Jumaat, 22 November 2013

Keistimewaan Wangian Daripada Haruman Luqman

Haruman memainkan peranan penting sebagai penambah keyakinan diri disamping penampilan yang meyakinkan. Terdapat pelbagai wangian yang berada di pasaran hari ini dan rata-ratanya dengan bauan yang hampir sama. Anda juga boleh berbelanja lebih dengan haruman yang berjenama - harga yang mahal adalah sekadar kos pengiklanan dan promosi yang tinggi. Pernahkah anda bertanya, apakah tujuan sebenar wangian ini?

Bagi kita masyarakat Melayu khususnya wangi-wangian bukanlah satu perkara yang baru kerana kepesatan Empayar Melaka suatu masa dahulu membawa banyak perubahan kepada budaya pemikiran masyarakat termasuk pendedahan kepada minyak wangi yang dibawa pendagang-pedagang luar dari Arab dan China.

Wangian dapat menenangkan diri (ini membantu badan berfungsi dengan baik) seterusnya menambah keyakinan diri - kaedah haruman ini amat terkenal dalam kaedah perawatan aromatherapy (kaedah perubatan menggunakan wangi-wangian) kerana bauan juga merupakan salah satu pacaindera interaksi badan yang digunakan seharian.

Sehubungan itu tidak hairanlah hari ini seiring dengan kemajuan teknologi penggunaan haruman menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat kita. Ia menjadi elemen penting dalam melengkapkan persalinan diri sebelum menjalani tugas harian. Mari kita lihat keistimewaan haruman yang dikenali sebagai Haruman Luqman dan fedah-faedah yang mendatangkan manfaat kepada kita semua.

Haruman Luqman Bunga Qasidah & Mekar Selasih
Haruman Luqman adalah haruman yang disediakan melalui ilmu perubatan sufi menggunakan ayat-ayat suci daripada Al-Quran dan doa-doa sebagai pelengkap kepada haruman ini. Jadi haruman ini bukanlah bertujuan sebagai haruman semata, tetapi melengkapkan si pemakai dari gangguan-gangguan yang tidak diingini samada daripada manusia ataupun makhluk halus.

Ya, ayat-ayat yang dibacakan merupakan amalan biasa Masyarakat Melayu suatu masa dahulu. Mungkin tidak ramai di antara kita yang masih tahu membaca ayat-ayat ini dan mampu pula mengamalkannya setiap hari. Namun dengan ikhtiar dan tawakal kepada Allah s.w.t. semoga kita mendapat perlindungan berkat ilmu daripada ayat-ayat-Nya melalui Al-Quran.

Rangkaian Haruman


Terdapat dua haruman yang disediakan melalui Haruman Luqman iaitu Bunga Qasidah dan Mekar Selasih dengan sedikit perbezaan dari haruman dan fungsi pemakaian. Haruman-haruman ini amat sesuai untuk dipakai oleh semua golongan kerana mempunyai bauan yang agak moden (tidak seperti minyak atar). Ianya juga sesuai dijadikan sebagai hadiah dan cenderahati untuk majlis-majlis perkahwinan, pertunangan, harijadi, tanda persahabatan, hari guru, tanda perpisahan dan sebagainya selain untuk pemakaian sendiri. Mari kita lihat secara lebih terperinci keistimewaan haruman-haruman ini dengan lebih dekat.

Haruman Bunga Qasidah


Haruman Bunga Qasidah
Haruman ini disediakan menggunakan Bunga Qasidah atau juga dikenali sebagai bunga kesidang amat terkenal sebagai salah satu bungaan yang digunakan untuk membuat wangian Bunga Rampai sebagai pelengkap kepada haruman daun pandan. Haruman ini kemudiannya dibacakan doa-doa untuk melengkapkan khasiat seperti;

a) Menaikkan seri wajah dan awet muda

b) Menambah dan mengeratkan kasih sayang

c) Menghilangkan stress

d) Kebahagiaan rumah tangga

e) Lebih fokus dalam urusan pelajaran mahupun pekerjaan

Doa-doa dan surah yang dibacakan untuk wangian ini adalah:

