Selasa, 8 September 2015

Pesawat Terbesar Bakal Diuji Tahun Hadapan

Pesawat terbesar 'Stratolaunch' ini bakal diuji pada tahun hadapan.

Sebelum ini MyRokan pernah mengeluarkan mengenai senarai pesawat terbesar di mana pesawat Antonov An-225 muncul sebagai pesawat terbesar sehingga hari ini. Terdapat satu unit sahaja pesawat ini dihasilkan, manakala satu unit lagi gagal disiapkan. Jadi sekiranya pesawat yang lebih besar dari ini dihasilkan, apakah tujuannya pula?

Pesawat terbesar yang sedang dihasilkan mempunyai misi khusus yang amat penting iaitu untuk membantu pelancaran misi ke angkasa seperti pelancaran satelit, membawa angkasawan ke ISS dan mungkin untuk beberapa tujuan kajian aero-angkasa yang lain. Pelancaran dari altitude tinggi seperti ini dapat menjimatkan lebih banyak kos bahanapi berbanding pelancaran roket seperti yang biasa dilakukan.

Pesawat gergasi ini diberi nama Stratolaunch Carrier sedang dibina di Mojave Air dan Space Port di California. Ia merupakan projek yang diusahakan oleh salah seorang daripada pengasas Microsoft iaitu Paul Allen dan seorang lagi pereka kapal angkasa iaitu Burt Rutan dari Scaled Composites (yang sebelum ini pernah memenangi Ansari X Prize sebanyak $ 10 juta) yang sebelum ini terlibat dalam rekaan SpaceShipOne.


Perbezaan dengan pesawat-pesawat lain.

Stratolaunch mempunyai sayap dengan kelebaran 117 m (385 ft) di mana ia merupakan sayap kapal terbang terpanjang yang pernah dibina. Manakala beratnya pula adalah lebih dari 540,000 kg (1,200,000 lb) termasuk berat kapal yang akan dibawanya nanti. Makan dengan itu ia juga mmerlukan landasan yang lebih panjang iaitu sekurang-kurangnya 12,000 kaki.

Bagi membolehkan ia membawa beban yang berat ke ketinggian yang membolehkan kapal tumpangan dilancarkan ia dilengkapi dengan enam enjin jet berkuasa 205–296 kN (46,000–66,500 lbf). Kapal Stratolaunch akan terbang sehingga mencapai ketinggian 30,000 kaki (5.7 mi) sebelum kapal penumpang dilancarkan ke ruang angkasa.


Antara ciri-ciri lain yang penting pada kapal terbesar ini nanti adalah ia boleh digunakan berulang-ulang untung pelancaran berikutnya.
Free DownloadTiada ulasan:

Catat Ulasan

Arkib Blog