Tuesday, December 4, 2012

Pernah Tak Dengar "Bagai Cendawan Tumbuh Selepas Hujan".

Ni keadaan cendawan busut masa tumbuh... hmmm.. sedap nih..
Opss.. ni bukan cendawan untuk dimakan!?..
Petang-petang ni ntah camner plak boleh teringat pasal nak cerita tentang cendawan. Sebenarnya hari tu dah merasa dah cendawan busut.. hehe.. Alhamdulillah ada rezeki, anak sedara terjumpa masa meredah kawasan kebun mengisi hobinya. Apa yang saya terkenangkan ni bukan sahaja cendawan busut, tapi cendawan seangkatan dengannya atau lebih dikenali sebagai cendawan kukur. Kalau dulu-dulu cendawan kukur ni lebih mudah didapati ketika musim hujan kerana mudah tumbuh pada batang-batang pokok mati terutama pokok getah.

Kalau nak diikutkan kawasan Felda Bukit Rokan ni bukan sekadar cendawan busut atau cendawan kukur jer yang boleh dijumpai.. macam-macam ada.. tapi jangan main-main, bukan semua cendawan boleh dibedal sayang.. nanti kok kojol!.. Macam dalam gambar ni ha.. ntah cendawan apelah saya pun tak tahu.. nampak menarik siap ada jaring-jaring lagi.. tapi 'confirm' tak bleh makan.. ngeri semacam jer..

Oii.. jauh menyimpang, tadi nak cerita pasal cendawan kukur jer kan.. Hmm, dulu-dulu setiap kali musim hujan aktiviti tambahan kami adalah mencari cendawan kukur. Kalau terjumpa cendawan busut, tu dikira bonus lah tu. Cendawan kukur ni kalau nak disimpan lama bolehlah dikeringkan dan disimpan didalam bekas yang kedap udara untuk memastikannya tidak rosak. Walaupun cendawan-cendawan yang boleh didapati di pasaran tu hebat seperti cendawan tiram, 'button mushroom', 'inoki', 'white fungus' dan sebagainya.. tapi bagi saya dua jenis cendawan ni.. iaitu cendawan busut dan cendawan kukur tetap menjadi pujaan..

Cara memasak cendawan kukur ni juga 'versatile', insyaAllah takder apa yang nak ditakutkan.. masaklah macam mana pun.. sedap yer. Masak lemak boleh, goreng cili pun boleh, 'deep fry' pun sedap, nak masak tumis macam Tom Yam pun boleh.. aper jer. Tu lah, hebat cendawan kukur ni kan?.. Mungkin buat masa ni cendawan ni dah banyak tumbuh dalam kawasan kebun.. huhu.. cuma tak macam dulu batang getah banyak yang tumbang. Nak pulak masa nak tanam semula, masa pokok getah ditebang. Masa tu mabuk cendawan pun boleh.. haha.

O.K. lah ya.. kalau nak cerita pasal cendawan ni macam-macam lagi boleh disentuh. Tapi saya rasa cukuplah sekadar itu sahaja. Dari segi faedah perubatan ker vitamin dan sebagainya tak payahlah saya nak cerita.. yang penting kita ingat buat sesuatu jangan sampai berlebihan. Makan vitamin terlebih pun boleh jadi bahaya kan? Inikan pulak makan cendawan.. Sampai jumpa lagi ya.

Ini pulak cendawan kukur yang biasa didapati pada batang pohon getah mati.


MyRokan adalah sebuah blog yang memaparkan artikel-artikel berbentuk informasi dan mempromosikan produk-produk tempatan. Untuk maklumat lanjut mengenai blog kami boleh mengikutinya dari post Hubungi Kami. Sertai kami juga lamanFacebook kami.



Monday, December 3, 2012

Banjir Di Bukit Rokan Semakin Kerap.

Seperti kebiasaan bagi penghujung tahun, musim tengkujuh merupakan fenomena biasa di negara kita. Bagi penduduk yang rata-rata merupakan penoreh getah musim tengkujuh menandakan perubahan aktiviti untuk menambah sumber ekonomi. Musim beginilah banyak meninggalkan kenangan zaman kanak-kanak yang penuh dengan aktiviti seperti memancing, mencari sayur kampung, menjaring ikan dan yang paling seronok tentulah mandi sungai.

Namun apa yang membimbangkan baru-baru ini semakin kerap berlakunya banjir kilat. Banjir kilat mungkin tidak mendatangkan masalah besar, namun dalam jangka masa panjang ianya mungkin mendatangkan masalah. Di sini saya sertakan gambar banjir kilat yang berlaku hanya setelah beberapa jam hujan lebat. Jika dahulu banjir kilat sebegini hanya akan berlaku setelah 2 hari hujan tanpa henti. Apa yang menyebabkan keadaan ini berubah dengan begitu besar sekali?

