Sabtu, 15 November 2014

Projek Menjejaki Komet 67P Oleh ESA

Rosetta dropped Philae into 67P
Rosetta menjatuhkan Philae ke atas komet 67P.

Bermula sejak 10 tahun dahulu projek Rossetta dijalankan untuk menjejaki komet yang mengorbit berhampiran bumi. Terdapat ratusan komet yang diketahui berada di persekitaran ini, jadi selain daripada mengenal pasti akan komet-komet yang berpotensi antara lain projek ini perlu menitik beratkan kelengkapan yang diperlukan untuk menjejaki calon komet yang berpotensi.

Kecenderungan para saintis untuk menjejaki komet ini bukanlah hanya menjadi impian para pengkaji angkasa sahaja, malah sebenarnya ia adalah bertujuan untuk lebih mengenali tentang bagaimana hidupan mula terbentuk di bumi (mungkin berbillion tahun dahulu). Maka dengan menjejaki komet ini, pengetahuan bagaimana perpindahan bahan atau mungkin hidupan yang dibawa oleh komet ini akhirnya sampai ke sesebuah planet yang dihentam oleh komet tersebut apabila berlaku perlanggaran dengan sesebuah planet.

67P/Churyumov-Gerasimenko (67P)
67P/Churyumov-Gerasimenko dari dekat.

Keunikan satelit yang diberikan nama Rosetta ini mengandungi 2 unit utama iaitu satelit pengorbit yang juga bertindak sebagai induk dan juga Philae yang akan mendarat di atas komet tersebut untuk melakukan kajian yang lebih terperinci. Walaubagaimanapun ia mengambil masa selama 10 tahun daripada mula ianya dilancarkan sehinggalah berjaya mendaratkan Philae di atas permukaan komet 67P/Churyumov-Gerasimenko (67P).

Komet Churyumov-Gerasimneko ditemui oleh dua orang angkasawan dari Rusia pada tahun 1969 semasa beberapa angkasawan dari Kiev membuat perjumpaan di Alma-Ata Astrophysical Institute di Kazakhstan untuk melakukan penelitian terhadap komet-komet. Di sinilah dua angkasawan iaitu Klim Churyumov dan Svetlana Gerasimenko yang secara tidak sengaja menemui komet 67P.

Rosetta and Philae
Kedudukan Philae pada Rosetta.

Kejayaan Rosetta mendaratkan Philae di atas 67P bukanlah berlaku dalam satu masa yang singkat. Dari masa pelancaran sahaja sehingga kepada tarikh pendaratan tersebut mengambil masa selama 10 tahun. Namun begitu dalam tempoh ini banyak perkara yang telah dilakukan oleh Satelit Rosetta seperti melewati beberapa komet, melewati dan melakukan pemeriksaan ke atas Marikh dan juga 3 kali melewati di atas bumi. Rosetta juga diletakkan dalam keadaan hibernasi selama 3 tahun iaitu daripada tahun 2011 sehinggalah pengaktifannya semula pada 20 January 2014 untuk meneruskan perjalanannya memintas laluan 67P

Kawalan dan penyelenggaraan pergerakan ke atas Rosetta di lakukan melalui stesyen kawalan European Space Operation Centre (ESOC), di Darmstadt, Germany. Projek ini juga turut mendapat sokongan daripada NASA di mana ia sepatutnya dijalankan bersama di antara kedua ejensi tersebut pada awalnya.

Control room at ESOC
Suasana di pusat kawalan Rosetta di ESOC.

Pada awalnya Rosetta dijadualkan pelancaran pada 12 Januari 2003 untuk mengiringi komet 46P/Wirtanen pada tahun 2011. Perancangan ini diubah oleh kerana berlaku kegagalan pada roket pembawa Ariane 5. Perancangan in kemudiannya diubah kepada calon baru iaitu 67P dengan tarikh pelancaran pada 26 Febuari 2004 dan dijadulakan mengiringi komet tersebut pada tahun 2014 apabila orbit komet tersebut menghampiri matahari sekali lagi pada tahun 2015.

Kedudukan satelit Rossetta boleh diikuti melalui link ini.

Land of Philae
Akhirnya misi Philae berjaya untuk mendarat di atas 67P.

Melalui misi ini nanti banyak pengetahuan baru yang akan terjawab mengenai komet. Selain daripada rupa bentuk dan komposisi, ia juga berpeluang untuk mengetahui akan perubahan fizikal yang akan berlaku apabila 67P melewati matahari pada tahun 2015 nanti. Walaupun manusia sejak dahulu telah mengetahui serba sedikit mengenai perilaku komet, namun ianya masih lagi bersifat ramalan sehingglah kali ini sebuah mesin pengkaji ‘Philae’ dapat menjalankan kajian di atas komet itu sendiri.

Bagi yang berminat untuk mengetahui lebih lanjut mengenai misi Rosetta dan komet 67P ini bolehlah melewati lama web European Space Agency melalui link ini. Adalah diharap ia akan menjadi sumber inspirasi peminat-peminat dunia sains teknologi untuk meneruskan usaha dan minat di dalam bidang tersebut.
Free DownloadTiada ulasan:

Catat Ulasan

Arkib Blog