Tuesday, December 4, 2012

Pernah Tak Dengar "Bagai Cendawan Tumbuh Selepas Hujan".

Ni keadaan cendawan busut masa tumbuh... hmmm.. sedap nih..
Opss.. ni bukan cendawan untuk dimakan!?..
Petang-petang ni ntah camner plak boleh teringat pasal nak cerita tentang cendawan. Sebenarnya hari tu dah merasa dah cendawan busut.. hehe.. Alhamdulillah ada rezeki, anak sedara terjumpa masa meredah kawasan kebun mengisi hobinya. Apa yang saya terkenangkan ni bukan sahaja cendawan busut, tapi cendawan seangkatan dengannya atau lebih dikenali sebagai cendawan kukur. Kalau dulu-dulu cendawan kukur ni lebih mudah didapati ketika musim hujan kerana mudah tumbuh pada batang-batang pokok mati terutama pokok getah.

Kalau nak diikutkan kawasan Felda Bukit Rokan ni bukan sekadar cendawan busut atau cendawan kukur jer yang boleh dijumpai.. macam-macam ada.. tapi jangan main-main, bukan semua cendawan boleh dibedal sayang.. nanti kok kojol!.. Macam dalam gambar ni ha.. ntah cendawan apelah saya pun tak tahu.. nampak menarik siap ada jaring-jaring lagi.. tapi 'confirm' tak bleh makan.. ngeri semacam jer..

Oii.. jauh menyimpang, tadi nak cerita pasal cendawan kukur jer kan.. Hmm, dulu-dulu setiap kali musim hujan aktiviti tambahan kami adalah mencari cendawan kukur. Kalau terjumpa cendawan busut, tu dikira bonus lah tu. Cendawan kukur ni kalau nak disimpan lama bolehlah dikeringkan dan disimpan didalam bekas yang kedap udara untuk memastikannya tidak rosak. Walaupun cendawan-cendawan yang boleh didapati di pasaran tu hebat seperti cendawan tiram, 'button mushroom', 'inoki', 'white fungus' dan sebagainya.. tapi bagi saya dua jenis cendawan ni.. iaitu cendawan busut dan cendawan kukur tetap menjadi pujaan..

Cara memasak cendawan kukur ni juga 'versatile', insyaAllah takder apa yang nak ditakutkan.. masaklah macam mana pun.. sedap yer. Masak lemak boleh, goreng cili pun boleh, 'deep fry' pun sedap, nak masak tumis macam Tom Yam pun boleh.. aper jer. Tu lah, hebat cendawan kukur ni kan?.. Mungkin buat masa ni cendawan ni dah banyak tumbuh dalam kawasan kebun.. huhu.. cuma tak macam dulu batang getah banyak yang tumbang. Nak pulak masa nak tanam semula, masa pokok getah ditebang. Masa tu mabuk cendawan pun boleh.. haha.

O.K. lah ya.. kalau nak cerita pasal cendawan ni macam-macam lagi boleh disentuh. Tapi saya rasa cukuplah sekadar itu sahaja. Dari segi faedah perubatan ker vitamin dan sebagainya tak payahlah saya nak cerita.. yang penting kita ingat buat sesuatu jangan sampai berlebihan. Makan vitamin terlebih pun boleh jadi bahaya kan? Inikan pulak makan cendawan.. Sampai jumpa lagi ya.

Ini pulak cendawan kukur yang biasa didapati pada batang pohon getah mati.


MyRokan adalah sebuah blog yang memaparkan artikel-artikel berbentuk informasi dan mempromosikan produk-produk tempatan. Untuk maklumat lanjut mengenai blog kami boleh mengikutinya dari post Hubungi Kami. Sertai kami juga lamanFacebook kami.



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...