Perubahan yang paling besar dapat diperhatikan adalah kerja pembersihan sungai. Keadaan sungai yang telah dibersihkan ini menyebabkan air mengalir dengan cepat. Walaubagaimanapun air ini tetap terhalang di beberapa kawasan dan menyebabkan banjir kilat ini berlaku. Secara umumnya proses pembersihan ini adalah baik tetapi keadan air yang mengalir terlalu deras juga sebenarnya menyebabkan hakisan dan boleh mengundang bahaya yang lain.

Apa yang ingin dikongsi disini sebenarnya adalah pembangunan yang lebih lestari. Iaitu pembangunan yang mengekalkan keseimbangan alam supaya manusia tidak terlalu ghairah mengejar pembangunan sehingga membawa mudarat kepada diri sendiri. Sama-sama kita fikirkan.











MyRokan adalah sebuah blog yang memaparkan artikel-artikel berbentuk informasi dan mempromosikan produk-produk tempatan. Untuk maklumat lanjut mengenai blog kami boleh mengikutinya dari post Hubungi Kami. Sertai kami juga lamanFacebook kami.


Monday, September 3, 2012

Bagaimana Tin Minuman Bekarbonat Boleh Meletup Bila Cuba Dibekukan?

Bagaimana Tin Minuman Meletup?

Mungkin sesuatu yang anda tidak sangka bahawa tin minuman anda boleh meletup. Tetapi itulah yang boleh berlaku sekiranya tin minuman disejukkan dengan pantas. Baru-baru ini pada 25hb Ogos, satu kejadian tin minuman meletup berlaku di China dan mengakibatkan seorang kanak-kanak mendapat 38 jahitan. Kejadian ini dilaporkan ibunya bagi memberitahu ibu bapa lain supaya dapat mengelakkan kejadian yang sama berlaku.

Menurut kajian dari apa yang berlaku, letupan tin tersebut adalah disebabkan oleh tindakan penyejukan yang mengejut ke atas tin tersebut. Ini mengakibatkan pengembangan karbon dioksida di dalam air berkarbonat menyebabkan tekanan tinggi terhadap tin. Manakala cubaan membuka tin menyebabkan peluang untuk gas termampat dapat menghambur keluar.

Dalam kejadian tersebut kanak-kanak yang cuba menyejukkan minuman itu telah menyimpan minuman di dalam ruang pembekuan. Ini menyebabkan pengembangan gas tersebut berlaku.  Mungkin kanak-kanak tersebut boleh selamat sekiranya minuman yang cuba disejukkan itu adalah minuman dari jenis bukan bekarbonat.

Jadi kejadian ini mengingatkan kita bahawa sesetengah minuman perlu disimpan dengan cermat malah selain dari pemanasan, suhu sejuk yang melampau juga perlu diberikan perhatian. Seperti kejadian di atas, tin tersebut mungkin tidak meletup sekiranya ianya tidak terus dibuka sebaik dikeluarkan dari peti sejuk. Jadi jarang ada jalan pintas untuk sesuatu tujuan. Sila berhati-hati bila anda menyejukkan tin minuman anda.

Monday, August 27, 2012

Siapakah Frank Gehry Pereka Yang Dinobatkan Oleh Mark Zuckerberg Untuk Pembangunan Pejabat Facebook Yang Baru?


Frank Owen Gehry dalam perbincangan
Nama sebenarnya adalah Frank Owen Gehry dilahirkan pada 28 Febuari 1929 adalah seorang arkitek terkemuka yang telah membina banyak bangunan terkemuka dunia. Seterusnya menarik minat pengasas Facebook Mark Zuckerberg untuk proses pembangunan pejabat Facebbok seterusnya di Melno Park, berhampiran Paulo Alto, California.

Nama sebenar beliau semasa dialhirkan adalah Frank Owen Goldberg  di Toronto, Ontario kepada pasangan Irwin dan Thelma yang berketurunan Yahudi Poland. Semasa kecil beliau diberi galakan oleh neneknya untuk membina bangunan menggunakan kepingan terbuang dari kedai datuknya. Menggunakan lantai ruang riadah rumah sebagai tempat beliau mereka bangunan-bangunan mengikut kretiviti pemikiranya pada masa itu. Manakala beliau juga sering meluangkan masa bersama ibu bapanya untuk melukis di mana ia turut diperkenalkan dengan dunia seni. Walaupun bapanya tidak menaruh harapan yang tinggi kepada beliau, ibunya tetap memberikan galakan tentang potensinya.

Pada 1947 beliau berpindah ke California dan bekerja sebagai pemandu trak penghantaran. Pada masa itu beliau belajar di Los Angeles City College. Di sana beliau mencuba beberapa bidang termasuk pengacara radio, serta chemical engineering di mana beliau mendapati bidang tersebut tidak begitu sesuai dengan dirinya. Sehingga beliau mengingati kembali minatnya pada seni, muzik dan zaman kecilnya sendiri bersama galakan neneknya. Ini membawa beliau untuk mencuba kepada bidang arkitek (senireka).

