Selasa, 25 Februari 2014

Peluang Mengikuti Kursus Math&Brain di Malaysia


Math-Brain Program 2014
Program Math&Brain 2014 dengan beberapa pembaharuan.

Math&Brain bukanlah satu produk yang baru. Oleh kerana pada mulanya ianya diterbitkan dalam bentuk sebuah buku berbahasa Inggeris dan hanya dijual secara online melalui laman penerbit dan amazon.com maka ia kurang dikenali di Malaysia. Kurus Math&Brain hanya mula di perkenalkan pada lewat tahun 2013 di beberapa buah sekolah sahaja.

Program Math&Brain dapat membantu para pelajar dalam menghadapi peperiksaan mereka seperti UPSR, PMR dan SPM. Namun begitu para pelajar IPT juga seharusnya memandang serius kemahiran ini, begitu juga bagi mereka yang telahpun bekerja kerana kemahiran berfikir amat penting pada setiap peringkat umur.

Memandangkan kursus ini mendapat sambutan dari para pelajar, maka ianya akan diteruskan dan dalam membantu lebih ramai mendapat manfaat dari kursus ini, ia akan turut diperkenalkan dalam beberapa bentuk pendekatan yang lain.

Bagaimana Math&Brain Berfungsi?


Pada peringkat awal ramai yang menyangka Math&Brain adalah untuk menyelesaikan masalah matematik seperti kaedah Aritmetik yang telah lama diketahui ramai. Namun tujuan sebenar Math&Brain adalah bertujuan untuk membantu orang ramai berfikir dengan menggunakan kedua-dua belah otak, iaitu otak kiri dan otak kanan. Oleh kerana kaedah pemikiran ini biasa diperkatakan, maka Math&Brain membekalkan latihan amali yang lebih praktikal. Malah pengguna tidak perlu mengetahui bagaimana ia bekerja untuk mendapat faedah berfikir menggunakan kedua-dua belah otak ini.

Dalam membentuk modul Math&Brain beberapa sudut penting yang memberikan kefahaman diberikan perhatian mendalam.

i) Kefahaman mengenai otak  (neurologi) – ini merupakan konsep utama yang membentuk Math&Brain. Perbezaan kaedah otak kiri dan otak kanan bekerja yang berbeza amat mempengaruhi cara seseorang menyelesaikan masalah. Manakala gabungan kedua belah otak ini akan membantu membentuk kreativiti dalam menyelesaikan sesuatu perkara. Selain itu juga kaedah mengingat (memori), fungsi saraf dan sell saraf juga diberikan perhatian.

ii) Teori pembelajaran – ia juga membantu Math&Brain menghasilkan modul yang berkesan dan impak kepada pengguna. Ini kerana dalam memastikan hasil yang diingini kaedah yang berkesan perlu digunakan seperti contoh yang mudah difahami, pengulangan, rujukan dan peningkatan yang berterusan. Malah latihan yang disediakan dianggarkan hanya mengambil masa 10 minit sehari selama 30 hari bagi memastikan corak pemikiran dapat dikekalkan.

iii) Latihan yang mudah – latihan merupakan kaedah terbaik dalam mencapai hasil yang diingini. Latihan mudah bermaksud ia bersesuaian dengan tahap kemahiran di setiap peringkat. Ya, anda tidak mungkin merasakan latihan pada hari ke-25 mudah sekiranya ia dilakukan pada hari pertama.

Slide Math-Brain
Slide program Math&Brain memberikan impak pada peserta.

Latihan 10 Minit 30 Hari


Modul latihan merupakan satu ciri penting di dalam program Math&Brain. Ia merupakan persoalan asas mengapa Math&Brain dibentuk. Cuba fikirkan persoalan ini, “Sekiranya berfikir dengan otak kiri dan otak kanan amat bermanfaat, apakah yang anda perlu lakukan untuk menguasainya?” Jawapannya tentulah, latihan yang tepat/khusus!

Latihan mudah ini bermaksud ia boleh dilakukan oleh semua peringkat umur. Malah pengguna boleh melakukan latihan ini tanpa mengetahui bagaimana otak kiri dan otak kanan berfungsi – tetapi masih mendapat hasil dari menggunakan kedua-dua belah bahagian otak ini. Latihannya yang mudah tidak akan mengganggu jadual harian anda (sekiranya anda mampu meluangkan sedikit masa untuk program kemajuan diri ini). Menggunakan operasi matematik asas sebagai kaedah latihan, ia sesuai untuk individu ataupun seisi keluarga.

