Thursday, July 30, 2015

Kapal Persiaran Terbesar

Allure of the Seas muncul sebagai kapal persiaran terbesar.

Kapal persiaran terbesar sentiasa menjadi tumpuan ramai atas beberapa perkara antaranya adalah pengalaman menarik menyertai pelayaran merentasi lautan dan bagi para peminat bidang kejuruteraan pula ia bakal mencetuskan pelbagai pertanyaan mengenai aspek-aspek teknikal mengenainya. Jadi, kapal persiaran terbesar merupakan antara perkara menarik untuk dilihat disini.

Semenjak detik bersejarah kemalangan yang melibatkan kapal persiaran terbesar pada tahun 15 April, 1912 iaitu Titanic, saiz kapal persiaran tidak lagi menjadi persoalan besar sehingga beberapa dekat kebelakangan ini. Namun untuk membina kapal persiaran bersaiz besar seperti Titanic juga bukanlah perkara yang mudah kerana saiznya sendiri mencapai ukuran 882’9” (269.06 meter) panjang dan lebar 92’6” (28.19 meter). Walaubagaimanapun kapal penuh bersejarah ini banyak memberikan pengajaran kepada industri perkapalan terutama kepada industri kapal persiaran.


Bahagian-bahagian di dalam kapal.

Menjelang tahun 2006 sebuah kapal persiaran terbesar mejalani proses pembinaanya di dermaga Perno, Turku, Finland. Kapal yang dibina itu dikenali sebagai “Allure of the Seas” milik kepada syarikat Royal Caribbean International. Siap pada tahun 2008 dan memulakan perkhidmatannya pada 1 Disember 2010 antara dua bandaraya utama iaitu Barcelona, Spain dan Civitavecchia, Italy.

Kapal bersaiz gergasi ini mempunyai berat kasar sehingga 225,282 ton dan berukuran 1,187 ft (362 meter) dengan kelebaran mencecah 213 ft (65 meter). Mempunyai 16 deck untuk para penumpang dan boleh membawa penumpang sehingga maksima 6,296 orang. Mempunyai kakitangan seramai 2,384 orang untuk mengendalikan operasi dalam satu-satu perjalanan. Kapal persiaran terbesar ini turut memuatkan dewan tarian 2 deck, theatre dengan tempat duduk sebanyak 1,380, medan ice skating, 7 daerah kejiranan, dan 25 pilihan untuk makan malam. Kemudahan santai lain juga termasuk 21 kolam renang, gelanggang basketball, volleyball dan lain-lain.


Deck atas Allure of the Seas.
Bahagian dalam.

Kapal persiaran terbesar ini memuatkan pelbagai kemudahan bagi para pengunjung menikmati perjalanan mereka dengan pelbagai aktiviti. Malah kebanyakan pengunjung tidak akan dapat menghabiskan kesemua aktiviti ini di dalam tempoh pelayaran selama 7 hari dan kembali semula untuk pelayaran kedua.

Terapat dua kapal direka pada saiz yang sama iaitu “Allure of the Seas” dan “Oasis of the Seas” di mana pada tahun 2015 didapati “Allure of the Seas” muncul 50 centimeter lebih panjang daripada kapal yang dibina berikutnya. Ia merupakan satu perbezaan kecil sedangkan kedua-kedua kapal persiaran ini dibina dengan spesifikasi yang sama.

Antara hiburan 'Comedy Live'.
Ruang santai.


Kapal persiaran terbesar bukan sahaja menyediakan anda percutian yang merehatkan malah ia dipenuhi dengan kejuruteraan pembinaan yang canggih, perlu mematuhi piawaian keselamatan yang tinggi, diselenggarakan oleh kakitangan yang berkemahiran, para penghibur berbakat dan dimuatkan pula dengan teknologi yang canggih untuk memenuhi keperluan hiburan para penumpang. Manakah di antara perkara-perkara tersebut yang menarik minat anda?





MyRokan adalah sebuah blog yang memaparkan artikel-artikel berbentuk informasi dan mempromosikan produk-produk tempatan. Untuk maklumat lanjut mengenai blog kami boleh mengikutinya dari post Hubungi Kami. Sertai kami juga di laman Facebook kami.