Bangunan di New York
Pada tahun 1952, beliau berkahwin dengan Anita Snyder dan dalam tahun 1956 beliau menukar namanya kepada Frank O. Gehry atas dorongan isterinya bagi mengurangkan tekanan anti -Yahudi pada masa itu. Gehry mendapat kecemerlang dengan Bachelor of Architecture degree dari USC (University of Southern California) pada tahun 1954. Ini diikuti dengan perkhidmatan di dalam tentera  dan berpindah ke Cambridge pada tahun 1956 untuk menuntut dalam bidang perancangan Bandar dari Harvard Graduate School of Design. Beliau tidak menamatkan pengajiannya dalam bidang ini dan terpaksa meninggalkannya dengan kecewa. Peluang baginya terbuka apabila diberikan peluang dalam satu projek bersama professornya dalam pembinaan istana oleh seorang dictator Cuba iaitu Fulgencio Batista (1901-1973).

Pada tahun 1966 beliau bercerai dengan isterinya Anita Snyder dan berkahwin dengan Panamian Berta Isabel Aguilera pada tahun 1975 (pasangannya hingga ke hari ini). Beliau mempunyai dua anak perempuan melalui perkahwinan yang pertama dan dua anak lelaki daripada perkahwinannya yang kemudian.

Sumbangan belaiu pada dunia senibina tidak sentiasa diterima dengan baik oleh para pengkritik. Namun hasil kerja yang dihasilkan di seluruh dunia jelas menunjukkan penerimaan orang ramai yang meminati senibina yang berbeza. Malah pembianan The Walt Disney Concert Hall di Downtown Los Angeles juga mengalami pelbagai masalah dengan kos pembinaan tambahan sebanyak $174 juta. Wow, bagi sebuah firma arkitek mungkin ini merupakan satu tamparan hebat. Namun perlu diingat mengenai kos keseluruhan projek juga dan punca-punca tambahan kos.

Untuk memberi gambaran tentang hasil usaha beliau terhadap dunia senibina mari kita lihat beberapa rekaan beliau di serata dunia;
Disney Concert Hall rekaan yang popular.


i) Virta Design Museum, Weil am Rhein, Germany di bina pada tahun 1989 antara bangunan yang mempunyai ciri-ciri pembinaan beliau yang berikutnya.

ii) Disney Village, Disneyland Paris, France di bina pada tahun 1992 sebagai sebahagian daripada komplek Disneyland Paris.

iii) Olympic Fish, Olympic Village, Barcelona, Spain juga dibina pada tahun 1992 yang menjadi mercu tanda Perkampungan Olympic pada tahun tersebut.
Novartis Pharma

iv) Dancing House, Prague, Czech Republic pada tahun 1995 adalah kerjasama di antara pereka Croatia-Czech, Vlado Milunic dan Frank Gehry.

v) Guggenheim Museum Bilbao, Bilbao, Spain di bina pada tahun 1997 mempunyai ciri-ciri pembinaan Gehry yang berikutnya.

vi) Gehry Tower, Hanover, Germany di bina pada tahun 2001 dengan ciri-ciri istimewa iaitu bangunan yang kelihatan seakan-akan berputar.

vii) Walt Disney Concert Hall, Los Angeles, California di bina ada tahun 2003 yang menjadi ikon dan juga menjadi bahan krikitan kepada Gehry.

viii) MARTa Museum, Herford, Germany di bina pada tahun 2005, di mana rupa bentuk mempunyai ciri-ciri seperti Walt Disney Concert Hall.

ix) Novartis Pharma A.G. Campus, Basel, Switzerland di bina pada tahun 2009 juga mempunyai ciri-ciri yang sama dengan Walt Disney Concert Hall, tetapi menggunakan bahan binaan yang berbeza.

Dancing House, Prague
x) New York by Gehry at Eight Spruce Street, New York City, New York di bina pada tahun 2011 menampilkan ciri-ciri kelainan pada bangunan pencakar langit. Keunikan bangunan ini jelas menunjukkan keunikan beliau dalam kerja-kerja senibina.

xi) Opus Hong Kong, Hong Kong, China juga di bina pada tahun 2011 menampilkan ciri-ciri unik senibina untuk bangunan kediaman 12 tingkat.


Banyak lagi bangunan-bangunan yang dalam proses pembinaan membabitkan penglibatan belaiu sebagai pereka antaranya termasuklah Guggenheim Abu Dhabi, Abu Dhabi, United Arab Emirates yang dijangka akan siap pada tahun 2013.