1) Al-Fatihah, Surah Ya-Sin, Al-Baqorah & Surah Yusuf

2) Ayat-ayat Ruqyah

3) Ayat Ruqyah Jibril

4) Ayat Syifa'

5) Selawat Syifa'

6) Selawat Tafrijiyyah

7) Sayidul Istighfar 

8) Ayat Kursi

9) Doa Pelembut Hati

10) Doa Penerang Hati

11) Doa Pengasih

12) Doa Seri Wajah

13) Doa Sulaiman

14) Doa Atasi Hasad Dengki

15) Doa Penenang Fikiran

16) Doa Kanzul Arasy

17) Doa Khatamun nubuwwah

18) Solat Hajat

Haruman Mekar Selasih


Mekar Selasih
Berbeza pula bagi haruman Mekar Selasih kerana ianya dihasilkan daripada pati 7 jenis bunga-bungaan juga dibacakan dengan doa dan surah-surah pilihan. Antara khasiat untuk haruman Mekar Selasih adalah;

a) Menjadi pendinding dan penawar sihir

b) Pelaris Perniagaan

c) Mengurangkan selesema dan batuk

d) Memberi kesegaran pada tubuh badan yang lesu

*sekiranya terdapat gangguan pada pemakai ia boleh menimbulkan kesan seperti pening, loya dan muntah. Teruskan penggunaan sehingga kesan tersebut hilang.

Doa-doa dan surah yang dibacakan untuk wangian ini adalah:

1) Al-Fatihah, Al-Baqorah, Surrah Yasin, Al-Imran, Ar-Rahman, Al-Jin, Al-Waqiah, Al-Mulk, Surrah Yusuf

2) Ayat-ayat Ruqyah

3) Ayat Ruqyah Jibril

4) Ayat Syifa'

5) Selawat Syifa'

6) Selawat Tafrijiyyah

7) Saiyidul Istighfar

8) Ayat Kursi

9) Doa Bakar Jin dan Syaitan

10) Doa Sulaiman

11) Doa Atasi Hasad Dengki

12) Doa Penenang Fikiran

13) Doa Kanzul Arasy

14) Doa Khatamun nubuwwah

15) Doa Pelaris Perniagaan

16) Solat Hajat

Begitulah antara keistimewaan kedua-dua haruman ini di mana disamping ianya harum, ia juga mengandungi khasiat-khasiat perubatan yang dibacakan dengan doa-doa dan surah-surah pilihan. Maka dengan ikhtiar dan doa kita sendiri yang memakai wangian ini mendapat pemeliharaan Allah s.w.t. disamping kita sendiri dapat mengamalkan ayat-ayat tersebut sekiranya mampu.

Haruman Luqman untuk Cenderahati
Mungkin kita tidak mengetahui bahaya mengundang apatah lagi hasad dengki seseorang tetapi adalah lebih baik sekiranya kita dapat bersangka baik sesama kita dan memohon perlindungan Allah s.w.t. Maka dengan itu disamping kita berdoa' dan mencari ikhtiar mungkin ianya adalah lebih baik daripada kita mengenakan wangian berjenama yang mahal semata!

Wangian ini dijual dengan harga RM5 sahaja sebotol. Malah terdapat pek cenderahati bagi sepasang wangian ini pada harga yang amat menarik. Memang ianya amat sesuai untuk dijadikan sebagai cenderahati hari-hari keraian sebagai tanda terima kasih. Semoga kita semua mendapat manfaat.

Oh ya! Jangan lupa selawat semasa memakai haruman ini nanti. 

Untuk maklumat lanjut untuk pembelian dan wakil penjual bolehlah menghubungi;

En. Maarus Idris (+60193422787)
Free DownloadTiada ulasan:

Catat Ulasan

Arkib Blog