Ahad, 24 Mei 2015

Proses Penghasilan Barangan Sutera

Silk products
Barangan yang dihasilkan dengan sutera sentiasa mendapat pasaran tinggi.

Sutera merupakan bahan asli yang dihasilkan oleh beberapa jenis serangga namun penghasilan barangan menggunakan sutera pula adalah menggunakan sutera yang dihasilkan oleh ‘ulat sutera’ kerana ia adalah lebih mudah untuk diproses dijadikan benang seterusnya barangan lain.

Sutera merupakan gentian protein yang dihasilkan terutamanya daripada ‘fibroin’ yang digunakan oleh beberapa jenis larva serangga untuk mebina kepompong (cocoons). Ulat sutera yang paling biasa diternak untuk penghasilan sutera ini adalah dari jenis ‘mulbery silkworm’ dari spesis Bombyx mory diternak secara meluas dalam industri penghasilan sutera atau juga dikenali sebagai ‘sericulture’.

mulbery tree
Pokok mulbery sumber makanan 'silkworm'

Mulbery silkworm
Ulat beluncas 'mulbery silkworm'.

Bagi tujuan penghasilan sutera ulat sutera perlu diternak kerana jumlah kepompong yang diperlukan untuk penghasilan benang sutera adalah banyak sekali. Sejarah awal penghasilan sutera bermula di China dengan bukti penemuan sutera yang ditemui berasal daripada tahun 3,630 BC (sebelum masihi). Bukti tersebut ditemui dari kawasan Yangshao di Qingtaicun, Xingyang, Henan. Ia merupakan beberapa bahan ekslusif pembesar China atau sebagai hadiah.

Perdagangan sutera dari China ke bahagian-bahagian lain dunia sebagai bahan penting termasuklah Egypt, Eropah, India dan Afrika Utara sehingga terhasilnya jalan perdagangan yang dikenali sebagai ‘silk road’ (jalan sutera). Industri penghasilan sutera ini kemudiaannya turut berkembang di bahagian-bahagian lain di dunia terutamanya di mana ulat sutera boleh diternak Seperti India, Korea, Thialand, Cambodia dan Vietnam.

silk filaments
Beberapa utas jalur sutera digabungkan untuk sutas benang.
coloring agent
Daun pisang merupakan salah satu bahan pewarna yang digunakan.

Ladang-ladang penternakan ‘silk moth’ (kupu-kupu sutera) biasanya akan menyediakan ladang pokok mulbery mereka sendiri. Bagi mengelakkan ulat-ulat ‘silkworm’ ini daripada dimakan oleh burung dan pemangsa lain ia dibesarkan di dalam bangunan berbanding dibiarkan hidup di pokok tersebut.

Seekor kupu-kupu sutera akan menghasilkan ribuan telur yang akan menetas sebagai ‘silkworm’ (beluncas sutera). Ulat-ulat ini akan membesar dengan makanan utama mereka iaitu daun daripada pokok mulbery. Apabila mencapai usia kematangan sebelum bertukar dewasa (menjadi kupu-kupu) ia perlu berada di dalam kepompong dibina menggunakan sutera.

Bagi menghasilkan kepompong yang lengkap ulat sutera perlu menghasilkan 1 batu (1 mile) benang sutera yang mengambil masa 3 hari. Daripada jumlah ini, sutera halus yang dihasilkan adalah sedikit sahaja dan mengambil 2,500 ulat silkworm untuk menghasilkan 1 pound sutera mentah. Sutera daripada kepompong ini amat halus, untuk menghasilkan seutas benang sutera beberapa utas benang daripada kepompong digabungkan (anggaran 48 utas).

Penenun perlu dilatih untuk menenun pada mesin-mesin tenunan tertentu.

Bagi mengelakkan benang-benang rosak juga, ulat-ulat ini tidak boleh dibiarkan sehingga menjadi kupu-kupu dewasa (kerana ia akan memutuskan benang sutera tersebut untuk keluar daripada kepompong). Jadi ulat-ulat sutera perlu dibunuh dan sebahagian lagi dibiarkan untuk menghasilkan telur-telur untuk ulat seterusnya nanti.

Proses berikutnya pula adalah proses meluntur (bleaching) untuk menghasilkan benang yang betul-betul putih. Kemudiannya ia akan diwarnakan mengikut warna yang sesuai. Bahan-bahan yang digunakan untuk mewarnakan benang sutera ini juga dahulunya berasal daripada bahan-bahan asli yang terdiri daripada daun-daun, kulit kayu, bijian dan sabut  kelapa.

Bebenang ini seterusnya akan dipindahkan ke dalam gelongan berasingan sebelum disusun menjadi jaluran yang lebih panjang untuk dipindahkan ke mesin tenunan. Melalui proses tenunan inilah baru kain sutera dapat dihasilkan. Terdapat pelbagai perbezaan di antara mesin-mesin tenunan ini mengikut saiz kain dan corak yang perlu dihasilkan. Jadi penenun-penenun perlu mejalani latihan yang rapi sebelum boleh mengendalikan mesin tenunan mereka.

motifs
Tenunan bermotif memerlukan kemahiran yang berbeza.

Hanya apabila kain ini siap barulah pelbagai barangan sutera dapat dihasilkan daripada pakaian sehinggalah kepada barangan hiasan seperti sarung bantal, pelapik meja, beg tangan dan sebagainya. Pendek kata, hampir apa sahaja boleh dihasilkan menggunakan bahan sutera ini bergantung kepada kreativiti masing-masing.

Walaupun proses penghasilan sutera merupakan satu proses yang rumit dan memerlukan masa yang panjang namun ia tetap merupakan satu industri penting sejak sekian lama. Menjadi sebagai salah satu bahan pakaian kepada manusia, ia patut dihargai atau setidak-tidaknya difahami sebagai penghormatan atas hasil usaha yang panjang orang terdahulu dalam menghasilkan produk sutera ini.


Nota:**

Artikel ini adalah hasil daripada lawatan ke Angkor Silk Farm di Siem Reap, Cambodia dalam usaha untuk memahami idustri penghasilan barangan sutera.

Anda juga boleh merujuk artikel: Bahan-bahan Yang Digunakan Orang Dahulu Untuk Pakaian; untuk mengetahui lebih lanjut mengenai bahan untuk membuat pakaian.


Untuk tujuan pengangkutan di Siem Reap anda boleh menghubungi;

En. Salim & En. Nasir di;
(+855) 9857 1840 “whatsapp”
(+855) 7090 2910 “whatsapp”
Free DownloadTiada ulasan:

Catat Ulasan

Arkib Blog