Rabu, 6 November 2013

Servis Fotografi Oleh Ibbyphotography

Mengambil gambar memang suatu perkara yang menarik dan digemari ramai. Namun sekiranya anda mengupah orang lain untuk mengambil gambar anda, tentu anda mempunyai ekspektasi yang berbeza daripada jurugambar tersebut. Tidak kurang ada juga yang takut untuk mengambil gambar kerana kurang berkeyakinan atau bimbang mendapat komen yang negatif daripada orang lain.

Gambar menjadi satu elemen penting dalam kehidupan kita hari ini. Malah dalam perniagaan, gambar merupakan salah satu medium penting untuk tujuan pemasaran dan memberikan maklumat penting tentang sesuatu produk atau informasi. Tidak hairanlah kalau ada yang berkata "a picture is worth a thousand words". Ini kerana gambar boleh menyimpan seribu-satu cerita disebalik sesuatu peristiwa yang diabadikan di dalam gambar tersebut.

Teknologi Fotografi


Dalam dunia digital hari ini, teknologi fotografi juga tidak ketinggalan dalam menerima kesan daripadanya. Teknologi foto digital membawa banyak kesan positif pada dunia fotografi - terutama dalam penjimatan kos untuk hasil yang lebih baik berbanding teknologi foto menggunakan filem yang mungkin sukar untuk diceburi oleh sesetengah golongan.

Sehubungan itu teknologi digital sememangnya digunakan sepenuhnya dalam penghasilan setiap gambar oleh Ibbyphotography dalam memberikan hasil yang optimum. Ini kerana dalam penghasilan sesuatu gambar kesan cahaya tidak dapat diambil sepenuhnya oleh sesebuah kamera dan ia perlu melalui proses - pembetulan warna (color correction) yang rumit bagi menghasilkan gambar yang benar-benar hidup. Perasankah anda gambar yang anda ambil adakalanya kelihatan kekuningan, kebiruan, agak kelabu dan sebagainya? Ya, terdapat kekurangan di mana-mana.

Kreativiti Adalah Segalanya


Setiap gambar adalah hasil seni yang dihasilkan oleh seseorang jurugambar, editor gambar tersebut dan juga medium yang digunakan untuk memaparkan hasil akhir gambar tersebut. Maka tidak hairanlah mengapa photo-studio mengenakan charge yang tinggi untuk sesuatu gambar dengan kualiti seperti ini dan ianya tidak boleh diakses oleh semua pelanggan biasa.

Segalanya bermula daripada proses mengambil gambar oleh seseorang jurugambar yang perlu menitik beratkan tentang pencahayaan, komposisi gambar dan kesesuaian model yang diambil. Adakalanya agak sukar mengambil gambar apabila model/pengantin kelihatan janggal. Di sinilah seseorang jurugambar perlu lebih kreatif untuk mengambil peluang masa yang sesuai untuk mendapatkan gambar yang natural tetapi menarik.

Perkara ini mungkin berlaku tanpa anda sedari.
Proses editing pula menekankan lebih kepada hasil akhir yang ingin ditampilkan - ini kerana gambar yang akan dicetak memerlukan editing yang berbeza berbanding gambar yang akan hanya dipaparkan di skrin komputer. Sekiranya anda pernah mengalami keadaan ini! Gambar yang dicetak kelihatan lebih gelap berbanding hasil yang dilihat di skrin kamera/komputer? Jangan di deletekan gambar tersebut, kerana ianya masih boleh diperbaiki. Melalui proses gamma-correction gambar anda akan dihasilkan sama seperti yang terpapar di komputer.

Editing juga perlu menekankan sesuatu tema untuk keseragaman keseluruhan gambar atau pecahan-pecahan yang sesuai. Adakalanya proses editing ini bergantung rapat kepada hasil yang diambil oleh jurugambar sendiri - jurugambar memikirkan tema yang sesuai dari awal lagi. Penentuan tema ini penting bagi pelanggan yang ingin membuat Photo-book sebagai salah satu hasil sesi photography-nya. 

Kesesuaian Peralatan


Kemajuan teknologi digital mampu memberikan hasil yang memuaskan dan akalanya "less is more". Apa yang penting ada mempunyai kamera yang baik dan kemampuan memproses gambar untuk menampilkan kualiti yang diinginkan. Sememangnya terdapat batasan kemampuan pada peralatan anda, namun sekiranya anda tahu menyesuaikan kaedah penggunaan yang betul anda masih mampu memberikan hasil yang menakjubkan.

Gambar digital memerlukan sentuhan proses editing yang kritikal. Walaupun anda mampu mendapatkan gambar yang cukup baik daripada kamera anda, tetapi hasil yang memuaskan tetap perlu menjalani proses color correction. Namun ini semua bergantung kepada kreativiti jurugambar,editor  dan permintaan pelanggan juga.