Walaupun sering di kritik akan rekabentuk yang kurang esktetik , Frank Gehry tetap merupakan seorang pereka yang diminati di seluruh dunia. Mungkin juga belau hanya dilantik oleh syarikat pembangun dan banyak lagi faktor yang perlu diambil kira bila ianya melibatkan dunia perniagaan global. Apa yang saya harap penampilan artikel ini sedikit sebanyak dapat memberikan inspirasi tentang pembangunan diri seseorang terhadap minat mereka pada sesuatu bidang.

Guggenheim Abu Dhabi, Abu Dhabi, United Arab Emirates suatu lagi mercu tanda di UAE.

Sunday, August 26, 2012

Penarikan Semula Pengharaman Pembunuhan Jerung Putih Oleh Kerajaan Australia.

Great White bukanlah spesis ikan permainan.
Bagi pencinta alam pembunuhan spesis terancam seperti jerung putih atau "Great White" mungkin merupakan suatu perkara yang tidak dapat diterima. Namun bagi keluarga mangsa dan mereka yang pernah berhadapan dengan haiwan pemangsa ini mungkin berpendapat sebaliknya. Apa pun manusia sebagai makhluk yang berakal perlu menimbangkan tentang keseimbangan alam dan mengatur alam secara adil dan saksama.

Penarikan semula pengharaman tersebut adalah kerana berikutan serangan jerung putih yang membunuh 5 orang dalam tempoh 12 bulan di Australia Barat. Jerung putih aktif di kawasan laut dengan suhu yang panas berbanding di kawasan laut yang bersuhu sejuk. Jadi ternyata masalah ini menjadi beban kepada Australia yang berhadapan dengan penurunan kadar pelancong serta ketakutan penduduk terhadap serangan berikutnya.


Semenjak tahun 1999 jerung putih diwartakan sebagai haiwan yang mengalami kepupusan dan mebunuh serta memburunya dalah diharamkan di Australia. Masih ramai yang berpendapat jerung ini perlu terus dillindungi. Jadi ini merupakan satu keputusan yang agak sukar untuk diputuskan.

Dalam satu serangan terkini Ben Linden, 24 yang bermain luncur ombak 200 meter daripada pantai terputus dua bahagian setelah diserang oleh jerung putih. Pelbagai kenyataan yang diberikan atas serangan ini. Pada seminggu yang lepas mangsa lain Bryn Martin, 64 dari Cotteloe, Perth di bunuh semasa mandi di tepi pantai. Wah sekiranya jerung putih boleh membaham mangsa yang berada di tepi pantai mungkin keadaan akan bertambah serius.

Kemungkinan keadaan panik seperti yang dipaparkan di dalam cerita "Jaws" berulang kembali. Sememangnya hubungan antara manusia dan ikan jerung agak genting seperti juga dengan pemangsa-pemangsa lain di daratan. Mungkin melalui gambar perbandingan antara jerung putih dan manusia dapat memberi gambaran bagaimana sekiranya ia menyerang, manusia tidak mempunyai peluang. Begitulah hebatnya pemangsa ini.

Perbezaan saiz antara manusia dan Great White.


MyRokan adalah sebuah blog yang memaparkan artikel-artikel berbentuk informasi dan mempromosikan produk-produk tempatan. Untuk maklumat lanjut mengenai blog kami boleh mengikutinya dari post Hubungi Kami. Sertai kami juga di laman Facebook kami.

Bagaimana Deep Green Menghasilkan Tenaga Elektrik di Dalam Laut?

Deep Green bukan sekadar layang-layang dalam air.

Teknik penghasilan tenaga elektrik menggunakan sumber alam telah lama diusahakan oleh saintis dari serata dunia. Dalam usaha mencari kaedah yang lebih efisyen tenaga arus dasar laut digunakan oleh Deep Green bagi menghasilkan sumber elektrik. Seperti biasa turbin dijanakan daripada arus laut. Apa yang menarik Deep Green adalah sebuah laying-layang yang terbang di dalam arus tersebut.

Deep Green dimajukan oleh sebuah syarikat dari Sweeden iaitu Minesto. Minesto giat melakukan kajian penjanaan tenaga elektrik menggunakan tenaga daripada arus/ ombak laut. Tidak seperti penjanaan tenaga daripada ombak, Deep Green boleh bergerak di dalam arus laut yang mampu menambahkan lagi hasil penjanaan tenaga. Apa yang menarik product ini telah dimajukan dan boleh beroperasi dalam arus yang bergerak pada 1-2.5 meter sesaat. Berbanding dengan generasi awal yang memerlukan arus yang lebih tinggi daripada 2.5 meter sesaat untuk berfungsi.

Pembangunan teknologi hijau begini adalah penting bagi memastikan pembekalan sumber tenaga dapat dilakukan tanpa bergantung kepada sumber bahan api fosil. Ini kerana bahan bakar berasaskan petroleum akan terus berkurangan berbanding harganya yang akan menjadi semakin meningkat. Manakala sumber tenaga yang dijana menggunakan arang batu pula dikatakan menjadi salah satu punca pencemaran.



