Isnin, 3 Disember 2012

Banjir Di Bukit Rokan Semakin Kerap.

Seperti kebiasaan bagi penghujung tahun, musim tengkujuh merupakan fenomena biasa di negara kita. Bagi penduduk yang rata-rata merupakan penoreh getah musim tengkujuh menandakan perubahan aktiviti untuk menambah sumber ekonomi. Musim beginilah banyak meninggalkan kenangan zaman kanak-kanak yang penuh dengan aktiviti seperti memancing, mencari sayur kampung, menjaring ikan dan yang paling seronok tentulah mandi sungai.

Namun apa yang membimbangkan baru-baru ini semakin kerap berlakunya banjir kilat. Banjir kilat mungkin tidak mendatangkan masalah besar, namun dalam jangka masa panjang ianya mungkin mendatangkan masalah. Di sini saya sertakan gambar banjir kilat yang berlaku hanya setelah beberapa jam hujan lebat. Jika dahulu banjir kilat sebegini hanya akan berlaku setelah 2 hari hujan tanpa henti. Apa yang menyebabkan keadaan ini berubah dengan begitu besar sekali?

Perubahan yang paling besar dapat diperhatikan adalah kerja pembersihan sungai. Keadaan sungai yang telah dibersihkan ini menyebabkan air mengalir dengan cepat. Walaubagaimanapun air ini tetap terhalang di beberapa kawasan dan menyebabkan banjir kilat ini berlaku. Secara umumnya proses pembersihan ini adalah baik tetapi keadan air yang mengalir terlalu deras juga sebenarnya menyebabkan hakisan dan boleh mengundang bahaya yang lain.

Apa yang ingin dikongsi disini sebenarnya adalah pembangunan yang lebih lestari. Iaitu pembangunan yang mengekalkan keseimbangan alam supaya manusia tidak terlalu ghairah mengejar pembangunan sehingga membawa mudarat kepada diri sendiri. Sama-sama kita fikirkan.MyRokan adalah sebuah blog yang memaparkan artikel-artikel berbentuk informasi dan mempromosikan produk-produk tempatan. Untuk maklumat lanjut mengenai blog kami boleh mengikutinya dari post Hubungi Kami. Sertai kami juga lamanFacebook kami.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Arkib Blog