Selasa, 14 Januari 2014

Mengawal Rumpai di Kawasan Halaman Dan Taman Anda

Penggunaan racun rumpai perlu dilakukan secara berhati-hati bagi memastikan keselamatan pengguna dan alam sekitar.

Rumpai merupakan masalah biasa yang dihadapi oleh siapa sahaja yang mempunyai halaman atau taman. Penggunaan racun rumpai adakalanya membawa kesan bukan sahaja kepada tanaman malah kepada pengguna, hidupan lain dan kesan sampingan kepada alam sekitar. Penggunaan racun rumpai yang tidak dikawal boleh membawa bahaya.

Memahami tentang racun rumpai merupakan asas yang perlu diketahui sebelum anda mengendalikan racun rumpai. Racun rumpai boleh membawa mudarat dan mungkin membawa maut. Kebanyakan racun rumpai disertakan dengan maklumat-maklumat penting seperti bahan aktif dan juga langkah keselamatan. Ini amat penting bukan sahaja sebagai langkah berhati-hati malah untuk memberikan maklumat yang lebih tepat tentang keberkesanan racun rumpai tersebut terhadap rumpai-rumpai tertentu.

Sekiranya anda mempunyai kawasan tanaman yang kecil atau taman yang sederhana besar, adalah lebih baik sekiranya anda melakukan proses merumput sahaja dan tidak menggunakan racun rumpai. Bagi kawasan yang sederhana besar, ianya bolehlah dibahagi-bahagikan kepada beberapa bahagian dan proses merumput boleh dilakukan secara berselang-selang di antara bahagian-bahagian tersebut. Rumput atau rumpai yang telah dicabut bolehlah digunakan untuk membuat baja kompos yang boleh digunakan semula untuk menyuburkan tanaman anda.

Racun rumpai turut membawa kesan pada tanaman.

Kesan penggunaan racun rumpai:


- Racun rumpai boleh membunuh tanaman anda sekiranya terkena semburan racun tersebut semasa penggunaannya.

- Sesetengah racun rumpai turut diserap oleh akar dan membawa kesan kepada tanaman dari segi kesuburan dan boleh juga menyebabkan kematian tanaman.

- Penggunaan racun rumpai akan menyebabkan permukaan tanah terdedah dan ini akan menyebabkan nutrient di dalam tanah dibawa oleh air hujan (siraman air) dan juga permukaan tanah menjadi lebih kering/keras.

- Racun rumpai boleh diserap oleh tumbuhan (walaupun ianya tidak menyebabkan kematian kepada tumbuhan tersebut) dan ianya mungkin kurang selamat apabila dimakan.

- Racun rumpai menyebabkan hidupan lain seperti cacing tanah, siput, kumbang, gongok, lintah bulan dan sebagainya mati apabila tanah terdedah dan hilang lembapan.

- Racun boleh diserap oleh kulit semasa membuat semburan dan mengancam kesihatan. Sebahagian kesan racun ini hanya boleh dilihat dalam jangka masa yang panjang, kerana serapan racun rumpai melalui kulit dalam kuantiti yang sedikit – dalam kuantiti yang banyak kesannya akan lebih ketara.

Kaedah Membunuh Rumpai Dengan Lebih Selamat:


Sekiranya anda masih perlu membunuh rumpai yang terdapat di halaman atau taman anda gunakanlah kaedah ini yang kurang merbahaya.

- ¼ cawan cuka (sebarang jenis cuka makan) -**bukan cuka getah

- ¼ cawan garam

- ¼ cawan serbuk pencuci

Cairkan campuran ini menggunakan air yang cukup dan sembur pada rumpai yang anda ingin hapuskan. Sekiranya anda memerlukan kuantiti yang banyak bolehlah gandakan kesemua bahan-bahan tersebut. Bahan ini adalah lebih selamat sekiranya kawasan semburan menjadi tempat kanak-kanak bermain atau kawasan di mana haiwan peliharaan anda selalu berada.

Kawasan terdedah selepas diracun boleh menyebabkan hakisan.

Berikut pula adalah bahan aktif yang biasa digunakan di dalam racun rumpai dan kegunaanya. Ini adalah untuk memberikan anda lebih kefahaman mengenai racun rumpai dan keberkesanan penggunaanya. Walaubagaimanapun adalah lebih baik sekiranya anda dapat mengelakkan daripada menggunakan bahan-bahan ini.

Sebahagian Daripada Bahan Aktif Dalam Racun Rumpai dan Kegunaannya
Bahan Aktif1
Kawalan Rumpai
Kegunaan
Nota
Glyphosate: semua rumpai, baru tumbuh
Hampir kesemua
Kawalan bertompok atau rumpun rumpai
Membunuh rumpai sekiranya semburan mengenainya.
Plant oils termasuk cengkih, serai dan eugenol: semua rumai, baru tumbuh
Daun lebar yang muda
Pada rekahan dan kawalan bertompok
Diterima secara organik. Tidak membunuh daun yang tua atau malar hijau. Lebih berkesan semasa cuaca panas 21°C dan keatas
Trifluralin: Tertentu, baru tumbuh
Kebanyakan rumpai
Taman dan halaman
Siram atau gunakan tanah selepas penggunaan. Guna apabila tanaman telah tumbuh.
Benefin: Tertentu, baru tumbuh
Kebanyakan rumpai
Laman
Biasa digunakan untuk mengawal ‘crabgrass’.
Dithiopyr: Tertentu, baru tumbuh
Crabgrass, annual bluegrass, oxalis, spurge, dan lain-lain
Laman
Membunuh rumput fescue dan bentgrass.
Dicamba: Tertentu, baru tumbuh
Daun lebar
Laman
Mengawal rumpai berdaun lebar pada laman.
Fluazifop: Tertentu, baru tumbuh
Rumput termasuk bermudagrass
Pada rumpai berdaun lebar dan penutup bumi.
Gunakan semasa rumput tumbuh dengan aktif.
2,4-D or 2,4-Dichloro-acetic acid: Tertentu, baru tumbuh
Daun lebar
Laman
Mengawal dendalion dan rumpai berdaun lebar yang lain.

Maklumat di atas adalah sebahagian contoh bagi memberikan anda gambaran tentang bahan aktif yang digunakan di dalam racun rumpai. Ini kerana racun rumpai mempunyai sasaran penggunaan tersendiri dan penggunaan tidak mengikut peraturan tidak akan mendatangkan hasil seperti yang diinginkan. Sedangkan racun tersebut tetap boleh mendatangkan bahaya bagi anda yang mengendalikannya.

Jadi adalah lebih baik sekiranya anda menggunakan alternatif yang selamat dan mengamalkan kaedah penanaman yang selamat bagi mengelakkan rumpai tumbuh secara tidak terkawal. Adakalanya kesan jangka panjang adalah lebih penting difikirkan berbanding dengan kesan jangka pendek yang bersifat sementara.

Pastikan kawasan halaman atau taman anda ditanam dengan tumbuhan tutup bumi yang sesuai bagi mengelakkan hakisan serta kehilangan 'nutrient' di dalam tanah. Kemudian carilah tanaman yang sesuai untuk ditanam yang boleh memberikan pulangan daripada kawasan tersebut. Walaupun rumpai boleh mendatangkan masalah tapi ia juga masih boleh digunakan untuk menghasilkan kompos yang akan menyuburkan semula tanah. Jadi, uruskan kawasan tanaman anda dengan cara yang lebih efektif dan selamat. Free DownloadTiada ulasan:

Catat Ulasan

Arkib Blog