Melalui kaedah penjanaan tenaga hijau memastikan banyak hasil kajian lain dapat diteruskan seperti penghasilan kereta elektrik, kerana sudah pasti kereta ini memerlukan sumber tenaga elektrik yang banyak pada masa hadapan. Walaupun kaedah penghasilan tenaga hijau yang lain turut giat dijalankan seperti tenaga suria dan juga tenaga angin, tenaga dari laut merupakan antara yang terpenting kerana 3 per 4 daripada keluasan bumi adalah diliputi oleh lautan.

Jadi sama-samalah kita nantikan projek ini yang bakal digunakan di England dalam masa yang terdekat. Apa yang pasti kos daripada perlaksanaan projek ini pastinya menelan belanja yang cukup besar. Sebagai masyarakat pengguna adalah penting bagi kita untuk terus menyokong sebarang usaha baik - sekiranya kita masih belum mampu menyumbangkan idea yang lebih bernas. Mari kita sama-sama saksikan video yang menarik ini.



MyRokan adalah sebuah blog yang memaparkan artikel-artikel berbentuk informasi dan mempromosikan produk-produk tempatan. Untuk maklumat lanjut mengenai blog kami boleh mengikutinya dari post Hubungi Kami. Sertai kami juga lamanFacebook kami.


Bagaimana Teknik Pelupusan Sampah di Rumah Penting Untuk Kebersihan Alam?

Kotak pelupusan sampah (incinerator) kegunaan rumah.

Setelah seminggu berhari raya mungkin kita perasan dengan longgokan sampah yang banyak dan sukar untuk dilupuskan akan mendatangkan pelbagai masalah. Sampah bukan sahaja menimbulkan bau yang tidak disengani malah mengundang anjing liar serta penyakit merbahaya. Jadi bagaimana caranya untuk mengelakkan maslah longgokan sampah ini? 

Bagi kawasan kecil atau persendirian mungkin anda tidak terfikir untuk memiliki sebuah pelupus sampah sendiri. Tapi sebenarnya teknik pelupusan sampah persendirian ini boleh dibuat dengan menggunakan bahan-bahan yang terbuang. Malah lebih menjimatkan hasil pelupusan boleh digunakan untuk menyuburkan semula kawasan taman di rumah anda.

Pelupus sampah sebenarnya mengumpulkan haba yang cukup untuk membakar semua sampah dengan sempurna. Maka dengan itu hasil pelupusan merupakan bahan yang baik untuk menjadi nutrient kepada tanah. Berbanding dengan teknik pembakaran biasa, haba yang tersebar menjadikan banyak sampah yang tertinggal (tidak terbakar), maka pelupusan menjadi sukar terutama sampah yang agak lembab seperti sampah makanan.

Pelupus sampah ringkas untuk rumah.

Bagi pelupus sampah ringkas boleh dibuat menggunakan tong yang besar dengan menyediakan lubang-lubang udara di bahagian bawahnya. Aliran udara ini yang membantu untuk proses pembakaran berlaku dengan sempurna. Manakala ruangan di dalam tong memerangkap haba supaya dapat membakar keseluruhan sampah sehingga betul-betul habis. Sekiranya anda boleh menyediakan satu ruangan khas untuk pelupusan sampah ianya boleh dibuat menggunakan konkrit bagi struktur tetap (permanent).

Sekiranya anda memilih untuk tidak menggunakan proses pembakaran sebagai teknik pelupusan pula, anda bolehlah menggunakan teknik pelupusan secara kompos. Teknik ini memerlukan masa yang lebih panjang. Ianya juga akan memakan kawasan yang lebih luas sekiranya bahan buangan anda adalah banyak. Teknik pelupusan kompos lebih mudah kerana anda hanya perlu menyediakan lubang dan memasukkan bahan buangan organik ke dalam lubang tersebut. Cuma perlu diingatkan teknik ini hanya untuk bahan organik sahaja. Tutup lubang ini bagi mengelakkan gangguan binatang serta menggalakkan aktiviti organisma pengurai.

Incinerator untuk kegunaan ladang (buangan haiwan).

Incinerator untuk bahan buangan perubatan (medical waste).

Adalah penting bagi kita memastikan persekitaran yang bersih dan selamat. Banyak usaha yang boleh kita lakukan untuk membantu alam sentiasa bersih;

i)                    Kurangkan penggunaan bahan plastik terutama untuk bungkusan barang.

ii)                   Sentiasa kitar semula barang yang telah digunakan.

iii)                 Gunakan teknik pelupusan yang betul. Ini dapat mengelakkan pencemaran punca air bagi skala yang besar.

iv)                 Lupuskan bahan buangan anda sendiri dengan kaedah yang betul.

