Sabtu, 16 Januari 2016

Dr. Nicolas Wöhrl Mencipta Berlian Sintetik Demi Quantum Computer

Berlian merupakan bahan penting untuk quantum computer.


Dunia saintis amat menakjubkan kerana adakalanya untuk mendapatkan sesuatu para saintis perlu memikirkan bagaimanakah ia perlu dihasilkan. Tidak semua perkara yang diingini boleh didapati dengan mudah, dan kebanyakannya pula perlu dihasilkan sendiri kerana masih belum dicipta. Jadi untuk menjadi seorang saintis yang berjaya, adalah kemahiran untuk mengadakan sesuatu yang masih belum ada!...

‘Quatum Computer’ merupakan satu impian para penyelidik kerana kebolehannya untuk menyelesaikan masalah dengan lebih pantas berbanding dengan komputer ‘binary’ biasa. Namun begitu untuk menghasilkan processor yang berkemampuan untuk menghasilkan ciri-ciri yang diingini hanya satu bahan yang didapati sesuai – iaitu berlian.

Berbalik kepada asal mengapa keperluan untuk mereka satu kaedah baru amat penting adalah, keupayaan saiz transistor yang dimuatkan ke dalam cip silicon hampir mencapai tahap maksimum. Walaupun menurut Moore's law di mana kepadatan transistor di dalam cip silicon berganda setiap dua tahun, namun ia mempunyai tahap tepu – iaitu ia tidak akan mencapai saiz yang lebih kecil daripada satu atom. Maka di sinilah, kaedah sistem komputer perlu berpindah kepada quatum computer yang menggunakan ‘quantum bits’ (qubits).


Berlian yang dihasilkan dengan teknik penghabluran carbon.

Bidang mengenai quantum computer mula diperkenalkan pada tahun 1980 oleh Paul Benioff dan juga Yuri Manin, Richard Feynman pada tahun 1982, dan David Deutsch pada tahun 1985. Walaubagaimapun sehinga pada tahun 2016, penghasilan quantum computer masih dikira sebagai tahap permulaan. Namun begitu ia mendapat perhatian yang amat serius daripada pelbagai pihak termasuk kerajaan dan tentera untuk pelbagai aplikasi yang boleh dimanfaatkan.

Apakah yang menyebabkan ianya suatu yang sukar? Kesukarannya adalah untuk mendapatkan bahan yang mampu untuk menyimpan dan mempergunakan quantum bits (qubits). Oleh kerana keadaan quatum mudah berubah dan menjadikan ia sukar dikawal, cabaran yang paling utama adalah untuk mendapatkan bahan yang boleh menyimpan qubits untuk satu jangkamasa yang lama. Kemampuan ini hanya boleh dibekalkan oleh berlian.

Dari sinilah Dr. Nicolas Wöhrl iaitu seorang professor dari University of Duisburg-Essen dari bidang fizik mencari kaedah untuk menghasilkan berlian secara sintetik. Dua kaedah yang digunakan adalah termasuk melalui kaedah penghasilan yang menyamai bagaimana berlian dihasilkan secara semulajadi. Penghasilan secara begini bagaimanapun menghasilkan berlian yang mepunyai warna disebabkan oleh kehadiran atom nitrogen yang tinggi. Jadi kaedah yang digunakan seterusnya adalah secara penyusunan atom carbon untuk membentuk kristal berlian.

Amat menarik kerana ia menghasilkan berlian yang boleh digunakan untuk menyimpan data qubits seperti yang diperlukan untuk quatum computer. Dr. Nicolas Wöhrl bukan sahaja menghasilkan berlian untuk quantum computer pada asalnya, namun ia merupakan salah satu bahan yang paling sesuai untuk tujuan ini.

Penghasilan quantum computer amat penting bagi membolehkan manusia terus menerokai lebih banyak bidang yang masih belum mampu diterokai oleh teknologi hari ini antaranya termasuk teleportation, astronomi, fizik, kimia dan juga untuk tujuan keselamatan sistem komputer itu sendiri seperti meng-encrypt kod keselamatan peribadi atau maklumat sulit. Jadi ia satu kajian yang perlu diteruskan.


D-Wave antara quantum computer terawal.

Pada December 2015 NASA mendedahkan quantum computer pertama dengan harga USD15 juta yang dihasilkan oleh syarikat perkomputeran Canada iaitu D-Wave di Quantum Artificial Intelligence Laboratory. Peralatan tersebut adalah dibeli pada tahun 2013 dari gabungan bersama Google dan Universities Space Research Association.


Jadi apa yang menarik di sini adalah dalam mencipta sesuatu adakalanya anda perlu mencipta suatu bahan lain terlebih dahulu, dan ianya juga tidak kurang menarik. Sekalipun quantum computer masih lagi belum mencapai tahap yang memuaskan, sekurang-kurangnya berlian tersebut masih boleh digunakan untuk barangan perhiasan!.Free DownloadTiada ulasan:

Catat Ulasan

Arkib Blog