Isnin, 25 Mei 2015

Mengapa Siem Reap Bandar Yang Perlu Anda Lawati

Angkor Wat, Siem Reap
Angkor Wat menjadi tarikan utama pengunjung ke Siem Reap.

Siem Reap merupakan salah satu bandar utama di Cambodia dengan tarikan utamanya adalah Angkor Wat. Walaupun tidak menyediakan kemudahan seperti bandaraya-bandaraya utama lain di Asia Tenggara, pembangunan bandar ini sebenarnya adalah agak memberangsangkan jika dibandingkan keadaan di sana yang baru sahaja pulih dari pelbagai krisis yang melanda seluruh Cambodia.

Memandangkan pembangunan yang baru sahaja bermula di sini banyak perkara yang boleh anda pelajari dari cara hidup masyarakat tempatan yang masih lagi kuat diselaputi dengan gaya hidup asal mereka. Dibanjiri oleh pelancong dari serata dunia untuk melihat sendiri kemegahan bangunan-bangunan di Angkor, turut membantu masyarakat di sini membangunkan semula kehidupan mereka melalui pelbagai jenis perniagaan dalam memberikan para tetamu ini layanan yang terbaik.

Wat Thmei, sebagai peringatan tentang sejarah silam Cambodia.

Berbekalkan bangunan lama yang menjadi pusat kerajaan lama suatu masa dahulu, Bandar Siem Reap terus dikunjungi bagi membolehkan orang ramai melihat sendiri tinggalan bersejarah ini. Para pelawat dengan pelbagai latar belakang dan pelbagai tujuan ke sini mengembalikan semula bandar ini sebagai pusat kunjungan orang ramai seperti mana asalnya dahulu.

Walaupun tidak mempunyai tarikan seperti bandar-bandar besar yang lain di Asia Tenggara, Bandar Siem Reap mempunyai pelbagai kemudahan menarik yang membolehkan para pelawat menikmati percutian mereka selama berada di sini. Kemudahan-kemudahan utama seperti pengangkutan, makanan, pusat jualan/pasaraya, aktiviti-aktiviti riadah banyak sekali disediakan di sini dan semakin bertambah dari semasa ke semasa.

Penginapan

Hotel Grand d'Angkor, merupakan hotel tertua di Siem Reap.

Penginapan di bandar ini meliputi keperluan bagi semua golongan pelawat dari penginapan yang serba mewah sehinggalah kemudahan hostel dan juga ‘homestay’. Memandangkan industri pelancongan yang semakin pesat di sini boleh dikatakan setiap hotel di sini mempunyai hubungan penyedia-penyedia aktiviti riadah yang lain untuk memudahkan para pengunjung membuat tempahan dari hotel masing-masing.

Pengangkutan

Antara keunikan bandar ini adalah sistem pengangkutannya yang tersendiri. Keadaan muka buminya yang rata membolehkan penggunaan kenderaan yang dikenali sebagai tuk-tuk (motor yang diubahsuai untuk membawa lebih penumpang dengan selesa). Kemudahan pengangkutan di sini adalah sama seperti bandar-bandar lain dengan di dominasi oleh motosikal di jalan-jalan utama mereka. Namun begitu bagi kemudahan para pelawat, kesemua bentuk pengangkutan boleh di dapati di sini kecuali keretapi.

Makanan

Kebanjiran pelancong ke sini membolehkan makanan yang bersesuaian dengan kesemua penduduk dunia disediakan di sini. Ia bukan sahaja di sediakan oleh penduduk tempatan, malah terdapat juga kedai-kedai yang diusahakan oleh rakyat dari negara luar sendiri – mungkin mereka telah menjadi penduduk tetap di sini!

Gerai-gerai makanan tempatan boleh didapati dengan mudah, manakala restoran-restoran yang menyediakan makanan barat ‘western food’ juga terdapat di kebanyakan kawasan di bandar ini. Malah anda mungkin berani untuk mencuba makanan eksotik!

Bagi yang beragama Islam pula tidak perlu merasa risau kerana di sini juga terdapat penduduk yang beragama Islam yang mengendalikan restoran-restoran makanan muslim. Apa yang memudahkan kunjungan anda ke sini, terdapat juga para pemandu tuk-tuk dan pengusaha restoran yang boleh bertutur dalam Bahasa Melayu dengan baik.

Aktiviti

Lawatan ke ladang sutera antara aktivii menarik.

Walaupun tujuan utama anda ke sini adalah untuk melawati Angkor Wat dan kuil-kuil lama di serata kawasan tersebut, Siem Reap menyediakan pelbagai aktiviti lain yang mungkin tidak anda ketahui. Kesemua aktiviti merangkumi darat, air dan udara disediakan di sini dengan harga yang berpatutan.

Terdapat beberapa muzium yang perlu anda lawati dalam memahami tentang sejarah silam Bandar Siem Reap dan juga Angkor Wat. Manakala lawatan ke pusat-pusat kraftangan terutamanya ladang sutera pasti menambahkan sedikit sebanyak ilmu di dada. Begitu juga sekiranya anda berminat untuk menyusuri jalan-jalan pendalaman dengan berbasikal. Lawatan ke kampung air atau anda hanya berminat untuk menyertai ‘cruise’ di sekitar Tasik Tonle Sap. Aktiviti udara juga disediakan sekiranya anda berminat.

Jadi sekiranya anda bercuti di sini hanya untuk tempoh yang singkat, anda tidak akan mampu untuk melakukan kesemua aktiviti menarik ini. Pastikan anda kembali semula.

Banyak sekali perkara yang anda boleh pelajari dari kehidupan masyarakat di sini. Memandangkan keadaanya yang baru membangun, banyak perkara yang masih lagi dalam keadaan yang terpelihara (asli) yang mungkin akan lenyap dalam beberapa waktu terdekat.


Untuk tujuan pengangkutan di Siem Reap anda boleh menghubungi;

En. Salim & En. Nasir di;
(+855) 9857 1840 “whatsapp”
(+855) 7090 2910 “whatsapp”

Free DownloadTiada ulasan:

Catat Ulasan

Arkib Blog