Jumaat, 13 September 2013

Aktifkan Otak Anda Dengan Latihan Mudah Math&Brain

Mungkin tidak ramai yang mengenali Math&Brain sebuah buku yang dilengkapi dengan latihan mudah 10 minit selama 30 hari yang dapat membantu anda untuk berfikir dengan kedua-dua belah otak (otak kanan dan otak kiri).


Buku Math&Brain hanya boleh dibeli melalui
pembelian secara online.
Sememangnya faedah pemikiran dengan kedua-dua belah otak telah lama diperkatakan dalam teknik pembelajaran mahupun pemikiran kreatif. Ini kerana ciri-ciri unik pemikiran pada otak kanan dan otak kiri adalah berbeza. Oleh sebab itu gabungan kedua-dua ciri-ciri unik tersebut amat penting dalam kita mengharungi kehidupan seharian.

Terdapat pelbagai kaedah untuk mengaktifkan pemikiran otak kiri dan otak kanan. Malah hampir setiap aktiviti yang memerlukan pemikiran kognitif biasanya memerlukan penglibatan kedua-dua otak kiri dan otak kanan saling bekerja. Ini termasuk aktiviti seperti bersukan, beriadah, melukis, bermain muzik dan sebagainya. Setiap aktiviti yang melibatkan pencapaian maklumat, penyelesaian masalah dan membuat keputusan merupakan proses aktif yang berlaku di dalam otak semasa melakukan kesemua proses tersebut di atas.

Maka dengan itu Math&Brain menyediakan satu kaedah mudah bagi memudahkan proses pemikiran otak kiri dan otak kanan ini secara lebih tersusun. Penyusunan ini adalah bagi memastikan teknik pemikiran otak kiri dan otak kanan dapat dilatih secara berperingkat-peringkat. Malah latihan hanya memerlukan masa selama 10 minit (anggaran kasar), iaitu masa anggaran otak dapat menumpukan perhatian sebelum hilang fokus dalam sesuatu perkara. Ini dapat memastikan latihan ini dapat mencapai hasil yang lebih optimum.

Latihan Math&Brain mengambil masa selama 30 hari untuk dilengkapkan – bertujuan memastikan otak terus berkembang setiap hari. Melalui latihan yang berterusan ini, maka corak pemikiran kedua belah otak akan terus dipraktikkan di dalam penyelesaian semua masalah dalam kehidupan seharian. Beginilah caranya Math&Brain memastikan anda dapat menggunakan kedua-dua belah otak dalam menyelesaikan masalah dalam kehidupan seharian – pelajaran mahupun bidang kerjaya.

Math&Brain menggunakan operasi mudah matematik bagi memastikan semua golongan usia dapat melakukan latihan ini dengan mudah. Ianya lebih sesuai digunakan kerana matematik lebih konkrit berbanding aktiviti yang menggunakan kaedah kesenian ataupun bahasa.

Kurus Math&Brain Untuk Pelajar


Setakat ini buku Math&Brain hanya dapat dibeli melalui pembelian secara online di amazon.com di serata dunia. Oleh kerana Math&Brain diterbitkan di US harga yang perlu dibayar untuk sebuah buku mungkin agak tinggi bagi sesetengah golongan. Oleh itu ianya telah dijadikan sebagai kursus yang boleh dinikmati oleh semua pelajar (di Malaysia).

Namun begitu kursus tersebut perlulah dijalankan melalui pihak sekolah bagi menjimatkan kos. Kursus tersebut sangat mudah dan ia akan diikuti dengan latihan selama 30 hari yang akan dilakukan oleh pelajar. Melalui kaedah ini kebaikan Math&Brain dapat dimanfaatkan bersama untuk semua pelajar yang mungkin tidak dapat memiliki sendiri buku Math&Brain.

Setakat ini kursus tersebut telah dijalankan di beberapa buah sekolah dan ternyata memberikan hasil yang positif. Malah Math&Brain terhasil dari kaedah tersebut yang dijalankan di dalam kelas – sebelum ianya disusun dengan lebih lengkap dan dibukukan.

Adalah lebih baik sekiranya ia terdapat di pasaran tempatan dan dipasarkan di kedai-kedai buku utama di serata tanahair. Walaubagaimanapun kita masih boleh mendapat faedah dari kursus Math&Brain tersebut atau berbelanjalah sedikit untuk mendapatkan faedah yang dapat membantu kita memajukan diri dalam bidang pelajaran mahupun kerjaya.

Math&Brain boleh didapati melalui amazon.com

Untuk pertanyaan boleh menghubungi Page Math&Brain di Facebook


MyRokan adalah sebuah blog yang memaparkan artikel-artikel berbentuk informasi dan mempromosikan produk-produk tempatan. Untuk maklumat lanjut mengenai blog kami boleh mengikutinya dari post Hubungi Kami. Sertai kami juga lamanFacebook kami.Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Arkib Blog