Isnin, 14 April 2014

Keunikan Hidupan Laut Dalam, Barreleye


Barreleye
Barreleye sangat unik kerana memiliki tengkorak kepala yang lutsinar.

Hidupan laut dalam sememangnya kelihatan unik dan jauh berbeza daripada hidupan laut yang biasa. Oleh kerana persekitaran yang gelap dan juga tekanan yang tinggi rupa fizikal hidupan laut dalam amat berbeza dan adakalanya menakutkan. Namun begitu banyak ciri-ciri unik yang perlu kita ketahui bagi membantu kita untuk lebih mengetahui tentang keajaiban hidupan di bumi ini.

Barreleye (Macropinna microstoma) adalah sejenis ikan yang tinggal pada kedalaman 600 hingga 800 meter (2,000 ke 2,600 kaki) di dalam laut. Pada kedalaman ini cahaya amat kurang, begitu juga dengan kandungan oksigen dan hidupan lain untuk dijadikan sebagai makanan. Bagi membolehkan hidupan yang tinggal pada kedalaman ini terus hidup pelbagai ciri-ciri keistimewaan yang diperolehi oleh spesis-spesis tertentu termasuklah ikan Barreleye.


Barreleye top
Mata Barreleye berada di dalam kepala ikan tersebut yang lutsinar - perhatikan dengan baik.

Barreleye mendapat namanya daripada matanya yang menyerupai ‘barrel’ dan tersimpan di dalam tengkorak kepalanya yang rata-rata adalah lutsinar seperti kaca. Ini membolehkan ikan Barreleye melihat menerusi tengkorak kepalanya. Keunikan mata ikan ini adalah untuk membantunya bagi melihat di dalam keadaan yang gelap. Kelebihan mata ikan Barreleye ini adalah dalam menumpukan cahaya untuk melihat di dalam gelap pada kedalaman yang tinggi. Namun begitu mata ikan tersebut mempunyai sudut pandangan yang kecil, jadi tengkoraknya yang lutsinar membolehkan ikan Barreleye melihat mangsa di atas kepalanya tanpa perlu menoleh.Banyak lagi hidupan laut dalam yang unik dan mungkin kita akan saksikan dalam post-post yang lain. Selian daripada mengenali keunikan spesis-spesis ini mungkin kita boleh belajar sesuatu daripadanya seperti penciptaan rekaan terbaru untuk menjelajahi dunia laut dalam nanti.Free DownloadTiada ulasan:

Catat Ulasan

Arkib Blog