Mungkin sebahagian kita tidak memandang perkara ini sebagai suatu perkara yang serius. Tetapi jelas dapat dilihat kadar penurunan kebersihan di beberapa kawasan yang dijadikan tapak pelupusan sampah kepada penduduk amat membimbangkan. Bau yang dihasilkan juga tidak menyenangkan selain menjadi tumpuan kepada haiwan liar seterusnya air dari kawasan inilah yang masuk kedalam sungai kita yang menjadikan punca air kita tidak selamat, begitu juga ikan yang hidup di dalamnya. Perlu diingat kesanya boleh mendatangkan keburukan bagi kita dalam jangka masa panjang.


Pelupus sampah seperti ini lebih efisyen untuk ladang-ladang kecil.



Free Download



Saturday, August 25, 2012

Bagaimana Dapur Induksi Berfungsi dan Adakah Ianya Lebih Bagus?

Dapur Induksi merupakan dapur elektrik terbaik setakat ini.

Tentu ramai di antara kita pernah melihat dapur induksi yang selalu dipamerkan di kedai-kedai barangan elektrik mahupun pasaraya. Dapur induksi ini kelihatan ringkas dan menarik di samping dilengkapi dengan beberapa ciri-ciri istimewa. Namun begitu apakah keistimewaan sebenar dapur jenis ini dan bagaimana ianya boleh memasak tanpa mengeluarkan api?

Bukan mudah bagi kita untuk menerima sesuatu yang baru. Seperti juga ketuhar gelombang mikro yang dahulunya sukar untuk diterima oleh suri-suri rumah kerana ianya nyata berbeza dari kaedah memasak yang biasa. Namun perbezaan ketuhar gelombang mikro dan dapur induksi jauh berbeza.

Walaupun kedua-dua jenis alat memasak ini menggunakan gelombang frekuensi tinggi untuk menghasilkan haba, perbezaan utamanya adalah; ketuhar gelombang mikro memanaskan molekul di dalam makanan yang dimasak. Berbeza dengan dapur induksi yang memanaskan bekas makanan tersebut (iaitu hampir sama dengan dapur gas biasa). Namun kedua-duanya tidak memanaskan jisim lain diluar lingkungan bahan masakan (ini amat menjimatkan tenaga).


Dapur induksi ringkas dan mudah.

1) Litar elektronik yang menghasilkan frekuensi & medan magnet. 2) Bekas masakan yang  dipanaskan oleh gelombang magnet yang terpotong. 3) Makanan yang menyerap haba daripada periuk. 4) Kawasan sekeliling yang tidak dipanaskan oleh dapur induksi.


Proses pemanasan yang dilakukan oleh dapur induksi adalah melalui pemotongan medan magnet oleh periuk (bekas makanan) dalam kadar yang tinggi menyebabkan periuk menjadi panas. Seterusnya haba dari periuk tadi dipindahkan ke dalam makanan sama seperti proses memasak menggunakan api. Dapur jenis ini tidak memanaskan benda lain selain daripada periuk (bekas makanan) yang diperbuat daripada bahan logam yang telap medan magnet. Jadi haba tertumpu pada makanan dan ini dapat mengelakkan ruangan dapur menjadi panas.

Sebenarnya memasak menggunakan dapur induksi adalah jauh menjimatkan dari segi penggunaan tenaga yang lebih efektif. Kos bahan api mungkin berbeza berbanding kaedah penghasilan elektrik di lain-lain negara. Secara kasarnya kadar kebersanan penggunaan gas untuk memasak adalah dalam 40%. Ini bermakna 60% tenaga hilang dan memanaskan ruang dapur. Berbeza dengan dapur induksi yang memasak dengan kadar keberkesanan sebanyak 80%. Jadi tidak hairanlah kepada kita kenapa dapur induksi boleh memasak dengan lebih pantas.

Dari segi keselamatan pula, dapur induksi tidak menggunakan api. Ia hanyalah memanaskan sahaja . Tiada penghasilan gas merbahaya hasil pembakaran gas seperti penggunaan gas metana. Malah tiada benda yang dipanaskan sekiranya tiada bahan telap magnet (periuk) di atasnya. Sekiranya anda bimbang dengan masalah kebocoran gas, dapur induksi merupakan jawapan yang paling tepat. Cuma anda mungkin tidak dapat menyediakan makanan yang memerlukan api secara fizikal seperti sate ataupun ikan bakar. Namun itu bukanlah masalah sebenar. Apa yang menjadi kepentingan dalam memasak adalah kepanasan dan masa untuk memasak makanan.

Tempoh memasak lebih pantas dengan dapur induksi selain lebih bersih.