Wednesday, July 29, 2015

Keunikan Dunia Haiwan Landak

Landak yang sedia untuk mempertahankan dirinya.

Landak termasuk di dalam haiwan-haiwan rodensa (rodents) di bawah sub-order Hystricidae yang mempunyai beberapa spesis dengan taburan di beberapa kawasan di dunia dengan spesis yang berlainan daripada Asia Tenggara, Afrika, Merika Utara dan Amerika Selatan. Haiwan landak mudah dikenali dengan badannya yang dipenuhi dengan bulu berbentuk duri.

Antara spesis yang terkenal di Asia Tenggara dan kawasan-kawasan berhampiran adalah ‘Malayan Porcupine’ juga dikenali sebagai ‘Himalayan porcupine’ (Hystrix brachyura) yang mempunyai taburan daripada Nepal sehingga ke bahagian Utara-timur India. Taburannya menjangkau sehingga ke Selatan China (Xizang, Hainan, Yunnan, Sichuan, Chongqing, Guizhou, Hunnan, Guangxi, Guangdong, Hong Kong, Fujian, Jianxi, Zhejiang, Shanghai, Jiangsu, Anhui, Henan, Hubei, Shaanxi, Gansu), Myanmar, Thailand, Lao, Cambodia, Vietnam, Semenanjung Malaysia, Singapore, Sumatra dan Borneo.

Antara speis-spesis lain landak termasuklah;

Crested Porcupine (Hystrix cristata)

Indian Porcupine (Hystrix indica)

Sumatran porcupine (Hystrix sumatrae)

Long-tailed porcupine (Trichys fasciculata)

African brush-tailed porcupine (Antherurus africanus)

Landak-landak di benua Amerika;

North American porcupine lebih suka menghabiskan masa di atas pokok.

North American porcupine (Erethizon dorsatum)

Brazilian porcupine (Coendou prehensilis)

Bicolor prehensile-tailed porcupine (Coendou bicolor)

Stump-tailed porcupine (Echinoprocta rufescens)

Indian Crested porcupine dari India.

Terdapat kira-kira 29 spesis landak daripada family Erethizontidae (dari genus; Coendou, Sphiggurus, Erethizon, Echinoprocta, dan Chaetomys) dengan pelbagai saiz daripada yang terkecil Rothschild's Porcupine dari Amerika Selatan dengan berat kurang daripada satu kilogram (2.2 lb). Manakala Crested porcupine dari Italy, Sicily, Afrika Utara dan sub-Sahara Afrika boleh mencapai berat sehingga 27 kg (60 lb).

Spesis landak di Amerika Utara mempunyai cara hidup yang berbeza dengan landak-landak Asia yang biasanya hidup di dalam lubang. Landak-landak Amerika Utara lebih menghabiskan masanya di atas pokok.  Bicolor prehensile-tailed porcupine misalnya mempunyai ekor yang akan dilitkan pada dahan pokok untuk mengelakkan ia daripada jatuh semasa memanjat.

Brazillian porcupine mempunyai bulu yang lebih pendek.
Malayan porcupine mencari makanan dari lantai hutan.

Landak tidak boleh menembak durinya apabila diganggu. Namun ia akan mengembangkan duri-durinya ini untuk menghalang pemangsa mengganggunya. Apabila tercucuk pada pemangsa ia akan mudah tertanggal dan sukar ditanggalkan (kerana duri mempunyai sisik-sisik halus yang menghalang ia daripada tertanggal). Bulu-bulu yang tertanggal akan tumbuh semula. Landak dari Amerika Utara mempunyai bulu yang paling lebat dengan kira-kira 30,000 atau lebih bulu pada seekor landak.

Ibu landak akan melahirkan antara seekor sehingga 4 ekor anak bergantung kepada spesis. Semasa dilahirkan, duri-duri pada anak landak adalah lembut dan akan mengeras dalam tempoh beberapa hari. Anak-anak landak akan mencari makan sendiri setelah tempoh 2 bulan di dalam sarang.


