Sabtu, 21 Februari 2015

GIMP | Perisian Suntingan Imej Percuma Alternatif Photoshop

GIMP perisian suntingan imej yang setara dengan Photoshop.

GIMP merupakan satu perisian bebas yang mempunyai hampir keseluruhan fungsi seperti Photoshop. Sekali gus, dikategorikan sebagai satu pakej manipulasi grafik yang serba boleh. Oleh kerana Photoshop merupakan satu perisian yang berbayar dan mempunyai harga yang agak tinggi, GIMP adalah perisian terbaik bagi mereka yang tidak mampu untuk membeli perisian suntingan grafik.


Antaramuka Yang Boleh Diubah


Setiap tugas memerlukan suasana yang berbeza dan GIMP membolehkan anda mengubah paparan dan fungsi mengikut kesesuaian anda. Bermula dengan tema widget, ianya membolehkan anda menukar warna, jarak dan saiz ikon ke alat adat di kotak alat. Antara muka ini memodulkan ke dalam apa yang dikenali sebagai dok, membolehkan anda untuk menghimpunkan mereka ke dalam tab atau membiarkan mereka dibuka pada tetingkap mereka sendiri. Bagi peminat Photoshop, anda boleh menggunakan fungsi ini bagi mengubah antara muka GIMP menjadi sama seperti antara muka Photoshop. GIMP mempunyai ciri mod skrin penuh yang  membolehkan anda untuk bukan sahaja pratonton karya seni anda tetapi juga melakukan kerja suntingan semasa menggunakan sebahagian besar skrin anda.


Mempertingkatkan Hasil Foto


Foto digital yang tidak sempurna boleh diperbaiki dengan menggunakan GIMP. Herotan perspektif (perspective distortion) yang disebabkan oleh lensa yang menyondong boleh diperbaiki dengan menggunakan mod pembetulan (corrective mod) di dalam alat transformasi (transform tools). 'Channel Mixer' memberi anda fleksibiliti dan kuasa untuk memberikan B/W fotografi anda menonjol dengan cara yang anda perlukan. Pendek kata segala peralatan yang diperlukan bagi anda membuat sentuhan foto digital terdapat pada GIMP.


Sentuhan Digital


GIMP adalah ideal untuk teknik sentuhan foto yang rumit. Ia dapat menghilangkan butiran yang tidak diperlukan dengan menggunakan alat klon (clone tool). Anda juga boleh membuat sentuhan sehingga butiran terkecil dengan mudah dengan menggunakan alat penyembuhan (healing tool) yang baru. Ciri-ciri ini penting bagi pengguna yang professional yang memerlukan perisian sentuhan foto yang lengkap seperti Photoshop. Maka dengan itu GIMP mampu memberikan bukan sahaja fungsi malah hasil yang setara seperti yang diperlukan.


Format Fail

Sokongan format fail adalah dari fail yang biasa digunakan seperti JPEG (JFIF), GIF, PNG, TIFF hingga ke format yang khas seperti multi-resolusi dan multi-warna-kedalaman (multi-color-depth) dari fail ikon Window. Senibina GIMP juga berupaya memperluaskan sokongan format fail melalui sokongan 'plug-in'. Anda boleh jumpa jenis format fail yang jarang dijumpai yang disokong oleh GIMP di dalam pendaftaran plugin (plugin registry).

Dengan sistem fail maya (virtual file system) yang telus, GIMP mampu memuatkan dan menyimpan fail dari lokasi yang jauh menggunakan protokol seperti FTP, HTTP atau SMB (MS Windows shares) serta SFTP/SSH.

Untuk menjimatkan ruang cakera, segala format boleh disimpan di arkib lanjutan (archive extension) seperti ZIP, GZ atau BZ2. GIMP akan memadatkan secara telus tanpa anda perlu melakukan apa-apa langkah tambahan.


Sokongan Platform

- GNU/Linux (i386, PPC)

- Microsoft Windows (XP, Vista)

- Mac OS X

- Sun OpenSolaris

- FreeBSD

GIMP boleh digunakan pada Window 7 dan 8 dengan cara yang khusus. Anda boleh mendapatkan GIMP di laman sesawang rasmi mereka di www.gimp.org. Jika anda tidak mahu menggunakan antaramuka yang lalai dan terus ingin menjadikan antaramuka GIMP seperti Photoshop, anda boleh gunakan GIMPshop di mana GIMP telah diubahsuai menjadi sama seperti Photoshop. Segala plugin dan alat tambahan telah dimasukkan dan anda hanya perlu pasang dan terus gunakan GIMPshop. Anda boleh dapatkan GIMPshop di laman sesawang rasmi mereka di www.gimpshop.com.
MyRokan adalah sebuah blog yang memaparkan artikel-artikel berbentuk informasi dan mempromosikan produk-produk tempatan. Untuk maklumat lanjut mengenai blog kami boleh mengikutinya dari post Hubungi Kami. Sertai kami juga di laman Facebook kami.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Arkib Blog