Walaupun teknik pemanasan secara aruhan ini telah lama ditemui melalui ilmu fizik, namun dapur induksi hanya dikormesilkan menjelang tahun 2006. Seterusnya ianya terus diperbaiki dengan pelbagai ciri-ciri istimewa oleh syarikat pengeluar barangan elektrik. Begitu juga peralatan memasak untuk dapur ini. Cakera induksi digunakan untuk memasak di dalam bekas yang bukan logam. Jadi anda masih boleh memasak di dalam mangkuk kaca ataupun tembikar. Malah terdapat juga ketuhar yang menggunakan konsep induksi untuk memanaskan suhu udara di dalam ketuhar.

Di negara-negara Eropah penggunaan dapur induksi telah digunakan secara meluas. Malah restoran-restoran juga menggunaan dapur ini kerana ianya ternyata menjimatkan.  i) Tidak memaskan ruang dapur (ini mengurangkan kos penyaman udara). ii) Mudah dibersihkan - dapur induksi yang memiliki permukaan yang mudah dibersihkan dapat mengurangkan kadar guna tenaga di dapur.

Begitulah tadi antara perkara-perkara yang dapat saya ketengahkan kali ini dalam ruangan ini. Adalah penting bagi kita untuk sentiasa mengikuti perkembangan terbaru teknologi yang dapat membantu kita mencapai taraf kehidupan yang lebih baik. Disamping itu melalui inovasi ini mungkin dapat membantu kita untuk memikirkan rekaan-rekaan baru untuk masa hadapan.


Dapur induksi yang lengkap dipasang bersama kabinet dapur, kemas lagi bergaya.


Free Download


Sunday, August 12, 2012

Bagaimana Membaca Label Pada Baja

Label pada baja

Seni taman mungkin menjadi minat ramai di antara surirumah malah seisi keluarga. Bagi yang mempunyai kawasan halaman yang luas memiliki taman yang cantik merupakan satu bonus dan menjadi ruang rehat bersama keluarga di waktu lapang. Adalah mudah untuk mendapatkan baka tanaman yang baik kerana terdapat banyak nursery tanaman dengan harga yang berpatutan. Namun begitu untuk mengekalkan tanaman sentiasa sihat merupakan satu cabaran yang perlu dikekalkan. Pada kali ini kita akan meninjau bagaimana menentukan baja yang sesuai untuk tanaman kita. Di harap kita akan sama-sama menerima manfaat dari artikel kali ini.



Mungkin ramai pengguna di luar sana masih lagi ragu-ragu dengan penggunaan baja kimia kerana suka difahami (mungkin kerana hasil yang tidak seperti yang dijangka). Namun sekiranya kita mengetahui mengenai beberapa fakta berikut, kita akan terus menggunakan baja tersebut tanpa ragu-ragu;

i)     baja kimia mengandungi bahan nutrient yang telah disukat. Ini bermakna tanaman anda mendapat zat makanan yang diperlukan. Tidak seperti baja organik yang mempunyai kandungan zat makanan yang tidak pasti.
ii)    baja kimia tidak mengandungi penyakit atau komplikasi lain. Berbeza dengan baja organik yang biasanya diperbuat daripada najis hawan dan sisa tumbuhan reput mungkin boleh membawa jangkitan kepada tanaman kesayangan anda. Baja kimia yang diperbuat dikilang tidak melalui proses pendedahan kepeda elemen-elemen ini.
iii)   baja kimia lebih murah. Sekiranya diamati kadar zat dan harga yang ditawarkan oleh baja kimia, sememangnya ia jauh lebih murah berbanding baja organik. Ini kerana baja kimia tidak mengandungi bahan lain selain nutrient yang diperlukan tanaman berbanding baja organik yang belum tentu mengandungi nutrient yang diperlukan.

Itu adalah 3 kebaikan utama yang ditawarkan oleh baja kimia yang paling penting. Bagaimanapun sekiranya anda menggunakan baja kimia perkara yang perlu diberikan perhatian adalah kadar dos yang diperlukan untuk tanaman anda perlu diberikan perhatian. Sentiasa baca label pada baja dengan teliti sebelum ianya digunakan. Mulakan dengan dos yang sedikit untuk mengelakkan tanaman anda rosak.

Penggunaan baja kimia perlu berhati-hati
Baiklah berbalik kita kepada cara mengenal baja kimia melalui label seperti yang saya janjikan di awal artikel tadi. Label pada baja sebenarnya menyatakan tentang kandungan utama baja tersebut iaitu (N - P - K atau Nitrogen - Phosphorus - Potassium). Baja akan sentiasa diwakili mengikut turutan ini sebagai rujukan bagi zat makanan yang terkandung di dalamnya. Terdapat banyak jenis baja antaranya 30 - 10 - 10/ 10 - 5 - 5 / 21 - 0 - 0 dan sebagainya. Ini bermakna jika anda membeli 100kg 30 - 10 - 10 anda sebenarnya memiliki 30kg nitrogen, 10kg phosphorus dan 10kg potassium. Manakla 50kg lagi bahan tambahan yang tidak aktiv.

