Sabtu, 2 November 2013

Khasiat Bawang Putih Yang Perlu Kita Ketahui

Semua orang mengenali bawang putih yang merupakan antara bahan asas menyediakan kebanyakan masakan. Namun begitu bawang putih menyimpan pelbagai khasiat yang kita mungkin menyedarinya ataupun tidak. Selain daripada menyingkap petua-petua lama orang dulu-dulu mari kita lihat beberapa kebaikan bawang putih yang seharusnya kita ketahui.
Bawang putih antara bahan utama masakan seharian

- Bawang putih boleh membantu merawat masalah keguguran rambut kerana kandungan allicin yang tinggi dan sulfur yang sama seperti juga bawang merah didapati merawat masalah keguguran rambut dengan berkesan. Sapu bawang putih yang dipotong pada kulit kepala dan perah untuk mengeluarkan khasiatnya. Boleh juga mencampurkan sedikit minyak untuk tujuan ini.

- Masalah acne (jerawat) juga boleh dirawat menggunakan bawang putih kerana anti oksidan di dalamnya membunuh bakteria. Hanya perlu sapukan bawang putih yang dipotong pada bahagian yang mengalami acne tersebut.

- Selesema boleh dielakkan dengan mengamalkan diet yang mengandungi bawang putih. Padat dengan kandungan anti oksida ia membantu menguatkan sistem daya tahan badan. Jika anda diserang selesema anda boleh mencuba teh daripada bawang putih. Racik atau pecahkan bawang putih dan rendam di dalam air panas, kemudian tapis dan sedia untuk diminum. Tambahkan gula atau madu sekiranya perlu.

- Psoriasis sejenis masalah kulit yang membimbangkan boleh dirawat menggunakan bawang putih. Bawang putih merupakan bahan merawat keradangan yang berkesan. Gunakan minyak bawang putih pada bahagian yang mengalami psoriasis.

- Menurut ahli pengkaji makanan Cynthia Sass bawang putih boleh membantu anda mengawal masalah berat badan. Kajian mendapati tikus yang memakan makanan kaya dengan bawang putih mengurangkan kandungan lemak dan juga berat tikus tersebut. Pastikan anda mengamalkan diet mengandungi bawang putih untuk tujuan ini.

- Masalah makan air atau athlete's foot juga boleh dirawat menggunakan bawang putih kerana bawang putih juga merupakan anti-kulat. Anda hanya perlu merendamkan kaki anda didalam air panas yang dimasukkan bawang putih yang telah dipecahkan - ya, tunggu sehingga suam untuk mengelakkan lecur di kaki anda.

- Bagi mengelakkan gangguan serangga seperti nyamuk juga boleh dilakukan menggunakan bawang putih. Kajian di India mendapati mereka yang menyapukan ramuan yang bercampur bawang putih pada tangan dan kaki tidak didanggu oleh serangga. Sediakan ramuan daripada minyak, gel petrolium, lilin lebah atau tempatkan bawang putih berhampiran. Ini betul-betul berguna dan selamat.

- Pernahkah anda terfikir untuk menggunakan bawang putih sebagai bahan pelekat? Sememangnya jari anda akan merasa melekit sekiranya memotong bawang putih. Bawang putih dikatakan dapat membantu masalah keretakan kecil pada cermin. Pecahkan bawang putih dan keluarkan jus daripada bawang tersebut ke dalam rekahan kaca dan bersihkan lebihannya.

- Jika bawang putih boleh mengelakkan serangga seperti nyamuk ia juga boleh digunakan sebagai penghalau serangga untuk tanaman. Campurkan bawang putih, mineral oil, air dan juga sabun cecair (pencuci pinggan), masukkan ke dalam botol penyembur dan semburkan pada tanaman yang diganggu serangga perosak.

- Ikan amat tertarik dengan bau yang dihasilkan daripada bawang putih dan anda boleh membeli umpan yang sedia dengan bauan ini. Anda juga boleh membuatnya sendiri jika perlu dengan bahan yang semestinya menggunakan bawang putih. Tentu menarik untuk dicuba.

Tentu banyak lagi perkara yang menarik mengenai bawang putih ini selain sebagai salah satu bahan dalam perasa makanan. Masyarakat kita sedari dulu menggunakan bawang putih hampir setiap hari untuk kegunaan terutamanya memasak. Bawang putih dikatakan berkesan digunakan untuk merawat gangguan makhlus halus. Mungkin hari ini ianya semakin dilupakan - tetapi masih boleh dilihat di kaca tv adakalanya ia digunakan untuk mengelakkan gangguan vampire.


MyRokan adalah sebuah blog yang memaparkan artikel-artikel berbentuk informasi dan mempromosikan produk-produk tempatan. Untuk maklumat lanjut mengenai blog kami boleh mengikutinya dari post Hubungi Kami. Sertai kami juga lamanFacebook kami.Enhanced by Zemanta

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Arkib Blog