Rabu, 20 Julai 2016

Apakah Kebaikannya Menjadi Penggondam Bio (Biohacker)?

Biohacking tidak bermakna anda perlu melakukan 'implant' seperti ini.

Biohacker atau penggomdam biologi merangkumi subjek yang luas dan ia telah dilakukan sejak beribu tahun tanpa sedar. Namun kebelakangan ini ia lebih menjurus kepada meningkatkan potensi biologi manusia bagi mencapai tahap kesihatan yang lebih baik mahupun membaik pulih fungsi angota (bagi yang mengalami kecacatan fizikal akibat kemalangan/ penyakit dan sebagainya), selain membuka ruang baru kepada potensi manusia yang lain.

Teknologi bioteknologi yang pada asalnya memanipulasi alam dalam menghasilkan mutu penghasilan tanaman dan ternakan yang lebih baik merupakan titik tolak bermulanya teknologi ini. Bermula dari itu manusia terus berjaya membangunkan teknologi-teknologi lain dalam meningkatkan kualiti hidup. Hari ini hasil ternakan dan tanaman dapat dikeluarkan dalam kuantiti yang lebih banyak dalam jangka waktu yang singkat selain mengelakkan serangan penyakit dan juga makhluk perosak. Pada masa yang sama teknologi ini bukan sahaja berkembang untuk tanaman dan ternakan namun untuk manusia juga.

Teknologi Biohacking Untuk Manusia

Ramai yang menyangka bahawa teknologi ini adalah untuk menghasilkan manusia yang mempunyai kebolehan seperti robot atau memiliki kekuatan luar biasa. Namun biohacking adalah bertujuan memberikan tahap kehidupan yang lebih baik. Ini termasuklah mengenali khasiat-khasiat pemakanan tertentu dalam meningkatkan lagi tahap kesihatan manusia. Walaupun hari ini kita dapat mengenalpasti kebanyakan khasiat pemakanan yang baik untuk badan, namun kita masih lagi memperbaiki pengetahuan ini. Daripada pemakanan sahaja banyak kebaikan untuk badan yang diperolehi.

Antara biohacking yang popular 'night vision'.

Dave Asprey mencuba pengikat kepala untuk meningkatkan keaktifan otak.

Biohacking tidak hanya tertumpu kepada pemakanan sahaja, malah aktiviti fizikal seperti senaman dan lain-lain aktiviti fizikal turut di ambil kira. Aktiviti seperti mendengar muzik turut dikira sebagai biohacking yang memberikan kesan perubahan psikologi kepada pendengar. Ia digunakan sebagai memberikan kerehatan atau peransang untuk meningkatkan kadar motivasi seseorang. Malah dalam kajian yang lebih terperinci turut melihat tahap frekuensi yang sesuai digunakan untuk tujuan-tujuan tertentu. Banyak usaha dilakukan dalam memahami potensi biohacking semulajadi ini dan antara laman yang menarik untuk mengikuti perkembangan ini adalah bulletproof oleh Dave Asprey.

**Kesan perubahan kelakuan ini merupakan antara pengetahuan yang digunakan oleh syarikat pengiklanan dalam menarik minat pengguna (melalui pemilihan warna, muzik, slogan dan sebagainya).

Teknologi perubatan lama misalnya secara perlahan-lahan meningkatkan pengetahuan mengenai badan manusia yang mana hari ini keseimbangan daripada teknologi lama dan teknologi baru dapat memberikan hasil yang lebih baik. Antara teknologi perubatan yang diserapkan kedalam perubatan moden seperti akupuntur ternyata memberikan kesan positif dan hasil yang menggalakkan. Melalui penggunaan akupuntur di dalam perubatan moden, proses pembedahan boleh dilakukan semasa pesakit di dalam keadaan sedar tanpa penggunaan anesthetic (dan ini mengurangkan kos pembedahan selain mempercepatkan penyembuhan).

Usaha terus dilakukan untuk memahami tubuh manusia.

Pembedahan menggunakan teknologi akupuntur.

Selain itu teknologi moden turut menghasilkan pelbagai peralatan yang menyerupai rawatan traditional seperti penggunaan arus elektrik rendah untuk memberikan stimulasi saraf dan otot-otot. Adakalanya cahaya infra merah ‘far infrared’ (FIR) turut digunakan untuk menggalakkan aktiviti sel-sel pada badan. Selain untuk meningkatkan kesihatan, biohacking adakalanya turut mengkaji keserasian bagi membina peralatan baru yang boleh memudahkan kualiti hidup manusia; seperti peralatan ‘fingerprint scanner’, ‘thermal sensor’, ‘blood tester’, ‘speech recognition’, ‘exoskeleton’, ‘artificial organ transplant’ dan macam-macam lagi. Melalui perkembangan teknologi, lebih banyak biohacking daat dilakukan dan adakalanya ia juga agak menakutkan untuk kita menerima kenyataan mengenainya seperti usaha pemindahan kepala.


Biohacking merupakan satu cabang pengetahuan yang amat berguna dalam meningkatkan kualiti hidup manusia. Samada kita menyedarinya atau tidak, ia tetap berlaku seiring dengan pengetahuan manusia mengenai tubuh badan manusia sendiri dan juga alam sekelilingnya. Anda juga biasa menggunakan ‘biohacking’ secara tidak sengaja setiap hari seperti mandi untuk mengembalikan kesegaran badan ataupun untuk menyejukkannya. 


Free DownloadTiada ulasan:

Catat Ulasan

Arkib Blog