Rabu, 8 Oktober 2014

Kamera Resolusi Tertinggi 1.8GP Milik DARPA

1.8GP camera's image
Gambar yang dihasilkan oleh kamera 1.8GP daripada udara.

Seperti yang kita ketahui resolusi pada kamera digital merupakan salah satu faktor utama untuk menghasilkan gambar yang lebih jelas bagi sesebuah kamera. Hari ini pengeluar-pengeluar telefon bimbit turut memuatkan kamera dengan resolusi yang sentiasa dipertingkatkan bagi memberikan gambar yang lebih jelas kepada pengguna.

Walaupun resolusi bukanlah merupakan faktor utama untuk mendapatkan gambar yang jelas. Ia masih lagi merupakan salah satu faktor yang penting bagi memastikan gambar yang dihasilkan mempunyai labih banyak maklumat (pixel) dalam sesebuah gambar yang diambil. Sehubungan itu penghasilan kamera pada resolusi tinggi sentiasa dipertingkatkan.

Surveillance picture
Gambar penuh hasil cerapan Drone ARGUS-IS.

Kamera dengan resolusi tertinggi antaranya adalah pada 1.8 Gigapixel seperti yang dihasilkan oleh DARPA untuk tujuan tinjauan daripada ruang udara. Seperti yang kita ketahui DARPA (Defense Advace Research Project Agency) yang membangunkan teknologi pertahanan bagi Amerika Syarikat sentiasa membina teknologi-tekbologi terbaru yang maju kehadapan.

Kamera ini merupakan kelengkapan kepada drone ARGUS-IS (Autonomous Real-Time Ubiquitos Imaging System) untuk membuat tinjauan dari udara bagi sesebuah kawasan yang ingin diperhatikan. Ia biasanya akan beroperasi dari ketinggian 20,000 kaki (6,100 m) dan akan menghasilkan rakaman video bagi kawasan seluas 4.5 batu (7.2 km) persegi bagi satu frame dengan resolusi sehingga 6 inci (15 cm).

Kamera dengan resolusi tertinggi ini adalah hasil daripada penggabungan 368 Aptina MT9P0315-megapixel smartphone CCD. Sensor tersebut yang mempunyai keluasan aktif 5.7 X 4.3 mm setiap satu, manakala penggabungan tersebut menghasilkan sensor matrix dengan keluasan keseluruhan sehingga 90mm (3.5 inci) – manakala keluasan sensor pada telefon bimbit anda adalah jauh lebih kecil.

CMOS
Pemprosesan khas untuk pemproses imej kamera 1.8GP.

Namun begitu untuk menghasilkan sebuah kamera yang mampu menyimpan imej dengan saiz yang besar cabarannya adalah dalam pemprosesan imej. Ini kerana bagi sebuah kamera yang beresolusi tinggi, ia perlu mempunyai keupayaan pemprosesan imej yang tinggi bagi membolehkan video beresolusi tinggi disimpan dengan baik.

Dari segi pemfokusan imej juga ia perlu dilengkapkan pula dengan kanta yang sesuai. Oleh kerana saiz sensor yang besar, maka titik fokus kamera ini perlu diletakkan pada jarak yang tepat untuk mendapatkan imej yang betul-betul jelas. Maka kanta untuk sistem kamera ini pastinya direka khas bagi memboleh ianya mengambil gambar dengan jelas dalam pelbagai keadaan (pada keadaan yang berbeza seperti siang/ malam).


Walaubagaimanapun apa yang menarik, ia masih lagi dibangunkan daripada modul-modul kecil sensor kamera untuk telefon bimbit yang disatukan menjadi satu sensor yang cukup untuk memberikan hasil yang menakjubkan. Ia memberikan satu penjelasan mengenai, sesuatu hebat boleh dihasilkan daripada kumpulan benda-benda yang biasanya berada di sekeliling kita.


Free DownloadTiada ulasan:

Catat Ulasan

Arkib Blog