Khamis, 17 April 2014

Misteri Di Sebalik Filem Avatar

James Cameron Avatar
James Cameron bersama pelakon Avatar, Sam Worthington.

Filem Avatar yang dihasilkan oleh pengarah terkenal James Cameron bakal menemui peminat mereka semua di pawagam tidak lama lagi. Filem tersebut yang menjadi Box-Office di serata dunia menyimpan seribu satu rahsia kerana ia jauh berbeza dengan cerita-cerita yang lain sebelum ini. Ia bagaikan fenomena semasa Jurassic Park muncul di pawagam buat kali pertama dulu.

Penghasilan filem Avatar bukanlah suatu perkara yang mudah. Ini kerana James Cameron sendiri sanggup menunggu lebih dari 10 tahun untuk membolehkan cerita rekaan beliau itu dihasilkan pada tahap kualiti terbaik. Selain daripada terpaksa menunggu tempoh yang lama penghasilan Avatar sendiri memakan masa beberapa tahun untuk disiapkan bagi memenuhi kehendak beliau.

James Cameron semasa masih di sekolah lagi merupakan seorang yang minat membaca hampir apa sahaja novel walaupun lebih berminat pada cerita-cerita Sci-Fi. Masa yang diambil semasa menaiki bas ketika pulang dari sekolah (kira-kira 2 jam di dalam bas) digunakan sepenuhnya oleh beliau untuk membaca buku. Maka tidak hairanlah mengapa idea-idea beliau kelihatan jauh berbeza berbanding dengan hasil kerja pengarah-pengarah yang lain.

Selain daripada itu juga James Cameron merupakan seorang yang suka membuat tinjauan (pengembaraan). Malah beliau turut mengambil peluang untuk menjelajah ke dalam laut dalam untuk melihat sendiri keadaan di sana. Ia juga adalah sebahagian daripada kejayaan beliau dalam menghasilkan cerita-cerita berkaitan laut dalam seperti ‘The Abyss’, ‘Ghost of the Abyss’ dan juga dokumentari-dokumentari mengenai laut dalam.

Pelakon-pelakon Avatar dan James Cameron
Bersama pelakon-pelakon Avatar.

Malah beliau juga turut menyumbangkan idea dalam penghasilan sistem pengambaran 3D Fusion Camera yang digunakan untuk menghasilkan filem-filem beliau bagi menghasilkan kualiti gambar seperti yang diinginkan. Jadi beliau bukan sahaja merupakan seorang pengarah filem yang mempunyai jiwa seni malah berpengetahuan luas termasuk teknologi yang berkaitan dengan perfileman. Jadi ini memberikan gambaran kepada kita bahawa nama-nama terkenal di Holywood bukanlah mereka yang mendapat peluang atau tawaran semata, tetapi sememangnya mempunyai bakat dengan usaha mereka yang gigih dalam mencapai kejayaan di dalam bidang masing-masing.

Sebelum Avatar lagi banyak filem-filem yang dihasilkan James Cameron mencecah kutipan luar biasa seperti ‘The Terminator’ pada tahun 1984. Selain daripada menjadi pengarah untuk filem ini beliau juga merupakan penulis cerita terebut. Ini diikuti pula dengan ‘Aliens’ pada tahun 1986. Sekali lagi beliau bertindak sebagai pengarah selain daripada penulis cerita tersebut. Bagi yang menonton cerita ‘Aliens’ sekitar tahun 1980-an tentu masih ingat bagaimana cerita tersebut memberikan impak yang sangat berkesan.

James Cameron
James Cameron turut terlibat dalam penghasilan 3D Fusion Camera.

