Khamis, 9 Oktober 2014

Mengapa Rolex Dijadikan Sebagai Lambang Kejayaan?

Rolex Yacht Master II
Rolex Yacht Master II, pada tahun 2012 bukan sahaja berkualiti malah amat menarik.

Rolex merupakan salah satu jenama jam tangan mewah yang menjadi pilihan ramai sebagai lambang kejayaan selain daripada kereta-kereta mewah, kediaman, bot mewah, jet peribadi dan sebagainya. Jam tangan menjadi simbol kejayaan bagi melambangkan seorang yang menghargai masa yang antara lain menentukan titik tolak bagi kejayaan seseorang. Tapi mengapa Rolex?

Sekiranya anda berpendapat kerana harga Rolex yang mahal menjadikan ianya sebagai sebuah jam yang dibanggai. Anda perlu mengetahui bahawa jam tangan Rolex bukanlah merupakan jam tangan termahal, malah banyak lagi jam-jam tangan lain yang mempunyai mutu kualiti dan harga yang jauh lebih mahal berbanding Rolex. Malah kesemua jam tangan tersebut hanya diketahui oleh segelintir golongan individu sahaja.

Hans Wildorf of Rolex
Hans Wildorf seorang usahawan yang berwawasan.

Jam tangan Rolex diilhamkan oleh Hans Wilsdorf pada tahun 1905 semasa beliau berumur 24 tahun. Beliau bukanlah penghasil jam, tetapi hanya merupakan pengedar jam sahaja. Memandangkan minat beliau untuk memiliki jam tangan yang selain daripada menarik dan berkualiti, beliau juga berharap jam tangan dapat dihasilkan dengan kemampuan memberikan bacaan waktu yang tepat. Melalui impiannya ini, beliau mendapatkan kerjasama daripada pembuat jam tangan di Bienne, Swiss.

Berbeza dengan pengeluar jam tangan lain Hans Wildorf tidak menamakan jam tangan impiannya menggunakan namanya sendiri. Tetapi beliau juga mencari nama yang sesuai, mudah diingati dan mudah pendapat perhatian daripada orang ramai. Hans cuba menggabungkan pelbagai huruf dan ratusan nama dan tiada yang sesuai baginya. Sehinggalh pada suatu hari terdetik di fikiran beliau untuk menamakannya sebagai ‘Rolex’.

Rolex datejust
Rolex dengan model pertama dengan 'datejust'.

Berbeza dengan jam tangan lain, Rolex menumpukan pada penghasilan komponen pergerakan yang mampu memberikan ketepatan masa. Sesuai dengan usaha gigih ini ianya membuahkan hasil bagi Rolex pada tahun 1910 yang dianugerahkan dengan sijil ‘Swiss Certificate of Chronometric Precision’ dimana Rolex merupakan jam tangan pertama yang dianugerahkan dengan persijilan tersebut.

Empat tahun kemudian iaitu pada tahun 1914, Kew Observatory di Great Britain menganugerahkan pula Rolex dengan sijil ketepatan pengkelasan ‘A’, iaitu satu sijil kecemerlangan yang dikhaskan khusus bagi ‘marine chronometer’ – anda perlu melihat sejarah pembangunan ‘marine chronometer’ dihasilkan di England yang membantu sistem pelayaran negara tersebut. Bermula dari situlah Rolex terus mendapat gelaran sebagai jam yang mempunyai ketepatan tinggi. Rolex kemudiannya berpindah ke Geneva, iaitu sebuah bandar yang dikenali sebagai pengeluar jam tangan berkualiti. Montres Rolex S.A. di daftarkan di Geneva pada tahun 1920.

Rolex and CERN
Rolex turut diiktiraf oleh saintis di CERN.

Pada tahun 1926 bermulanya tahun permulaan Rolex mencipta pembaharuan dalam dunia jam tangan dengan menghasilkan jam yang kalis air dan juga kalis habuk. Jam tangan tersebut diberikan nama “Oyster” dengan dilengkapi dengan kemasan tutupan yang sempurna bagi memberikan perlindungan kepada bahagian pergerakan jam tersebut.

Bermula dari situlah jam tangan Rolex terus diperbaiki dari semasa ke semasa dengan diikuti dengan kaedah pengenalan jam tangan tersebut melalui pelbagai aktiviti utama seperti dalam peristiwa renang merentasi Selat Inggeris, penerbangan melintasi Everest dan pelbagai lagi upucara yang melambangkan keunikan, kegemilangan dan kesungguhan.


Maka dari situlah Rolex tampil dengan satu keunikan yang jauh berbeza daripada jam-jam tangan lain yang turut mempunyai kualiti atau harga yang jauh melebihinya. Namun Rolex mempunyai keunikan tersendiri sejak ianya di ilhamkan perekanya sendiri iaitu Hans Wildorf pada tahun 1905. Jadi sekiranya anda ingin memiliki jam tangan yang memberikan anda inspirasi jam tangan jenama apakah yang akan anda pilih?Free Download
Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Arkib Blog