Isnin, 4 Mac 2024

Tempat-tempat Lawatan Menarik di Bangkok, Yang Tidak Boleh Dilepaskan.

Bangkok mempunyai bangunan dengan seni bina yang unik, tempat-tempat lawatan yang menarik serta penduduk yang peramah.

Bangkok merupakan ibu kota Thailand yang juga merupakan bandar tumpuan utama sebagai hub pelancongan dan juga perniagaan penting di SE Asia. Kebangkitan Bangkok boleh dikaitkan dengan industri pelancongannya yang sentiasa mendapat perhatian sejak beberapa dekad yang lalu. Peningkatan jumlah pelawat ini akhirnya membawa kepada pembangunan lain-lain peluang ekonomi yang berjaya mengubah landskap ekonomi Bangkok dengan ketara.

Lawatan ke Bangkok merupakan antara destinasi penting di SE Asia kerana ia menyediakan model bandar membangun untuk dicontohi oleh negara-negara SE Asia yang lain. Bangkok, ibu kota Thailand, menawarkan gabungan pengalaman budaya yang meriah, masakan yang lazat, pasar yang sibuk dan mercu tanda yang menakjubkan. Berikut adalah beberapa perkara terbaik untuk dilakukan di Bangkok:


The Grand Palace merupakan antara lawatan yang tidak boleh dilepaskan sekiranya berkunjung ke Bangkok.

1. Lawati Istana Besar dan Wat Phra Kaew: Tanda tempat ikonik ini mesti dikunjungi, mempamerkan seni bina Thai yang rumit dan menempatkan Emerald Buddha, salah satu patung paling suci di Thailand. Istana besar Bangkok ini bukan sahaja memberikan lebih banyak maklumat mengenai Kerajaan lama Thailand malah meningkatkan kita kepada perhubungan Thailand dengan negara-negara jiran dalam sejarah kerajaan lama. Lawatan ke Grand Palace mendekatkan kita kepada keunikan budaya Thai yang unik dan evolusi kesenian yang memberikan Thai keunikan istimewa.


2. Terokai Wat Pho (Kuil Buddha Berbaring): Kagumi patung Buddha berbaring gergasi dan bersiar-siar di kompleks kuil, yang terkenal dengan sekolah urut tradisional Thai. Kompleks ini terletak tidak berapa jauh dari Grand Palace, dan antara lokasi lawatan penting di Bangkok kerana sejarahnya yang penting. Lawatan ini memberikan lebih dekat kepada keunikan kesenian dan budaya Thai. Di sekitar kawasan Wat ini juga terdapat bangunan-bangunan dan binaan dengan ukiran yang unik.


3. Lakukan lawatan bot di Sungai Chao Phraya: Menyusuri Sungai Chao Phraya merupakan antara aktiviti yang menarik dan penting untuk mengetahui Bangkok dengan lebih dekat. Ia merupakan satu bonus bagi Bangkok yang memanfaatkan sungai yang mengalir di tengah-tengah bandar ini. Ia sentiasa dipenuhi dengan bot-bot yang membawa penumpang, barangan, pelancong, dan teksi-teksi air. Alami hati Bangkok dengan menyusuri sungai, melalui kuil, tapak bersejarah dan bangunan pencakar langit moden.


Pasar minggu Chatuchak, bukan sahaja menjadi tarikan kerana saiznya, malah harga yang ditawarkan di sini adalah amat berpatutan.


4. Beli-belah di Pasar Hujung Minggu Chatuchak: Sesat di salah satu pasaran terbesar di dunia, menawarkan segala-galanya daripada pakaian dan aksesori kepada kraftangan dan barangan antik. Ia merupakan lawatan penting bagi para pelawat yang ingin membeli cenderahati untuk dibawa pulang. Di pasar Chatuchak hampir segala barang yang dicari boleh didapati di sini dengan harga yang jauh lebih murah. 


5. Manjakan diri dengan makanan jalanan di Yaowarat (Chinatown): Rasai pelbagai hidangan Thai-Cina yang lazat, daripada makanan laut segar hingga mi yang menyelerakan, di kawasan kejiranan yang sibuk ini. Makanan merupakan antara tarikan penting di Kota Bangkok yang juga meliputi pelbagai budaya dan daerah yang terdapat dari segenap pelosok Thailand. Para peniaga di kawasan ini juga mengenakan cas yang lebih murah dengan kualiti makanan yang berkualiti.


Pasar terapung Bangkok merupakan antara keunikan yang perlu dialami di Bangkok, menyediakan pengalaman yang unik.

