Jumaat, 24 Januari 2014

Benih Cendawan Berkualiti Daripada Mentah Resources

Mentah Resources pengeluar benih cendawan berkualiti.

Sebelum ini kita telah berbincang mengenai cara-cara mendapatkan benih cendawan. Bagi pengusaha cendawan biasanya benih cendawan didapati daripada jabatan-jabatan pertanian ataupun pengeluar benih cendawan persendirian. Oleh sebab itu saya cuba membuat tinjauan di salah satu pusat pengeluar benih cendawan iaitu Mentah Resources.

Syarikat ini sudah pun mengeluarkan benih cendawan sejak beberapa tahun dahulu dan mendapat pengiktirafan jabatan bertauliah seperti MARDI yang giat memajukan industri pertanian dan juga industri makanan berasaskan hasil pertanian. Maka dengan itu Mentah Resources hari ini berjaya menghasilkan benih cendawan berkualiti disamping turut membekalkan bahan-bahan keperluan bagi penanaman cendawan.

Proses Pembenihan Cendawan

Proses pembenihan dijalankan mengikut standard yang sesuai.

Proses pembenihan cendawan seperti yang telah dinyatakan sebelum ini merupakan satu proses yang rumit dan memerlukan kelengkapan yang lengkap. Maka dengan itu, sekiranya anda masih berminat untuk mencuba menanam cendawan sendiri bolehlah mendapatkan bekalan benih daripada pembekal benih cendawan seperti Mentah Resources.

Melalui sistem yang teratur dan kelengkapan makmal yang lengkap kualiti benih cendawan yang bermutu dapat dihasilkan. Ini kerana sepanjang proses pembenihan cendawan beberapa kriteria perlu dititik beratkan seperti;

- Bahan yang digunakan

- Pensterilan bahan & ruang kerja

- Suhu persekitaran (semasa pembenihan & pengeraman)

- Ruang kerja yang selamat untuk segala proses

* Melihat pada makmal yang dan ruang kerja di Mentah Resources saya amat berpuas hati kerana benih yang dihasilkan amat berkualiti. Kesemua ruang penyediaan disediakan dalam suasana persekitaran yang sesuai, bersih dan mengikut suhu yang bersesuaian. Selain itu juga kesemua bahan yang digunakan disteril dengan baik bagi mengelakkan jangkitan pada benih yang dihasilkan.

Benih-benih Yang Dibekalkan

Peralatan yang lengkap menjamin kerja yang bersistematik.

Benih-benih yang dibekalkan oleh Mentah Resources adalah berbentuk ‘mycelium’ yang mudah digunakan dan dipindahkan ke dalam medium tanaman. Satu bekas benih cendawan dapat digunakan untuk beberapa bekas tanaman cendawan yang akan menghasilkan cendawan yang akan membesar dan boleh dituai.


Benih yang utama dihasilkan di sini adalah daripada jenis ‘Cendawan Tiram Kelabu’ namun terdapat juga benih-benih cendawan utama yang lain mengikut tempahan pelanggan. Anda boleh menghubungi Mentah Resources untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang benih-benih cendawan yang disediakan di sini – atau tempahan yang anda perlukan.

Perkhidmatan Lain Yang Disediakan


Bahan Penanaman Cendawan


Selain daripada membekalkan benih cendawan Mentah Resources juga turut membekalkan bahan-bahan utama yang digunakan untuk penanaman cendawan seperti bekas-bekas dan bahan yang digunakan sebagai medium penanaman cendawan. Ini sudah tentu dapat memudahkan lagi pengusaha yang berminat kerana ia menjadi ‘One Stop Centre’ kepada pengusaha yang mendapatkan bekalan benih di sini selain barangan lain yang diperlukan.

Kursus


Bagi yang berminat lebih lanjut dalam teknologi penanaman cendawan ini, Mentah Resources turut menyediakan kursus yang berkaitan. Kursus ini diadakan dari semasa ke semasa bagi menampung permintaan orang ramai. Oleh kerana semua kemudahan terdapat di pusat ini maka pendedahan yang lengkap dapat diberikan kepada peserta yang menyertai kursus.

Oleh kerana industri penanaman cendawan memerlukan kemahiran-kemahiran tertentu maka setiap pengusaha yang berminat dengan industri ini perlu mendapatkan kemahiran yang diperlukan sebelum mengusahakan tanaman cendawan. Ianya bukanlah sesuatu yang sukar namun beberapa perkara asas sememangnya perlu dipelajari sebelum mengendalikan penanaman cendawan. Jadi anda dikira bertuah kerana dapat mempelajari daripada sekumpulan orang-orang yang berpengalaman dalam industri ini.


Untuk maklumat mengenai tarikh-tarikh kursus bolehlah menghubungi pihak pengurusan Mentah Resources untuk mendapatkan penerangan lebih lanjut.

Bahan Mentah Dan Peralatan Pertanian

Peralatan pertanian dan sistem fertigasi turut dibekalkan.

Selain daripada bahan-bahan yang digunakan dalam penanaman cendawan Mentah Resources juga turut membekalkan peralatan pertanian yang lain terutama peralatan dalam sistem fertigasi. Segala kelengkapan daripada bahan-bahan paip saliran, komponen penyambung dan tiub-tiub berkaitan sistem fertigasi terdapat di sini. Tidak lupa juga keperluan lain seperti kelengkapan semaian dan bahan-bahan seperti baja dan “peat moss”. Pendek kata, sekiranya anda memerlukan peralatan berkaitan pertanian, cubalah hubungi Mentah Resources untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Stok bahan mentah yang sedia dihantar kepada pelanggan.

Melihat kepada pengalaman syarikat ini di dalam idustri penanaman cendawan terutamanya menjadikan saya begitu tertarik untuk berkongsi maklumat ini kepada pembaca. Namun banyak lagi perkhidmatan dan kelengkapan yang disediakan oleh syarikat ini dalam memenuhi keperluan para penanam cendawan dan pengusaha industri pertanian.

Mungkin di lain masa saya akan menyentuh perkara-perkara yang lebih mendalam mengenai perkhidmatan yang disediakan. Maka dengan itu sekiranya anda ingin tahu lebih lanjut mengenai Mentah Resources bolehlah menghubungi terus syarikat tersebut seperti melalui maklumat yang disediakan di bawah;

Syarikat: Mentah Resources
Alamat: No. 30 & 34, Jalan PS 1/5, Taman Pinggiran Senawang, 71450 Sg. Gadut, Seremban, Negeri Sembilan.
No. Tel: 019-2419655/ 096693718
Email: mentahresources@yahoo.comFree DownloadTiada ulasan:

Catat Ulasan

Arkib Blog