Ahad, 13 September 2015

Gambar Dari Udara Menggunakan Drone

(Credit: Mike Gandouin, Dronestagram.)
Gambar yang memenangi kategori Nature. (Credit: Mike Gandouin, Dronestagram.)

Mengambil gambar mungkin hobi bagi sesetengah orang dan bagi yang lebih serius pula mungkin menjadi sumber pendapatan. Namun begitu untuk mendapatkan gambar yang menarik pelbagai teknik dilakukan antaranya adalah mengambil gambar dari udara. Suatau masa dahulu teknik ini hanya boleh dilakukan dengan menggunakan kapal terbang atau helikopter, tetapi hari ini ia boleh dilakukan dengan lebih mudah iaitu menggunakan ‘drone’.

Penggunaan ‘drone’ untuk mengambil gambar dari udara semakin popular malah tahun 2015 merupakan tahun ke-2 pertandingan ‘Dronestagram’ dijalankan – iaitu gambar yang diambil dari udara menggunakan drone. Pertandingan ini disertai oleh lebih 5,000 orang (amatur dan professional) yang menyediakan 3 kategori iaitu; Nature, Places dan “Dronies” (Selfie menggunakan drone).

Penggunaan ‘drone’ semakin popular bukan sahaja untuk aktiviti riadah namun bagi tujuan ‘aerial photography’, ia juga digunakan untuk pelbagai perkara termasuk melakukan tinjauan ke atas kawasan merbahaya atau membuat liputan untuk mengkaji haiwan-haiwan liar.


Phantom 2 vision mempunyai kamera lebih baik.

Antara drone yang direka khas untuk tujuan ini adalah ‘Solo’ – sebuah drone yang direka khas untuk kamera ‘GoPro’. Menggunakan peralatan khusus seperti ini sudah tentu lebih mudah berbanding sekiranya anda sendiri yang membuat pengubah suaian kepada peralatann drone dan kamera secara berasingan.

Selain daripada ‘GoPro’, terdapat juga jenama-jenama lain bagi pengguna membuat pilihan seperti ‘Phantom 2 vision’ yang berupaya mengambil gambar pada resolusi 14 Megapixel dan video pada resolusi 1080/30 atau 1080/60i. Bagi resolusi ini ianya dikira agak menarik kerana gambar yang lebih jelas boleh diperolehi. Terdapat banyak lagi model ‘drone’ untuk jurufoto professional yang boleh membawa pelbagai jenis kamera berbeza. Namun apa yang penting disini adalah pengenalan kepada sistem ‘aerial photography’ itu sendiri dan kegunaannya.

Antara Drone-drone lain termasuklah;

* UDI U818A

* Blade Nano QX

* Air Hogs RC Helix X4 Stunt

* 3D Robotics Iris+

* Parrot MiniDrone Airborne Night

* Parrot MiniDrone Hydrofoil

* DJI Phantom 3 Standard


Jurugambar professional mungkin akan memilih dari jenis sebegini.
(Credit: Alejandro Ochoa Galindo, Dronestagram.)
Satu lagi gambar dari udara. (Credit: Alejandro Ochoa Galindo, Dronestagram.)

Kesemua drone-drone tersebut merupakan model asas dan pertengahan bagi para peminat yang baru ingin bermula dengan aerial photography. Sekiranya anda baru ingin mencuba, maka ia merupakan model yang sesuai untuk anda di mana kesemua drone ini boleh dipesan secara online melalui amazon.com.


Adalah diharap sedikit sebanyak ia memberikan anda maklumat mengenai aeriel photography secara ringkas. Apa yang penting adalah anda dapat memikirkan penggunaannya yang terbaik bagi memberikan pulangan terhadap pelaburan anda nanti.
Free DownloadTiada ulasan:

Catat Ulasan

Arkib Blog