Khamis, 10 Oktober 2013

Makanan Tradisi Malaysia, Ulam - Kerdas

Pokok kerdas hidup di pinggir-pinggir hutan, buahnya menjadi kegemaran penggemar ulam.

Ulam-ulaman sangat terkenal sebagai makanan pelengkap bagi masyarakat Melayu di Negara kita. Bagi masyarakat Felda Bukit Rokan pula yang memang rata-ratanya di kelilingi oleh kawasan hutan ulam-ulaman yang terdiri daripada buah-buahan hutan juga amat mudah didapati suatu masa dahulu. Mungkin hari ini buah-buahan hutan ini masih terdapat di kawasan sekitar tetapi tidak ramai yang mengenali pokoknya apatah lagi yang mampu membawa hasil hutan ini keluar dari kawasan hutan.

Kerdas walaupun tidak sepopular petai dan jering, namun masih menjadi antara ulam yang sering menjadi kegilaan peminat ulaman. Kerdas yang mempunyai rupa bentuk buah yang unik dan bau yang tidak kurang hebatnya adakalanya dijual di pasar-pasar malam dengan hara yang kian mahal. Terdapat beberapa biji kerdas di dalam sebuah, buah kerdas. Selaput biji ini bewarna kuning dan bertukar menjadi gelap apabila buah semakin matang.


Biji buah kerdas apabila dikeluarkan dari buahnya.

Kebiasaannya buah kerdas hanya dimakan sebagai ulam berbanding petai dan jering yang turut dijadikan sebagai bahan masakan seperti sambal petai dan gulai jering. Namun masih terdapat permintaan untuk kerdas menjadikan ianya masih diburu oleh peminat-peminatnya.

Pokok kerdas tidak setinggi pokok petai yang mempunyai buah hanya di bahagian pucuknya sahaja. Secara tidak langsung buah kerdas lebih mudah untuk diambil berbanding buah-buahan hutan yang lain. Apa yang menjadi punca buah ini sukar didapati di pasaran adalah kerana tidak ramai yang mengenali pokoknya.


Semoga buah kerdas akan mendapat perhatian semula di kalangan masyarakat dan dikenali sebagai sebahagian warisan masyarakat Melayu. Mungkin kerdas mempunyai khasiat sendiri yang dapat menjadikan popularitinya meningkat semula. 
Free Download
Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Arkib Blog