Jumaat, 1 November 2013

Penemuan Hebat Penicillin Oleh Alexander Fleming.

Alexander Fleming sedang memerhatikan bakteria yang dibiakkan.
Hari ini saya ingin bercerita sedikit berkenaan dengan sejarah penemuan penicillin. Mungkin ramai di antara kita masih mengingati nama saintis yang menemui penawar pertama yang telah membantu merawat berjuta manusia di serata dunia iaitu Alexander Fleming. Mari kita lihat bagaimana penemuan ini berlaku, kerana ianya mungkin dapat membantu kita menyedari bahawa adakalanya penemuan sesuatu yang menarik adalah secara tidak sengaja.


Pada sekitar tahun 1928, Alexander Flamming, 48 berkelahiran Scotland diberikan tugasan sebagai ketua biokimia di Haspital St. Mary di London dan diberikan sebuah ruangan khas yang juga menjadi sebagai makmal ujikajinya bersebelahan dengan bilik dandang.

Sebagai kakitangan pengkaji bakteria beliau membiakkan bakteria di dalam piring petri untuk tujuan ujikaji pihak hospital. Menggunakan miskroskop jumlah bakteria (sampel daripada pesakit) yang dibiakkan dapat membantu untuk mengenalpasti jangkitan dan kuman yang menyebabkan punca penyakit serta mencari kaedah sesuai untuk melawan penyakit tersebut. Kesemua piring petri yang mengandungi bakteria berbahaya yang terdiri daripada staphylococci, streptococci dan pneumococci disusun dan di label dengan teliti disepanjang para di dalam makmal Fleming.

Kulapuk merupakan musuh utama kepada makmal Flemming. Manakala suasana di dalam makmal Flemming pula sentiasa berada dalam keadaan pengaliran udara yang tidak teratur mengikut keadaan bilik dandang yang beroperasi bersebelahannya. Pengaliran udara untuk makmal ini hanya bergantung kepada tingkap yang berhadapan dengan parking/taman hospital tersebut. Ini memberi peluang kepada angin tengahari membawa masuk daun-daun, habuk dan bermacam jenis kulapuk yang sedia di dalam udara. Adalah sukar untuk mengawal kehadiran kulapuk ini dari menjejaskan tumbesaran bakteria yang cuba dibiakkan.

Pada 28 September, 1928, Flemming kelihatan agak kecewa bila mendapati piring petri yang mengandungi bakteria berbahaya stapylococci telah dimusnahkan oleh kulapuk hijau yang kelihatan ganjil. Kelapuk tersebut telah menguasai hampir separuh daripada piring petri tersebut dan pastinya telah menghinggapi piring tersebut malam sebelumnya.

Dalam kekecewaan tersebut dia tiba-tiba tersentak bila menyedari di mana pada bahagian kulapuk ini hidup bakteria staphylococci didapati hilang (mati). Begitu juga bakteria yang berada hampir seinci daripada kulapuk ini didapati tiada lagi atau tidak sihat.

Penicillium Notatum yang dibiakkan

"Kulapuk apakah yang dapat memusnahkan bakteria yang begitu aktif, ganas dan boleh membawa maut kepada dunia? Tiada bahan yang diketahui (pada masa itu) yang boleh mengancam staphylococci dengan berjaya". Bisik hati beliau.

Fleming mengambil masa dua minggu untuk mengasing dan membiakkan cukup kulapuk hijau untuk tujuan mengenalpasti kulapuk tersebut: Penicillium notatum. Sebulan berikutnya beliau mendapati kulapuk ini menghasilkan bahan yang mampu membunuh bakteria dan memanggil bahan tercebut sebagai "penicillin".

Melalui eksperimen yang dijalankan beliau mendapati penicillin mampu menghapuskan bakteria pembunuh manusia dengan mudah antaranya - staphylococci, streptococci, pneumococci juga yang lebih hebat seperti diphtheria.

6 bulan berikutnya beliau menguji penggunaan penicillin ke atas arnab untuk memastikan ia selamat digunakan ke atas manusia. Lewat pada 1929 beliau mengisytiharkan penemuan kulapuk ajaib tersebut yang diterbangkan masuk melalui tingkap makmalnya.

Itu berkaitan dengan penemuan sahaja. Tetapi penghasilan penicillin seterusnya melalui beberapa peringkat yang lain termasuk penghasilnya secara besar-besaran. Beruntunglah kerana hari ini dunia perubatan modern mampu menghasilkan lebih banyak ubatan dan antibiotik yang mampu menangani masalah yang berpunca daripada bakteria. Manakala kaedah yang lain digunakan untuk menangani masalah yang berpunca daripada virus seperti pemvaksinan.

Apa yang penting di sini adalah titik permulaan penemuan jalan penyelesian bagi sesuatu masalah yang kemudiaannya mencetuskan lebih banyak penemuan-penemuan baru. Ia merupakan satu langkah yang merubah segalanya.


Free DownloadTiada ulasan:

Catat Ulasan

Arkib Blog