Landak merupakan haiwan herbivor yang suka memakan pucuk tumbuhan. Ia akan menyelinap di lantai hutan atau belukar – atau memanjat pokok seperti spesis di Amerika Utara. Landak adakalanya boleh sampai berhampiran kawasan yang didiami oleh manusia untuk mencari makanan daripada buah-buahan yang jatuh.


Free Download



Tuesday, July 28, 2015

Kumpulan Haiwan Marsupial

Striped possum juga merupakan haiwan marsupial seperti kangaroo.


Haiwan Marsupial adalah pecahan sebahagian daripada kumpulan mamalia dengan ciri-ciri istimewa yang paling besar iaitu mempunyai kantung untuk proses tumbesaran anaknya sehingga mencapai tahap matang. Seperti yang kita ketahui kangaroo merupakan haiwan marsupial yang paling terkenal namun keselurhan haiwan marsupial mempunyai jumlah spesis yang lebih banyak iaitu sehingga 295 kesemuanya yang diketahui.

Kumpulan haiwan-haiwan marsupial terbahagi di dua kawasan utama dunia iaitu di Benua Australasia dan juga Amerika Selatan yang juga turut menyokong bahawa kedua benua ini dahulu bersambung melalui Kutub Selatan yang membolehkan haiwan-haiwan ini bergerak di antara kedua-dua benua ini kira-kira 100 hingga 65 juta tahun dahulu di antara era Miocene dan juga Pliocene.

Tasmanian tiger juga merupakan marsupial yang telah pupus.

Antra haiwan-haiwan marsupial terkenal lain termasuklah kangaroo, wallabies, koala, posums, opossums, wombats juga Tasmanian devil. Malah kumpulan ini turut merangkumi numbat, bandicoots, bettongs, bilby, quolls, quokka termasuk juga haiwan comel lain iaitu sugar glider.

Berbeza dengan haiwan mamalia biasa, marsupial akan melahirkan anaknya sebelum ia mencapai kematangan iaitu hanya 12 hari bagi kangaroo sehingga 38 hari sebahagian bandicoot. Anak-anak haiwan marsupial akan merangkak masuk ke kantung mereka di mana di situ juga terdapat puting susu yang akan membekalkan mereka makanan sehingga mereka mencapai usia matang (untuk beberapa bula lamanya).

Terdapat 4 spesis marsupial yang berbeza daripada marsupial-marsupial yang lain yang kebanyakannya dari jenis herbivor dan pemakan serangga kecil adalah Tasmanian tiger (ThylacineThylacinus cybocephalus), Tasmanian devil (Sarcophilus harrisii) yang merupakan haiwan karnivor dan omnivor manakala Numbat (Myrmecobius fasciatus) mempunyai lidah melekit dan memakan serangga dan anai-anai, Southern marsupial mole (Notoryctes typhlops) lebih menyerupai tikus tanah namun ia sebenarnya adalah juga haiwan marsupial.

Tasmanian tiger diketahui telahpun pupus di tanah besar Australia sejak 3,000 tahun dahulu. Ia kemudiannya masih ditemui di Tasmania sehingga kedatangan orang-orang Eropah yang memburu haiwan ini sehingga pupus kerana dikatakan mengganggu ternakan biri-biri di sana. Tasmanian devil kali terakhir dilihat pada tahun 1930.

Tahukah anda marsupial ini?

Kumpulan marsupial yang paling terkenal adalah terdiri daripada kangaroo dan wallaby antaranya;

Red kangaroo (Macropus rufus) – antara marsupial yang bersaiz besar

Eeastern gray kangaroo (Macropus giganteus)

Yellow-footed rock wallaby (Petrogale xanthopus)

Parma wallaby (Macropus parma)

Brush-tailed rock wallaby (Petrogale penicillata)

Spectacled hare-wallaby (Lagorchetes conspicillatus)

Nabarlek (Petrogale concinna)

Bennett’s tree kangaroo (Dendrolagus bennettianus) – menghabiskan masa di atas pokok

Goodfellow’s tree kangaroo (Dendrolagus goodfellowi) – juga menghabiskan masa di atas pokok

Northern nail-tailed wallaby (Onychogalea unguifera)