Secara ringkasnya zat makanan boleh dirumuskan kepada; Nitrogen - untuk kehijauan dan tumbesaran, manakala phosphorus dan potassium adalah untuk bunga dan akar. Jadi sekiranya anda ingin membajai laman anda baja 21 - 0 - 0 adalah jenis baja yang sesuai. Namun begitu bagi membolehkan ianya tahan cuaca (melalui akar yang kukuh) baja 10 - 6 - 4 dapat membantu pertumbuhan akar disamping pertumbuhan yang diperlukan.

Terdapat juga baja-baja yang menawarkan mikro nutrient did alam baja mereka. Sebenarnya nutrient tersebut terdapat di dalam tanah dan diperlukan pada kadar yang sedikit sahaja. Selain daripada itu tumbuhan juga tidak dapat memproses zat dalam bentuk sebatian seperti lemak, protein dan vitamin. Adalah penting untuk mengenali baja yang anda gunakan untuk tanaman anda, ini kerana tanaman anda mungkin boleh rosak sekiranya menggunakan baja dengan cara yang salah. Mungkin di lain masa saya akan berkongsi lagi tips-tips berguna berkenaan dengan tanaman ini. Sekianya terdapat sebarang pertanyaan dan komen sila kongsi bersama di raungan yang sepatutnya. 


Laman yang cantik sebegini memerlukan pemeliharaan yang rapi dan pembajaan yang cukup

Free Download



Kain Pelikat Pakain Selesa Masyarakat Serata Dunia


Kain pelikat merupakan antara kelengkapan harian yang biasa bagi kita Orang Melayu. Malah di negara kita Malaysia, kain ini turut dipakai oleh bangsa-bangsa lain juga. Mungkin tidak ramai antara kita yang menyangka banyak lagi masyarakat di dunia yang lain turut memakai kain pelikat dalam kehidupan seharian mereka. Artikel saya kali ini menampilkan kain pelikat bersempena hari raya yang hampir tiba dan teringatkan kain pelikat yang sering saya jadikan sebagai 'cenderahati' untuk hari yang istimewa ini. Mungkin pemakaian kain pelikat tidak se 'gah' pakaian berjenama yang lain, tetapi dapat menampilkan ciri-ciri keunikan nilai budaya yang tinggi.




Kain pelikat sememangnya selesa dipakai kerana ianya memudahkan pergerakan. Keadaan kain yang hanya diikat di bahagian atas kain menjadikan si pemakai merasa lebih sejuk kerana aliran udara yang lancar. Bagi kain pelikat yang dibuat menggunakan benang yang bermutu pula keselesaannya lebih terasa disamping kain kelihatan lebih menarik. Terdapat banyak variasi dari segi corak dan bahan buatan kain yang lebih dikenali sebagai 'sarong' ini.

Bagi kita hari ini kain pelikat mungkin hanya dipakai di rumah atau semasa ke masjid/ surau ketika menunaikan sembahyang. Malah bagi sesetengah orang memakai kain pelikat ketika tidur merupakan satu kemestian untuk mendapatkan keselesaaan. Saya juga tidak lupa membawa sehelai kain pelikat setiap kali melancong ke mana-mana. Kain pelikat juga pernah saya berikan sebagai hadiah kepada teman-teman yang berasal dari luar negara sebagai tanda pertukaran budaya.

Seorang tua Somalia memakai pelikat
Kain pelikat sebenarnya bukan hanya digunakan oleh masyarakat kita Orang Melayu sahaja malah popular di kalangan orang India, Bangladesh, Sri Lanka, Yaman dan Somalia. Mungkin perbezaannya hanya sedikit iaitu dari segi corak dan tenunannya sahaja. Ini kerana rata-rata kain pelikat diperbuat daripada benang kapas. Bagi masyarakat lain seperti di India dan Sri Lanka, kain pelikat turut dipakai sewaktu melakukan aktiviti seharian.

Begitulah hebatnya kain pelikat sebenarnya. Hari ini kain pelikat dipelbagaikan dengan ciri-ciri yang lebih menarik seperti tenunan dan bahan (benang kapas) yang lebih istimewa. Bagi kain pelikat yang berkualiti tinggi, kainnya lebih nipis dan ringan tetapi lebih berkilat. Kainnya juga tidak mudah berbulu setelah digunakan beberapa tahun lamanya. Terdapat juga kain yang agak licin dan berat menjadikannya nampak lebih lurus dan menarik. Jadi, pengguna kain pelikat hari ini sememangnya mempunyai banyak pilihan dalam rangkaian fesyen kain pelikat sahaja.

Memandangkan saya telah menulis artikel mengenai kain pelikat ni, saya teringat yang tahun ini saya masih lagi belum membeli kain pelikat untuk hari raya. InsyaAllah saya akan cuba cari kain pelikat yang istimewa untuk saya sendiri.

Free Download



Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...