Beliau muncul lagi dengan ‘Terminator 2: Judgement Day’ pada tahun 1991 sebagai direktor, penulis dan producer. Semasa ‘Terminator 2: Judgement Day’ dihasilkan, tiada lagi filem yang seakan-akan terminator yang pernah ditonton. Bakat beliau di dalam penghasilan cerita-cerita Sci-Fi ini memang terserlah bahkan mampu menyampaikannya ke dalam filem dengan baik. Terminator 2 kekal sebagai cerita yang hebat sehinggalah ‘Jurassic Park’ muncul dengan keajaiban baru di dalam dunia perfileman di bawah arahan Steven Spielberg.

Beliau muncul semula dengan filem Box-Office ‘Titanic’ pada tahun 1997 sebagai direktor, penulis, producer dan editor. Titanic merupakan filem yang paling menerima banyak anugerah bagi diri beliau di samping filem Avatar dengan jarak antara kedua-dua buah filem ini adalah melebihi 10 tahun. Maka dengan itu sikap beliau yang menitik beratkan kualiti merupakan punca utama mengapa filem yang dihasilkannya sentiasa mendapat sambutan.

Penantian beliau akhirnya berakhir apabila filem ‘ThePolar Ekspress’ arahan Robert Zemeckis yang menggunakan teknik “performance capture” membolehkan beliau untuk menyampaikan kualiti sebenar yang ingin disampaikan di dalam Avatar menjadi kenyataan.

Proses pengambaran Avatar sendiri memakan masa beberapa tahun dan kemudiannya dihantar ke beberapa bahagian dunia untuk process penambah baikan kualiti CG (computer graphic enhanced). Antara nama yang terlibat di dalam pemprosessan CG bagi Avatar adalah Digital Domain dan juga Weta digital.

Weta sebelum itu merupakan syarikat yang membantu filem ‘Lord of The Rings’ dalam mereka watak ‘Gollum’. Ia merupakan ciri-ciri penting yang diperlukan di dalam penghasilan Avatar. Walaupun di dalam Avatar lebih banyak perkara yang ingin dimuatkan oleh James Cameron seperti ciri-ciri ‘performance’ watak yang merupakan aspek penting di dalam sesebuah filem besar.

Selain daripada penghasilan filem James Cameron sendiri memetingkan bagaimana filem ini akan dipasarkan di seluruh dunia. Setiap ruang publisiti digunakan dengan baik seperti Comic-Con pada July, 2009. Ia merupakan perhimpunan peminat-peminat animasi, komik, video games dan apa sahaja mengenai dunia hiburan masa kini. Melalui publisiti di Comic-Con, Avatar mendapat impressi pertama daripada bakal penonton filem itu nanti pada penghujung tahun 2009.

Kini setelah beberapa tahun Avatar ditayangkan di pawagam ia akan dikeluarkan lagi dalam sequal secara berturut-turut pada tahun 2016, 2017 dan 2018. Ia sudah pasti mengubat rindu peminat untuk melihat lebih lanjut tentang Pandora dan bagaimana kehidupan orang-orang Na’Vi secara lebih dekat. Apakah yang masih lagi tersimpan di dunia Pandora yang ingin disampaikan oleh James Cameron nanti melalui filem-filem tersebut?

Apa yang jelas Avatar merupakan suatu hasil yang penuh dengan perancangan dan ketelitian yang dihasilkan oleh James Cameron. Sikapnya yang sentiasa mengekplorasi, belajar, sanggup menunggu, berkongsi idea, bersama terlibat dalam menghasilkan sesuatu yang diinginkannya dan banyak lagi sikap beliau yang menjadikan kerja-kerjanya sentiasa menakjubkan. Itulah yang menjadi misteri di sebalik kejayaan filem Avatar dan apa yang ingin saya sampaikan di dalam artikel saya kali ini.


Sama-sama kita nantikan filem beliau yang seterusnya.


MyRokan adalah sebuah blog yang memaparkan artikel-artikel berbentuk informasi dan mempromosikan produk-produk tempatan. Untuk maklumat lanjut mengenai blog kami boleh mengikutinya dari post Hubungi Kami. Sertai kami juga di laman Facebook kami.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Arkib Blog