Opossum pula merupakan kumpulan yang merangkumi lebih banyak spesis dan mempunyai taburan di kedua-dua benua Australasia dan juga Amerika Selatan. Opossum boleh tinggal di atas pokok dan juga di tanah. Manakala ia menjadikan makanan daripada buah-buahan, dedaun dan juga serangga. Antara spesis opposum adalah;

Common opossum (Didelphis marsupialis)

Black-shouldered opossum (Caluromysiops irrupta)

Bare-tailed woolly opossum (Caluromys philander)

Gray four-eyed opossum (Philander opossum)

Robinson’s mouse opossum (Marmosa robinsoni)

*spesis-spesis di atas merupakan spesis terdapat di Amerika Selatan

Brown four-eyed opossum (Metachirus nudicaudus)

Little water opossum (Lutreolina crassicaudata)

Yapok/water opossum (Chironectes minimus)

Patagonian opossum (Lestodelphys halli)

Southern short-tailed opossum (Monodelphis dimidiata)

Monito del monte/ colocolo (Dromiciops gliroides)

Three-striped short-tailed opossum (Monodelphis americana)

Ecuadorean shrew-opossum (Caenolestes fuliginosus)

*berikut pula merupakan Possum yang terdapat di bahagian Australasia (termasuk hingga ke Papua New Guinea).

Bobuk/ mountain brushtail possum (Trichosurus caninus)

Spotted cuscus (Spilocuscus maculatus)

Gray cuscus (Phalanger orientalis)

Brushtail possum (Trichosurus vulpecula)

Rock ringtail possum (Petropseudes dahli)

Green ringtail possum (Pseudochirops archeri)

Lemuroid ringtail possum (Hemibelideus lemuroides)

Herbert River ringtail possum (Pseudochirulus herbetensis)

Common ringtail possum (Pseucheirus peregrinus)

Striped possum (Dactylopsila trivirgata)

Honey possum (Tarsipes rostratus)

Sugar glider yang biasa dijadikan haiwan peliharaan.

*kumpulan marsupial daripada family glider

Sugar glider (Petaurus breviceps)

Leadbeater’s possum (Gymnobelideus leadbeateri)

Yellow-bellied glider (Petaurus australis)

Geater glider (Petauroides volans)

*lain-lain marsupial

Koala (Phascolarctos cinereus)

Southern hairy-nosed wombat (Lasiorhinus latifrons)

Common wombat (Vombatus ursinus)

Selain daripada senarai nama di atas, banyak lagi haiwan-haiwan marsupial yang lain dan anda bolehlah mencarinya di internet. Nama saintifik disertakan untuk memudahkan pencarian anda. Dapat dilihat haiwan marsupial merangkumi spesis-spesis yang hampir sama dengan kumpulan mamalia yang lain hanya mereka tidak mengandungkan anaknya sehingga cukup matang dan dilahirkan seperti mamalia biasa.

Sebagai contoh anak kangaroo akan dilahirkan dengan berat 0.003 peratus dari berat ibunya dan akan merangkak ke dalam kantung untuk proses pembesaran berikutnya. Berbanding manusia, bayi yang dilahirkan mempunyai berat sehingga 5 peratus daripada berat ibunya.


Begitulah uniknya dunia alam haiwan yang jauh berbeza antara satu sama lain. Malah kepelbagaiannya turut menyingkap bagaimana rupabentuk muka bumi jutaan tahun dahulu. Namun begitu banyak lagi perkara yang pelu kita ketahui berbanding dengan perkara yang telah kita ketahui. 


Free Download



Sunday, July 26, 2015

Perpindahan Besar Wildebeest, Serengeti

Kumpulan wildebesst sebahagian daripada 1.3 juta ekor di Serengeti.

Wildebeest atau juga dikenali sebagai gnu atau wildebai merupakan genus antelopes (Connochaetes) dari kumpulan family Bovidae termasuk juga lembu, kambing, biri-biri dan lain-lain yang mengandungi 135 spesis kesemuanya. Keunikan mengenai haiwan ini adalah penghijrahan besar-besaran yang dilakukan sepanjang tahun merangkumi jarak sejauh 2,900 kilometer (1,800 batu). Penhijaran besar ini turut disertai oleh kumpulan haiwan-haiwan yang lain termasuk kuda belang, Grant’s gazelle, Thompson gazelle, eland dan juga impala.