Ciri Latihan Math-Brain
Ciri-ciri khusus pada latihan Math&Brain lebih praktikal.

Bagaimana Math&Brain di Aplikasikan?


Bagi membantu Math&Brain dapat dimanfaatkan oleh semua (terutama rakyat Malaysia khususnya), beberapa pendekatan dilakukan antaranya;

i) Pembelian secara terus secara online – pembelian terus Math&Brain secara online melalui amazon.com atau laman penerbit boleh dilakukan bila-bila masa 24 jam sehari. Melalui laman penerbit anda boleh membeli modul Math&Brain dalam bentuk buku ataupun e-book. Di mana pembelian e-book dapat menjimatkan perbelanjaan pengeposan dan ianya lebih pantas.

ii) Menghadiri kursus Math&Brain di sekolah-sekolah yang berminat – ia lebih bergantung kepada pihak sekolah yang perlu menganjurkan program ini di sekolah mereka. Namun begitu ia merupakan satu program yang lebih baik, kerana konsep Math&Brain dapat diterangkan secara terus kepada pelajar. Manakala pelajar akan meneruskan dengan program latihan mereka selama 30 hari.

Tempahan awal perlu dibuat bagi memastikan program dapat dijalankan dengan lancar. Malah Math&Brain juga amat berminat untuk mengadakan program ini di Sabah, Sarawak dan juga Brunei.

iii) Modul Math&Brain Edisi Khas (Bahasa Melayu) – disediakan khas untuk pasaran di Malaysia sahaja. Tempahan boleh dibuat melalui laman fanpage Math&Brain Malaysia. Hantarkan mesej anda pada ‘admin’ untuk membuat tempahan modul khas ini.

iv) Khidmat Nasihat secara terus untuk kaedah pembelajaran Math&Brain – perkhidmatan ini juga perlu dibuat melalui fanpage Math&Brain Malaysia di Facebook. Walaubagaimanapun khidmat ini amat terhad dan diharap permohonan anda dapat dipertimbangkan.

Adalah lebih baik program Math&Brain dilakukan secara berkumpulan seperti di sekolah-sekolah kerana ianya jauh menjimatkan dan dapat membantu para pelajar dalam skala yang besar. Kaedah ini juga menjimatkan dari segi kos per pelajar (berbanding harga sebuah buku Math&Brain yang perlu dibelanjakan sekiranya dibeli secara online).

Kaedah pemikiran keseluruhan otak ini amat penting dalam membantu menyelesaikan masalah secara kreatif. Maka tidak hairanlah ia penting bagi semua peringkat umur. Malah setelah menguasai kemahiran ini anda mungkin tidak menyangka terdapat banyak kaedah untuk menyelesaikan masalah anda – dan anda hanya perlu memikirkan kaedah yang manakah lebih efisyen. Bayangkan sekiranya ia dikuasai di peringkat sekolah lagi.

Mungkin anda menyangka bijak pandai dilahirkan dengan kelebihan istimewa. Namun kajian menunjukkan bahawa kita semua dilahirkan dengan kemampuan yang sama untuk menguasai sesuatu perkara/ pelajaran. Apakah yang menyebabkan kita mempunyai tahap kemahiran berbeza? Bolehkah keadaan ini diperbaiki? Bagaimana sekiranya anda mengubah cara anda berfikir? Bantulah diri anda dan bantulah orang lain untuk terus memajukan lagi diri mereka dan masyarakat, semoga kita akan terus mencapai pembangunan yang berterusan.


Sekiranya terdapat sebarang pertanyaan mengenai program Math&Brain ini anda bolehlah menghubungi fanpage Math&Brain Malaysia ataupun melalui email: wikipelajar@gmail.com


MyRokan adalah sebuah blog yang memaparkan artikel-artikel berbentuk informasi dan mempromosikan produk-produk tempatan. Untuk maklumat lanjut mengenai blog kami boleh mengikutinya dari post Hubungi Kami. Sertai kami juga di laman Facebook kami.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Arkib Blog