Sabtu, 18 Oktober 2014

Teknologi 3D Printing Berpotensi Untuk Diterokai

3D Printing Structure
Antara struktur yang boleh dihasilkan oleh 3D printer dengan mudah.

Teknologi 3D printing bukanlah sesuatu yang baru, namun baru-baru ini ia semakin berkembang dengan pesat sekali. Kerap kali kita berhadapan dengan hasil terbaru kreativiti penggunaan teknologi 3D printing yang merangkumi pelbagai bidang dari senibina, teknikal, perubatan sehinggalah ke bidang makanan. Sehubungan itu teknologi 3D printing amat penting untuk diberikan perhatian serius bagi perkembangan teknologi ini dapat digunakan lebih berkesan dimasa-masa akan datang.

Pada permulaan pengenalan teknologi 3D printing ianya dihasilkan dengan saiz yang amat besar dengan kos yang amat tinggi. Kepesatan teknologi internet membolehkan lebih ramai peminat teknologi mengembangkan teknologi ini dengan pelbagai variasi dari segi teknik dan penggunaan teknologi 3D printing membolehkan ianya berkembang dengan lebih pantas. Walaupun hari ini tiada 3D printer yang benar-benar dipasarkan seperti mana printer inkjet yang digunakan di rumah, namun telah banyak 3D printer yang dihasilkan untuk menghasilkan pelbagai produk yang berguna.

Kelebihan 3D Printer

3D Printer products
3D printer menghasilkan barangan dengan lebih mudah.

Tidak seperti printer biasa, 3D printer menghasilkan objek yang boleh digunakan. Ia bergantung kepada bahan yang digunakan dan juga saiz printer tersebut. Ia amat penting bagi menghasilkan sesuatu produk baru kerana 3D printer mempunyai fleksibiliti dalam menghasilkan sample yang diperlukan. Melalui penggunaan 3D printer, penghasilan sesuatu sample produk dapat dipercepatkan disamping kosnya juga dapat dikurangkan.

Dari segi penggunaan bahan 3D printer juga memberikan teknologi ini skop yang lebih luas. Ia boleh menggunakan hampir apa sahaja bahan yang bersesuai seperti yang diperlukan. Bagi tujuan kajian dan rekaan untuk sesuatu produk baru, 3D printer amat penting dalam penghasilan sample untuk kuantiti yang kecil. Ini dapat menggalakkan lagi rekaan produk-produk baru oleh syarikat-syarikat yang kecil ataupun orang persendirian. Bukan itu sahaja, ia mungkin turut menghasilkan produk yang anda perlukan di masa akan datang.

3D products design
3D printer mempercepatkan proses rekaan produk.

Kebanykakan 3D printer adalah dihasilkan sendiri oleh ‘hobbyist’ berbanding yang dihasilkan untuk tujuan komersil. 3D printer yang dihasilkan adalah kebanyakannya untuk tujuan rekaan produk, kajian dan hanya sebahagian kecil sahaja yang dijual kepada pengguna dalam kuantiti yang kecil. Manakala pengguna 3D printer juga adalah terdiri daripada syarikat-syarikat kecil dan individu yang menghasilkan produk untuk tujuan rekaan produk terbaru. Ada juga yang menghasilkan semula bahagian produk-produk yang telah ada sebagai bahagian gantian dan sebagainya.

Antara Produk Menarik Teknologi 3D Printing


Penggunaan 3D printing membolehkan rekaan sesuatu produk diuji dari segi fizikalnya sebelum ianya dihasilkan secara komersil. Jurutera-jurutera yang mereka bentuk sesuatu peralatan baru misalnya perlu menghasilkan sample ini untuk membuat kajian yang lebih terperinci sebelum ianya boleh digunakan. Bayangkan suatu masa dahulu sesuatu sample bangunan atau rekaan perlu dihasilkan secara manual dengan memakan masa yang panjang. Ia merupakan satu proses yang panjang atau lebih tepat tidak efektif (masa tersebut boleh digunakan untuk melakukan sesuatu perkara yang lebih penting).

Penghasilan bahagian badan tiruan (prosthetic parts) adalah merupakan salah satu contoh kegunaan 3D printer yang amat membanggakan. Menggunakan 3D printer, bahagian yang direka mudah dipadankan dengan saiz yang sesuai mengikut pesakit yang memerlukan anggota tersebut. Kerja-kerja pengubahsuaian juga mudah dilakukan dengan hanya membuat bahagian yang diperlukan sahaja.

Prosthetic limb
Penghasilan anggota tiruan ini amat penting bagi yang memerlukan.

Bagi bidang mekanikal pula, penggunaan 3D printer amat membantu dalam mereka bahagian-bahagian baru dalam rekaan sesuatu produk. Dengan adanya 3D printer, rekaan bahagian struktur rekaan dapat dipercepatkan, dan tumpuan dapat diberikan pada bahagian lain seperti elektronik dan hidrolik yang juga merupakan aspek penting dalam sesuatu rekaan.

Malah 3D printer boleh menghasilkan hampir apa sahaja mengikut keperluan dan kesesuaian 3D printer yang digunakan. Ia boleh digunakan untuk membuat cetakan makanan sehinggalah kepada bahan keluli. Bayangkan anda memerlukan sesuatu rekaan yang hanya memenuhi citarasa anda dan tiada dijual di pasaran. Maka jawapannya anda boleh membuat satu rekaan baru dan membuat cetakan terus menggunakan 3D printer! Ia bagaikan yang biasa digambarkan dalam cerita kartun ataupun cereke ‘science fiction’.

3D printed food
Makanan juga menggunakan teknologi 3D printing.

Teknologi Mengubah Dunia

Teknologi 3D printing akan terus berkembang dan mengubah cara hidup manusia dalam penghasilan sesuautu barangan. Baru-baru ini 3D printing turut digunakan dalam penghasilan bangunan. Malah syarikat 3D Printer dari Itali yang dikenali sebagai WASP, mereka 3D printer yang mampu membina struktur bangunan menggunakan lumpur dan serat. Printer ini amat besar dan dapat membina satu struktur bangunan ringkas dalam masa yang singkat. Apabila teknologi ini terus diperbaiki, kita mungkin akan memiliki bangunan dengan rupa bentuk yang diluar jangkaan dan dibina dalam masa yang singkat pula. Apa yang penting ia sudah tentu dapat membantu mereka yang memerlukan tempat berlindung seperti penduduk di Benua Afrika dan kawasan-kawasan yang sesuai didirikan bangunan menggunakan bahan tersebut.

Apa yang menarik mengenai teknologi 3D printing ini sebenarnya adalah penghasilan 3D printer itu sendiri. Ianya dihasilkan dengan kebolehan untuk membuat pelbagai cetakan seperti yang dimahukan oleh perekanya. Sehubungan itu selain daripada mendapatkan 3D printer, mungkin apa yang lebih penting adalah kaedah bagaimana untuk menghasilkan 3D printer anda sendiri.

MyRokan adalah sebuah blog yang memaparkan artikel-artikel berbentuk informasi dan mempromosikan produk-produk tempatan. Untuk maklumat lanjut mengenai blog kami boleh mengikutinya dari post Hubungi Kami. Sertai kami juga di laman Facebook kami.

2 ulasan:

  1. iya printer canggih banget, hasilnya keren. cuman sayang harganya belom sanggup buat dibeli hahah

    BalasPadam
  2. When the crystal vibrates inward, it forces a tiny amount of ink out of the nozzle. When it vibrates out, it pulls some more ink into the reservoir to replace the ink sprayed out.cheap 3d printer

    BalasPadam

Arkib Blog