Peta penghijrahan wildebeest.

Dengan jumlah mencecah sehingga 1.3 juta wildebeest kumpulan ini perlu terus bergerak sepanjang tahun ke kawasan baru yang mempunyai rumput yang lebih segar untuk dijadikan makanan kepada kumpulan wilderbeest ini. Walaupun ia merupakan penghijrahan yang terus berlaku sepanjang tahun, pergerakan kumpulan ini turut dipengaruhi oleh taburan hujan yang memastikan rumput-rumput baru dapat tumbuh dengan subur di dalam kawasan Taman Negara Serengeti dan juga Masai Mara.

Penghijrahan besar-besaran ini amat penting kepada keseluruhan hidupan di kawasan tersebut bukan hanya untuk spesis wildebeest sahaja malah haiwan-haiwan pemburu lain seperti singa, cheetah, buaya juga hyena. Antara saat yang paling mencabar dalam penghijrahan ini adalah ketika wildebeest perlu menyeberangi sungai yang dipenuhi buaya. Walaupun buaya mungkin menyambar wildebeest ketika menyeberang, adakalanya kematiannya adalah disebabkan kesesakan berhimpit atara satu-sama lain.


Musuh utama ketika menyeberangi sungai.
Badak air juga mungkin boleh menyebabkan kematian wildebeest.
Satu serangan cukup mengakibatkan keadaan panik tidak terkawal.

Kumpulan wildebeest ini menyeberang sungai di antara bulan Julai iaitu selepas musim mengawan di antara bulan Mei dan Jun. Ini bermakna semasa menyeberangi sungai tersebut hampir 90% daripada wildebeest betina di dalam keadaan bunting. Bagi memastikan mereka mendapat sumber makanan rumput segar di kawasan Masai Mara mereka terpaksa menyeberangi sungai yang kemungkinan boleh menyebabkan mereka menemui maut.


Wildebeest melompat dari tebing sungai.

Setelah berada di bahagian utara iaitu di Masai Mara, kupulan wildebeest ini akan bergerak semula ke Selatan menghala kembali ke Serengeti di mana mereka akan melahirkan anak-anaknya pada akhir bulan bulan Januari. Kira-kira sekitar 400,000 anak wildebeest dilahirkan setahun. Dari jumlah ini 2 dari 3 ekor anak wildebeest akan mati menjelang penghijrahan berikutnya ke Masai Mara pada tahun tersebut.

Fenomena penghijrahan besar-besaran ini sememangnya merupakan antara perkara yang menakjubkan dalam alam semulajadi. Namun begitu ia merupakan salah satu penghijrahan daripada banyak sekali penghijrahan yang dilakukan oleh haiwan-haiwan di serata dunia daripada haiwan terbesar ikan paus, sehinggalah kepada haiwan sekecil seranggga turut melakukan penghijrahan.








MyRokan adalah sebuah blog yang memaparkan artikel-artikel berbentuk informasi dan mempromosikan produk-produk tempatan. Untuk maklumat lanjut mengenai blog kami boleh mengikutinya dari post Hubungi Kami. Sertai kami juga di laman Facebook kami.

Saturday, July 25, 2015

Keunikan Dunia Haiwan Ular Terbang

Ular terbang berbentuk pipih semasa meluncur di udara.

Ular terbang bukanlah satu dongengan atau cerita rekaan. Ular terbang merupakan ular yang wujud dan mendiami kawasan serata Asia Tenggara, Selatan India dan Sri Lanka sehingga ke bahagian Selatan China. Ia merupakan ular yang bersaiz sederhana dan mempunyai bisa yang kurang kuat yang hanya digunakan untuk membunuh binatang-binatang kecil yang dijadikan sebagai makanan.

Ular terbang tidaklah boleh terbang seperti burung sebaliknya hanya meluncur seperti binatan-binatang meluncur yang lain seperti tupai terbang atau cicak terbang. Namun begitu ular terbang mempunyai keupayaan meluncur yang lebih baik berbanding dengan tupai terbang kerana mampu mengawal bentuk badannya dengan baik untuk mendapat jarak luncuran serta navigasi yang lebih baik.