6. Terokai pasar terapung: Lakukan lawatan sehari ke pasar seperti Damnoen Saduak atau Amphawa, tempat penjual menjual barangan mereka dari bot di sepanjang terusan. Ia merupakan antara tarikan Bangkok dan Thailand untuk sekian lama dan masih bertahan sehingga ke hari ini. Terdapat beberapa lokasi pasar terapung di serata Bangkok dan beberapa di antaranya amat sesuai untuk dilawati. Pasar-pasar tersebut seperti Damnoen Saduak, Amphawa, Taling Chan, Khlong Lat Mayom, Bang Nam Pheung dan Tha Kha.


7. Lawati Rumah Jim Thompson: Ketahui tentang sutera Thai dan terokai rumah tradisional Thai yang dipelihara dengan indah oleh Jim Thompson, seorang usahawan Amerika yang memainkan peranan penting dalam menggiatkan semula industri sutera Thai. Rumah Jim Thompson bukan sahaja menarik sebagai lawatan untuk mengetahui sejarah industri sutera Thai, malah ia juga merupakan sebuah bangunan dengan seni bina untuk Thai yang dipenuhi dengan pelbagai ukiran menarik serta hiasan unik yang melambangkan kekayaan seni budaya Thai.


8. Alami kehidupan malam: Bangkok menawarkan pemandangan kehidupan malam yang meriah, dengan bar atas bumbung, pasar malam dan daerah hiburan yang meriah seperti Khao San Road dan Sukhumvit. Malah di serata bandar Bangkok kehidupan malam yang tidak pernah sunyi boleh didapati hampir di segenap kawasan. Samada anda ingin mencari pengalaman bersama rakan atau hanya untuk bersantai seperti menonton wayang gambar dengan teknologi sinema moden.


Lumpini Park merupakan kawasan hijau yang menjadi tumpuan penduduk tempatan dan pelancong.

9. Bersantai di Taman Lumpini: Kawasan hijau bandar merupakan nadi kepada bandar yang dipenuhi dengan bangunan-bangunan konkrit membekalkan udara segar dalam suasana sesak kota. Taman Lumpini, sibuk dengan kunjungan para pelawat dari dalam dan luar negara selain menyediakan aktiviti-aktiviti tambahan di hujung minggu menyediakan aktiviti riadah kepada penghuni kota. Melarikan diri dari hiruk-pikuk bandar dengan meluangkan sedikit masa di oasis hijau ini, tempat anda boleh bersiar-siar, berjoging atau berehat di tengah-tengah alam semula jadi.


10. Lakukan lawatan sehari ke Ayutthaya: Terokai runtuhan purba bekas ibu kota Thailand, Tapak Warisan Dunia UNESCO yang terletak tidak jauh dari Bangkok. Ia merupakan antara kawasan lawatan penting untuk mengetahui sejarah Thailand dan Bangkok dan penubuhannya sebagai ibu negeri bagi Thailand. Terdapat pelbagai program lawatan yang disediakan dan boleh didapati dari hotel-hotel di mana anda menginap atau lakukan lawatan sendiri menggunakan kenderaan awam.


BACC menyediakan ruang pameran yang unik untuk pameran tetap dan pameran bermusim yang menarik.

11. Lawati Pusat Seni dan Budaya Bangkok (BACC): Selami seni dan budaya kontemporari di tempat dinamik ini, yang menganjurkan pameran, persembahan dan bengkel. BACC mempunyai ruang yang cukup luas dan bangunan yang menarik untuk menganjurkan acara-acara pameran yang berkualiti yang dianjurkan sepanjang tahun di sini. BACC terletak hampir dengan stesen BTS stadium dan terletak berhadapan dengan pasaraya MBK merupakan antara lokasi yang tidak boleh dilepaskan.


12. Ambil kelas memasak: Belajar memasak masakan Thai asli dengan menyertai kelas memasak, di mana anda akan membeli-belah bahan-bahan di pasar tempatan dan kemudian menyediakan resipi tradisional di bawah bimbingan cef berpengalaman. Kelas memasak Thai merupakan aktiviti unik yang boleh dilakukan di sini, memandangkan masakan Thai amat disukai di serata dunia.


Bangkok National Museum, menyediakan pameran yang amat penting dalam mengenali negara Thailand dengan lebih dekat.

13. Temui Muzium Negara Bangkok: Terokai kekayaan sejarah dan warisan budaya Thailand di Muzium Nasional Bangkok, tempat kepada koleksi artifak, karya seni dan objek bersejarah yang luas. Merupakan antara muzium penting untuk dilawati di Bangkok. Muzium ini merangkumi beberapa buah bangunan yang mempunyai bahan koleksi meliputi beberapa zaman penting dalam penubuhan Negara Thailand.  Di sini kita dapat melihat bagaimana kerajaan Thailand membandingkan negaranya dan mengelakkan daripada penjajahan yang berlaku di sekitar negara-negara jirannya.