Malah penggunaan peralatan inilah yang mempengaruhi harga servis yang akan dikenakan kepada anda. Apakah anda sanggup dikenakan charge yang lebih untuk hasil yang sama? Atau anda menghabiskan perbelanjaan yang tinggi untuk membeli peralatan ini - yang mungkin anda sendiri tidak pasti bagaimana menggunakannya?

Servis Photography


Perkahwinan


Semua orang mahu gambar mereka cantik seperti ini.
Servis gambar perkahwinan merupakan antara yang popular kerana adalah penting untuk anda mendapatkan servis professional untuk mengabadikan kenangan yang bersejarah dalam hidup anda. Ianya bergantung kepada majlis yang akan dilangsungkan - kebiasaannya 1~2 hari. Ini memerlukan jurukamera berada di sekitar tempat majlis diadakan bagi mendapatkan sebanyak mungkin gambar-gambar yang menarik semasa majlis berlansung. Bagi penghasilan photo-book pula setiap peristiwa cuba dirakamkan bagi mengabadikan saat-saat manis ini.

Pakej-pakej yang disediakan adalah menawarkan servis standard seperti pakej perkahwinan yang lain iaitu mengandungi photo album + gambar, gambar-gambar bersaiz A4 yang diedit dan pilihan-pilihan tambahan untuk photobook dan poster. Pelanggan juga boleh membuat permintaan tambahan sekiranya perlu.

Untuk maklumat lanjut anda boleh menghubungi fanpage Ibbyphotography.

*setiap pakej bolek dibincangkan mengikut kemahuan pelanggan.

Majlis


Adakalanya majlis seperti sambutan ulangtahun kelahiran, ulangtahun perkahwinan, pertunangan, majlis kesyukuran dan lain-lain juga sesuai untuk mendapatkan servis ini. Setiap peristiwa tentu lebih bermakna apabila dapat diabadikan dengan sempurna. Ya, mungkin anda akan terkenangkannya setelah 10 - 20 tahun nanti.

Potret/ Portrait


Potret yang baik kelihatan 'natural'
Bagi yang menceburi bidang perniagaan dan professional gambar ini amat penting dalam menampilkan diri dalam keadaan yang terbaik. Menampilkan diri anda dalam menonjolkan keperibadian diri bukanlah mudah untuk dilakukan oleh semua orang. Gambar yang cantik belum tentu menampilkan anda sebagai subjek yang ingin ditampilkan.

Dalam menghasilkan gambar potret yang berkualiti proses editing yang perlu dilakukan adalah serumit proses editing yang perlu dilakukan ke atas gambar-gambar yang lain seperti poster perkahwinan. Namun apa yang penting di sini, ia mampu menonjolkan keperibadian anda berbanding hanya sebuah gambar biasa.

Tentu anda tidak menyangka potret yang dihasilkan berbeza sekali dengan gambar biasa yang diambil menggunkan kamera atau telefon bimbit anda. Ini kerana penggunaan lens yang betul dan jarak jurufoto memainkan peranan. Di samping itu, menampilkan diri anda dalam keadaan yang lebih 'natural', adalah satu kemahiran yang perlu dilatih. 

Membaik pulih/ re-touch


Gambar yang dibaik pulih semula melalui proses re-touch.
Teringat gambar anda yang anda ambil dahulu - tetapi tidak berpuas hati dengan hasilnya? Ya, anda tidak boleh mengundurkan masa tetapi anda boleh memperbaiki hasil gambar tersebut. Hantarkan salinan asal (fail digital) gambar tersebut untuk menjalani proses membaik pulih.

Ini biasa terjadi kerana anda bukan sentiasa berpeluang mendapatkan servis daripada jurugambar yang sesuai. Apa yang penting, pastikan anda menyimpan salinan gambar-gambar tersebut untuk diperbaiki semula di kemudian hari.

Gambar yang menarik kelihatan hidup

Adakalanya mengembalikan nostalgia lama
Hubungi Ibbyphotography untuk sebarang pertanyaan lanjut mengenai servis atau khidmat nasihat yang anda perlukan berkaitan dengan gambar anda di page Ibbyphotography. Anda boleh melihat sendiri hasil gambar-gambar daripada Ibbyphotogrpahy yang diambil semasa majlis ataupun sampel-sampel gambar yang lain. Adakalanya anda memang perlu mendapatkan khidmat pakar untuk mendapat yang terbaik. Jangan sia-siakan peluang ini.


MyRokan adalah sebuah blog yang memaparkan artikel-artikel berbentuk informasi dan mempromosikan produk-produk tempatan. Untuk maklumat lanjut mengenai blog kami boleh mengikutinya dari post Hubungi Kami. Sertai kami juga lamanFacebook kami.Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Arkib Blog