Chrysopelea ornata
Ular terbang - Chrysopelea ornata.

Ular terbang menghabiskan masanya berada di atas pokok (arboreal) dan jarang sekali turun ke tanah, malah ia juga jarang meluncur melainkan apabila perlu – terutama apabila terancam. Jadi sebab itulah kehadirannya jarang dikesan. Memburu haiwan-haiwan kecil daripada rodensa (seperti tikus dan tupai), cicak, katak, burung dan kelawar. Bisanya yang lemah dan tidak membawa maut kepada manusia. Ia juga merupakan haiwan diurnal (memburu pada siang hari).

Spesis ular-ular terbang ini berukuran antara 61 centimeter (2 kaki) sehingga 1.2 meter (4 kaki) dan terdapat beberapa spesis ular terbang yang diketahui. Spesis yang terbesar adalah ‘golden tree snake’ atau ‘ornate flying snake’ (Chrysopelea ornata) yang boleh mencapai ukuran sehingga 4 kaki. Walaupun mempunyai nama golden tree snake, ia mempunyai warna yang berbeza-beza daripada hijau dan ada juga yang mempunyai warna oren-kemerahan.


Bentuk badannya digunakan untuk mengawal luncuran.


Paradise tree snake’ (Chrysopelea paradisi) pula merupakan ular yang bersaiz sederhana iaitu boleh mencapai saiz sehingga 3 kaki dan popular kepada perdagangan haiwan peliharaan Eropah. Warnanya kehitaman dengan warna hijau. Terdapat juga tompokan warna-warna seperti merah, oren dan kuning di bahagian belakang ular ini. Namun sebahagiannya mungkin hanya dipenuhi dengan warna hijau sahaja tanpa tompokan warna-warna lain.

Twin-barred tree snake’ atau ‘banded flying snake’ (Chrysopelea pelias) merupakan spesis yang palig kecil dengan panjang sekitar 2 kaki mempunyai warna kelabu gelap. Keseluruhan badannya terdapat gelang kecil bewarna merah atau kuning dan juga hitam. Ia juga merupakan spesis yang jarang ditemui dan tidak mampu meluncur dengan baik berbanding C. Paradisi.

Manakala terdapat 2 lagi spesis yang jarang dikaji adalah ‘Moluccan flying snake’ (Chrysopelea rhodopleuron) yang mendiami kawasan Ambon di Sulawesi, Indonesia dan ‘Sri Lankan flying snake’ (Chrysopelea taprobanica) dari Sri Lanka.

Gambar dekat 'ornate flying snake'.

Ular-ular terbang ini juga mendapat perhatian daripada para pengkaji fizik termasuklah United States Department of Defense untuk mengetahui dengan lebih lanjut mengenai faktor-faktor yang mempengaruhi penerbangan ular ini. Antara kajian terbaru adalah dijalankan oleh University of Chicago yang mendapati hubungan antara saiz dan kemampuannya untuk terbang di mana ular yang bersaiz kecil mampu menjangkau jarak yang lebih jauh.

Ia mungkin berada pada tahap yang masih baru mengenai kajian terhadap ular ini. Namun bergerakan dan luncuran ular ini jauh berbeza dengan haiwan-haiwan meluncur yang lain seperti tupai terbang ataupun cicak terbang. Kebolehannya untuk menjadikan badannya berbentuk pipih dan gerakan ekor yang membantu perubahan jarak dan haluan luncuran.


Beitulah serba sedikit mengenai ular terbang ini. Jadi anda tidak perlu merasa hairan sekiranya melihat ular terbang) sekiranya anda tidak pernah melihatnya selama ini. Cuma diharap ia akan terpelihara dan lebih banyak kajian dapat dijalankan terhadapnya nanti.






Free Download



Kenali Haiwan Comel ‘Red Panda’

Red Panda di Cincinnati Zoo.

