Ahad, 19 Oktober 2014

Menghuni Marikh dan Projek Biosphere 2

Biosphere 2 Complex
Keseluruhan bangunan Biosphere 2.

Bagi peminat-peminat cereka Sci-Fi persekitaran kehidupan di angkasa atau kehidupan di planet lain biasa digambarkan dengan pelbagai keadaan. Mungkin bagi sesetengah kita hanya menganggapnya sebagai sebuah hasil filem atau cereka yang dihasilkan untuk tujuan hiburan semata. Namun begitu bagi mereka yang optimis, idea untuk mendirikan penempatan di angkasa telah lama dilakukan.

Biosphere 2, sebuah projek yang telah lama dilakukan iaitu sejak tahun 1985 lagi. Tujuan eksperimen ini adalah untuk meninjau keadaan kehidupan di Marikh dengan menyediakan kehidupan sama seperti di bumi. Walaupun eksperimen ini mungkin tidak dapat memberikan jawapan yang 100% positif untuk peluang manusia tinggal di Marikh, namun ia memberikan sedikit-sebanyak maklumat yang berguna atau peluang untuk memperbaiki sebarang kesilapan yang dapat dikenal pasti di peringkat awal. Malah ia juga turut memberikan sedikit-sebanyak tentang jawapan kehidupan di bumi sendiri.

Oceanic area at biosphere 2
Kawasan yang mewakili lautan turut menempatkan turumbu karang.

Biosphere 2 adalah sebuah kemudahan yang didirikan dan menempatkan ruang kehidupan sama di bumi dengan dilengkapi kawasan seperti hutan tropika, kawasan paya bakau, gurun dan lautan dalam skala yang kecil. Keseluruhan sistem ini bertujuan bagi menyediakan satu ekosistem lengkap untuk membantu kehidupan di planet lain seperti di Marikh. Di sini, beberapa penyelidik menghabiskan masa kira-kira 2 tahun bagi meninjau samada ia dapat memberikan kemudahan bagi peserta disepanjang masa yang dilhabiskan di dalam Biosphere 2.

Bagi keseluruhan sistem Biosphere 2 ia mengandungi 1,900 meter persegi kawasan hutan hujan, 850 meter persegi lautan (turut menempatkan terumbu karang), 450 meter persegi kawasan paya, 1,300 meter persegi kawasan savannah, 1,400 meter persegi kawasan gurun, 2,500 meter persegi kawasan untuk aktiviti pertanian penghuninya. Ia juga dilengkapi dengan jaringan saluran bawah tanah untuk mengawal suhu dan membekalkan tenaga. Ia merupakan kawasan yang tertutup sepenuhnya dengan binaan kaca bagi membolehkan cahaya matahari menembusi struktur tersebut untuk membantu pertumbuhan hidupan di dalam ekosistem di dalamnya.

Savannah area biosphere 2
Kawasan savannah di dalam Biosphere 2.

Sepanjang tempoh daripada pembinaannya Biosphere 2 telah digunakan sebanyak 2 kali untuk mejalankan eksperimen di mana para peserta akan meluangkan masa beberapa ketika di dalam ruangan Biosphere 2 dan tidak dibenarkan keluar. Pada kali pertama peserta menghabiskan masa untuk 2 tahun daripada tahun 1991 hinggalah ke 1993 dan pada eksperimennya berikutnya iaitu kira-kira enam bulan yang menekankan lebih kepada aspek-aspek pembaik pulihan. Kini Biosphere 2 dibuka kepada orang ramai untuk tujuan lawatan dan tinjauan. Ia sudah tentu amat menarik untuk dikunjungi.

Living area biosphere 2
Antara ruangan untuk penghuni di Biosphere 2.

Sudah pastinya eksperimen ini mengalami pelbagai cabaran. Membina sebuah bumi kecil bukanlah mudah walaupun hampir kesemua ekosistem dihimpunkan di dalam satu bangunan yang kecil namun ianya tidak dapat memenuhi keperluan sebenar ekosistem ini. Biosphere 2 juga mengalami perbezaan tekanan udara di antara siang dan malam yang diakibatkan oleh kesan pengembangan udara. Ia juga mengalami kandungan Karbon Dioksida yang tinggi kesan daripada ketidak seimbangan ekosistem di dalamnya. Terdapat juga keadaan di mana para peserta mengalami kekurangan makanan dan sebagainya.

Walaupun Biosphere 2 tidak mungkin akan dibina di Marikh namun eksperimen ini sedikit sebanyak memberi banyak pengajaran kepada para penyelidik yang terlibat terutamanya dari segi keperluan rekabentuk dan juga ekosistem yang terdapat di dalam Biosphere 2. Dari percubaan inilah banyak perkara dapat diperbaiki dan kelemahan dapat dikenalpasti. Eksperimen seumpama ini mungkin akan terus dijalankan sehingga manusia berjaya dalam apa yang diusahakannya. Sehubungan dengan itu apa yang penting bukanlah kejayaan semata, tetapi usaha yang berterusan sehingga berjaya.Free DownloadTiada ulasan:

Catat Ulasan

Arkib Blog