Muay Thai, sukan yang unik dan merupakan antara sukan utama di Thailand. Amat beruntung sekiranya anda dapat menyaksikan sukan ini di sini.

14. Alami tinju Muay Thai: Saksikan aksi memacu adrenalin sukan negara Thailand dengan menghadiri perlawanan tinju Muay Thai, sama ada di stadium tempatan atau melalui lawatan tersusun yang memberikan gambaran tentang sejarah dan kepentingan sukan itu. Muay Thai merupakan antara sukan unik yang melambangkan keunikan identiti budaya Thai dan semangat kepahlawanan rakyat yang mempertahankan negaranya.


15. Terokai terusan Bangkok (khlongs): Melarikan diri dari jalan-jalan bandar dan terokai kawasan kejiranan tradisional Bangkok dengan mengambil lawatan bot di sepanjang rangkaian terusan atau khlong yang rumit, di mana anda akan melihat kehidupan seharian di sepanjang laluan air. Laluan unik ini merupakan laluan alternatif bagi sungai Chao Phraya dalam mengelakkan banjir. Selain itu juga ia menyediakan laluan air alternatif di sepanjang sungai di tengah-tengah bandaraya


Bangkok mempunyai beberapa skybar yang amat menarik untuk dikunjungi bagi menikmati pemandangan bandar yang menarik.

16. Kagum dengan pemandangan bandar dari atas bangunan pencakar langit: Nikmati pemandangan panoramik latar langit Bangkok dengan melawati salah satu bar atas bumbung bandar atau dek pemerhatian, seperti Sky Bar yang ikonik di Menara Negeri Lebua atau Baiyoke Sky Hotel. Terdapat banyak lagi bangunan-bangunan yang menyediakan “Sky Bar” yang menarik di sekitar Bangkok, ia memberikan pengalaman untu mengenali bandar ini dengan lebih dekat.


17. Lawati lawatan seni jalanan: Temui pemandangan seni jalanan Bangkok yang meriah dengan melakukan lawatan berpandu ke mural berwarna-warni dan karya seni grafiti yang tersebar di seluruh kawasan kejiranan bandar, termasuk kawasan bergaya Thonglor dan daerah bersejarah Banglamphu. Pengalaman ini memberi peluang untuk kita menyelami lebih dekat ekspresi artis-artis tempatan terhadap isu semasa dan suara hati rakyat.


Urutan Thai, amat unik dan amat digemari oleh ramai pengunjung. 

18. Bersantai dengan urutan tradisional Thai: Manjakan diri anda dengan urutan Thai yang meremajakan di salah satu daripada banyak spa atau rumah urut di Bangkok, di mana ahli terapi mahir akan membantu anda berehat dan menghilangkan tekanan menggunakan teknik kuno. Teknik urutan yang dikenakan sebagai urutan Thai, unik kepada Thailand dan ia ajarkan di sekolah-sekolah urutan tradisional seperti di Wat Pho.


19. Hadiri persembahan kebudayaan: Alami tarian, muzik dan teater tradisional Thai dengan menghadiri persembahan kebudayaan, seperti pertunjukan Siam Niramit atau pertunjukan boneka tradisional di Teater Joe Louis. Persembahan-persembahan sebegini amat menarik apabila ianya ditonton di negara asalnya iaitu di Thailand. Selain itu juga anda boleh mengamati ciri-ciri lain yang berkaitan seperti muzik, pakaian, tarian, peralatan yang digunakan dalam upacara seperti ini.


Maeklong railway market menyediakan pengalaman unik bagi yang pertama kali melawatinya.

20. Pergi dalam lawatan sehari ke pinggir bandar: Terokai pinggir Bangkok dengan melawat tarikan berdekatan seperti Pasar Kereta Api Maeklong, Pasar Terapung Damnoen Saduak, atau bandar purba Nakhon Pathom. Walaupun banyak tarikan di tengah-tengah bandar, kebanyakan tarikan juga berada di kawasan pinggir bandar di mana ianya lebih unik berbanding di tengah bandar. Malah tarikan ini juga adalah lebih bercirikan budaya setempat.


Anda boleh melawati Thailand atau Bangkok khususnya, berkali-kali dan masih terdapat perkara yang menarik untuk anda terokai. Bangkok merupakan bandar yang terus membangun pesat dengan aktiviti pembangunan yang serius dalam segala sektor. Kepekaan kerajaan kepada industri pelancongan menjadikan bandar ini terus dinamik dalam pembangunan ekonomi. Walaupun terdapat perkara-perkara yang perlu diperbaiki di Bangkok, namun ia juga perlu dicontohi oleh negara-negara jiran yang lain,  terutamanya dalam usaha pembangunan industri pelancongannya.
Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Arkib Blog