Panda sememangnya terkenal dengan warnanya hitam dan putih, namun ada haiwan yang lebih comel dan dikenali sebagai ‘Red Panda’. Red Panda dengan nama saintifiknya ‘Ailurus fulgens’, juga adakalanya dipanggil sebagai lesser panda, red bear-cat atau red cat-bear merupakan haiwan asal yang mendiami bahagian Timur Himalayas dan juga Barat Daya China meliputi Nepal, Bhutan dan juga Myanmar.

Ia kurang dikenali kerana populasinya juga semakin berkurang ditambah lagi dengan kawasan kediamannya semakin mengecil. Walaupun dikenali dengan nama ‘Red Panda’, haiwan comel ini sebenarnya bukanlah tergolong dalam keluarga panda mahupun beruang, malah ia juga tidak tergolong di dalam keluarga racoon seperti yang dikelaskan sebelumnya tetapi di dalam kelasnya yang tersendiri iaitu family Ailuridae.


Red Panda tidur di atas dahan pokok.
Red Panda berdiri dengan dua kaki.

Red Panda tinggal di kawasan hutan berketinggian daripada 2,200 – 4,800 neter (7,200 hingga 15,700 kaki) dengan suhu sederhana antara 10 ke 25 °C (50 hingga 77  °F) dengan perubahan tahunan yang kecil. Ia memilih kawasan hutan yang dipenuhi dengan tumbuh-tumbuhan berdaun luruh yang juga dipenuhi dengan rumpunan buluh. Ia menjadikan tumbuh-tumbuhan sebagai makanan utamanya termasuk pucuk dan dedaun buluh, beri, buah-buahan, bunga termasuk juga terlur dan serangga.

Red Panda berukuran (daripada kepala dan badan) antara 50 ke 64 cm (20 ke 25 in) dengan ekor berukuran antara 28 ke 59 cm (11 ke 23 in). Beratnya pula adalah 3.7 ke 6.2 kg (8.2 ke 13.7 lb) bagi yang jantan, manakala yang betina mempunyai berat antara 3 ke 6.0 kg (6.6 ke 13.2 lb). Warna bulu red panda seakan-akan racoon tetapi mempunyai bulu berwarna coklat-kemerahan dan agak kehitaman di bahagian bawahnya. Warna ini menyerupai persekitaran tempat tinggalnya yang dipenuhi dengan pokok berlumut seakan warna bulu tersebut.

Red Panda merupakan haiwan yang pemalu dan biasanya bersendirian melainkan semasa musim mengawan. Anak-anak red panda akan lahir pada musim bunga atau musim panas dengan bilangan antara seekor hingga ke empat ekor. Anak-anaknya akan tinggal di dalam sarang sehingga tempoh 90 hari dengan jagaan oleh ibunya (red panda jantan jarang memberikan tumpuan kepada anak-anaknya).


Red Panda dan anaknya.

Walaupun populasi red panda dalam keadaan terancam, ia dapat menyesuaikan diri di dalam kurungan. Maka dengan itu sehingga pada tahun 1992 terdapat lebih daripada 300 kelahiran red panda di dalam kurungan dan lebih daripada 300 ekor red panda disimpan oleh 85 institusi di seluruh dunia. Antara zoo yang menyimpan red panda adalah Rotterdam zoo, Netherlands, San Diego Zoo, San Diego, Lincoln Park Zoo, Chicago, dan banyak lagi. Manakala Knoxville Zoo di Tennessee mempunyai jumlah red panda yang terpaling banyak. Lincoln Park Zoo pula baru-baru ini menerima dua lagi kelahiran red panda pada 26 Jun, 2015.

Red Panda sememangnya haiwan kecil yang amat comel. Dengan taburan yang kecil jumlahnya akan hilang secara mendadak tanpa pemuliharaan. Walaupun kurungan bukanlah tempat yang sesuai untuk haiwan ini ditempatkan, namun sedikit sebanyak ia dapat mengelakkan haiwan kecil in terus pupus sekiranya berlaku kemusnahan pada habitat asalnya seperi yang menimpa haiwan-haiwan lain.



Free Download



Thursday, July 23, 2015

Kesan Sebenar Bencana Alam

Tinggalan Tambora iaitu kawah berukuran 6 km diameter.

