Jumaat, 21 April 2017

Seni Kaca Antara Seni Yang Perlu Dilihat Dengan Lebih Seruis

Teknik tiupan merupakan antara seni kaca tertua.

Seni kaca merupakan antara seni yang telah lama berkembang dan popular di Timur Tengah dan Eropah. Walaupun hanya beberapa seni kaca yang popular seperti ‘teknik tiupan’ dan ‘kaca bewarna’ (stained glass), banyak lagi cabang seni kaca yang mem punyai potensi yang besar untuk diolah oleh peminat-peminat seni.

Kali ini kita akan melihat beberapa lagi seni kaca yang amat unik dihasilkan oleh pengiat-pengiat seni kaca popular dunia. Oleh kerana ia kurang popular di rantau ini, mungkin ia boleh membuka mata kita kepada satu lagi bidang seni yang amat menakjubkan.

'Stained Glass' merupakan satu lagi seni kaca klasik yang unik.

Seni "Kirikane' dari Jepun yang diberi nafas baru.

Antara seni kaca yang menarik untuk dilihat adalah seni yang dihasilkan oleh Jack Storms iaitu kristal yang dihasilkan melalui teknik cantuman kaca yang dihiasi dan digilap berulang-ulang. Walaupun seni ini seakan-akan seni ‘kirikane’, yang dihasilkan di Jepun dengan motif-motif yang lebih tradisional. Jack Storms bagaimanapun mampu menghasilkan sesuatu yang berbeza dengan daya imaginasi berbesa. Malah antara lainnya beliau turut menghasilkan karya beliau berpandukan teori matematik seperti ‘Fibonacci Theory’.

Manakala seni kaca yang dihasilkan oleh Sydney Hutter pula sedikit berbeza kerana beliau menghasilkan bentuk-bentuk tiga dimensi. Gabungan teknik yang digunakan beliau mampu menghasilkan satu hasil yang amat komplek lagi menakjubkan. Seni yang dihasilkan beliau menjadi koleksi ramai peminat seni dan korporat, malah turut menjadi koleksi bagi Boston Museum of Fine Arts, Metropolitan Museum of Art, Museum of Art and Design di New York, Renwick Gallery, White House Craft Collection, dan bagi rangkaian Hotel Hyatt dan Hilton di serata dunia.

Jack Stroms dengan hasil karya yang menakjubkan.

Rick Satava dengan hasil yang cukup unik.

Sidney Hutter menghasilkan hasil karya yang popular.

Bagi pengiat seni kaca seterusnya iaitu Rick Satava pula keunikan beliau adalah menghasilkan teknik yang amat unik bagi menghasilkan koleksi kaca dengan obor-obornya. Ia kelihatan amat menarik dan menjadi buruan para peminat seni kaca. Malah, setiap hasil seni yang dihasilkan beliau juga adalah unik (satu unit sahaja dihasilkan). Mendapat pendidikan di California State University, Chico. Pada 1977 beliau membuka studio kaca beliau sendiri yang lebih dikenali sebagai Satava Art Glass di Northen California.

Antara lain keunikan pengiat-pengiat seni kaca ini adalah keunikan teknik yang digunakan oleh seseorang pengiat tersebut sebagai contohnya Sergio Redegalli iaitu seorang pengiat seni kaca dari Australia yang memiliki Cydonia Glass Studio. Beliau menghasilkan satu teknik unik iaitu “optifuse”, yang mampu menyatukan cebisan-cebisan kaca menjadi satu ketulan kaca yang lebih besar. Beliau menghasilkan hasil seni yang dikenali sebagai “cascade”, dengan berat 12 ton dengan menyatukan 500 kepingan kaca 6mm yang dipotong dengan sempurna. Hari ini “Cascade” menjadi bahan pameran tetap di Adelaide Botanic Gardens.


Sergio Redegalli mengahasilkan seni ini dengan berat 12 ton.

Hasil yang berbeza daripada yang digambarkan.

Stained Glass, apabila dihasilkan dengan imaginasi kreatif.

Itu adalah sebahagian sahaja mengenai seni kaca yang dikembangkan oleh pengiat-pengiat seni kaca. Jadi walau apapun cabang yang seni yang anda ceburi pastikan anda sentiasa mengolah idea anda berbeza daripada apa yang biasa anda lakukan. Lakukan lebih banyak percubaan untuk idea-idea yang baru. Berikan diri anda kebebasan untuk mencuba!


Free Download

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Arkib Blog