Bencana alam merupakan salah satu fenomena yang sukar diduga dari segi akibat kemusnahan yang berlaku semasa bencana mahupun selepas bencana melanda. Kemusnahan yang berlaku pada jumlah yang sebegitu besar biasanya akan menyebabkan lebih banyak kemusnahan yang melanda berikutnya. Namun begitu usaha manusia sehingga ke hari ini sedikit sebanyak dapat membantu dalam mengurangkan kehilangan nyawa.

Terdapat banyak bencana alam yang mungkin melanda daripada letusan gunung berapi, gempa bumi, tanah runtuh, banjir besar, ribut taufan, puting beliung sehinggalah kepada kemarau kesemuanya boleh mengakibatkan kesan kemusnahan besar-besaran. Apa yang membimbangkan adalah bukan sahaja kesan semasa bencana, malah adalah kesan selepas bencana yang mungkin lebih hebat dan berpanjangan dan adakalanya meliputi kawasan yang lebih luas menjangkau diluar kawasan bencana itu sendiri.


Lahar adalah sebahagian daripada letusan gunung berapi.
Debu dan asap dari letusan Gunung Pinatubo pada 1991.

Kesan lepas bencana yang pernah melanda dunia adalah letusan gunung berapi Tambora di Indonesia yang berlaku pada April 1815 dimana letusan daripada gunung berapi ini mengakibatkan kesan berpanjangan dan dikatakan memberi kesan pada perubahan suhu dunia untuk tahun tersebut 1815 dan juga tahun berikutnya 1816. Ia menyebabkan salji turun pada musim panas dan tahun tersebut dikenali sebagai – tahun tanpa musim panas, memusnahkan tanaman serta menyebabkan kebuluran di serata dunia.

Walaupun letusan Gunung Berapi Tambora tidak begitu terkenal seperti Krakatau yang berlaku pada tahun 1883 pada jarak 900 batu daripada Gunung Tambora yang hanya dapat dilihat melalui hasil kajian para pengkaji gunung berapi untuk lebih memahami fenomena ini. Letusan Krakatau bagaimanapun banyak membantu dalam memahami kesan letusan besar gunung berapi yang juga dikenali sebagai “super volcano” dengan bukti catatan yang ditinggalkan. Namun begitu letusan Krakatau yang dikatakan menyebabkan bunyi yang terpaling kuat ini tidaklah sebesar letusan yang berlaku pada Tambora.


Jarak jangkauan debu daripada letusan Tambora.

Letusan Gunung Tambora meninggalkan kawah berukuran 6 km diameter dan sedalam 700 meter dalam bukan sahaja memusnahkan isi pulau di mana ia berada dalam sekelip mata malah isi pulau-pulau yang berhampiran juga. Abu yang dikeluarkan dari gunung berapi ini turut sampai ke Borneo dengan ketebalan 1cm yang berada pada jarak 500 km dari gunung tersebut.

Kemusnahan persekitaran gunung berapi tersebut mungkin berlaku dengan sekelip mata. Namun kawasan yang berhampiran seperti separuh daripada Pulau Jawa terus mengalami kematian tanaman, kematian ternakan dan kekurangan sumber makanan. Ia merupakan bencana susulan yang lebih besar daripada saat gunung itu sendiri meletus. Apabila berlaku kematian, yang mengikuti selepasnya adalah wabak penyakit.


Gunung Berapi St. Helens, USA, 1980.

Debu yang dikeluarkan dari gunung berapi ini turut mengakibatkan keadaan cuaca yang berbeza di seluruh dunia. Malah ia turut mengganggu penuaian hasil tanaman pada tahun tersebut yang menyebabkan hura-hara tanpa bekalan makanan yang cukup sehingga ke Eropah.


Setelah 200 ratus letusan Tambora berlaku, para pengkaji masih terus cuba memahami perkara sebenar yang melanda semasa bencana tersebut berlaku. Pemahaman ini mungkin dapat mengurangkan kesan kemusnahan yang akan dihadapi untuk masa-masa akan datang. Walaupun manusia tidak dapat menghalang fenomena sebegini daripada berlaku, namun kita sedikit sebanyak mampu bersedia untuk menghadapi kesan bencana dengan lebih baik.



Free Download



Blog Archive

Paparan Iklan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...