Sabtu, 12 April 2014

Perkara Yang Anda Perlu Ketahui Mengenai Ebook Reader


Kindle & Kindle Fire
Kindle oleh Amazon merupakan peralatan membaca ebook yang terbaik.

Ebook Reader merupakan apps yang penting bagi membolehkan anda membaca buku elektronik melalui telefon bimbit anda samada ianya menggunakan sistem pengoperasian Android ataupun iOS. Melalui kemudahan ini anda boleh meluangkan masa dengan membaca buku melalui telefon bimbit di mana sahaja tanpa perlu membawa buku anda bersama. Malah anda mungkin boleh membawa bersama berpuluh-puluh atau mungkin ratusan buku yang boleh disimpan di dalam memory telefon anda.

Sebelum anda menggunakan aplikasi Ebook Reader apa yang anda perlu ketahui adalah format ebook yang boleh digunakan menggunakan 'reader' tersebut. Ini kerana setiap aplikasi mungkin hanya boleh membaca format-format tertentu sahaja. Ini mungkin menyebabkan fail buku yang anda 'download' tidak boleh dibaca dengan betul. Namun begitu ianya bukanlah masalah yang besar melalui sedikit pengetahuan mengenai format ebook dan juga reader yang betul.

Android gadget
Peralatan Android dan iOS juga boleh digunakan untuk membaca fail-fail ebook.

Acrobat Reader merupakan aplikasi yang paling mudah digunakan untuk membaca sebarang buku atau dokumen dengan format .pdf (portable document format). Malah aplikasi ini disediakan untuk kedua-dua OS iaitu Android dan iOS. Dokumen atau buku yang disimpan dalam format ini mudah untuk dibaca kerana ia menyerupai format asal sama seperti yang dilihat fizikalnya lengkap dengan gambar dan link-link di dalam dokumen juga berfungsi dengan baik.

Namun begitu terdapat banyak jenis fail ebook yang hanya boleh dibaca menggunakan peralatan-peralatan tertentu seperti Kindle (Amazon), Nook (Barnes & Noble), Sony Reader (Sony), Kobo eReader (Kobo), Viewsonic VEB612, Windows Phone, Onyx Boox 60 dan macam-macam lagi. Semua peralatan ini mempunyai jenis fail yang berbeza. Jadi untuk membolehkan anda membaca format ebook yang digunakan untuk peralatan-peralatan ini anda perlulah mempunyai aplikasi yang boleh membaca fail buku-buku tersebut. Jadi sebelum anda membuat pembelian ebook atau mendownload sesebuah fail ebook anda perlulah memastikan jenis fail yang anda perlukan.

Bagi memudahkan anda memahami serba sedikit mengenai format ebook sebagai contoh Kindle ereader boleh membaca format .txt, .mobi, .pdf, .html, .epub (Amazon Kindle Fire). Manakala Nook dari Barnes & Noble boleh membaca fail-fail .txt, .pdf, .epub dan .html. Masalah ini sering dihadapi oleh pengguna-pengguna baru ebook kerana tidak dapat mengenal pasti jenis ebook yang didownload menyebabkan kandungan buku tidak dipaparkan dengan betul.

Bagi memudahkan anda membuat pilihan ebook reader untuk peralatan Android atau iOS anda pula pastikan aplikasi tersebut boleh membaca fail-fail seperti yang disebutkan di atas. Sekiranya anda mempunyai fail ebook daripada Amazon Kindle ataupun Barnes & Noble atau lain-lain seperti buku yang dibeli daripada iTunes Store.


Cool Reader
Cool Reader sebuah aplikasi pembaca ebook yang baik.

Antara aplikasi Anroid yang paling mudah digunakan adalah Cool Reader, Moon+ reader Pro dan juga FBReader. Ketiga-tiga aplikasi ini mempunyai kemampuan untuk membaca lebih banyak jenis format fail ebook. Jadi anda tidak mempunyai masalah sekiranya memiliki sebarang fail ebook yang dibeli atau didownload secara percuma dari internet. Jadi sekiranya anda menggunakan iOS saya percaya dua aplikasi yang paling penting untuk membaca ebook pada peralatan anda adalah iBook dan Adobe Reader.

Jadi dengan memanfaatkan peralatan Android atau iOS anda untuk membaca buku-buku ebook anda telah mengoptimumkan penggunaan peralatan tersebut. Malah beratus-ratus buku boleh dibawa bersama di dalam sesebuah peralatan (bergantung kepada saiz memory) atau anda juga boleh menggunakan ruang penyimpanan cloud seperti Dropbox dan Google Drive untuk menyimpan buku-buku anda secara online.


Menarik bukan kemudahan yang disediakan oleh peralatan yang berada di dalam gengaman anda. Semoga dengan ini minat membaca akan dapat diterapkan semula dalam masyarakat. Apa yang penting anda perlu mencuba aplikasi buku ebook ini kerana kelebihan yang ditawarkan ebook adalah jauh berbeza – dan anda pasti akan menyukainya.


Free DownloadTiada ulasan:

Catat Ulasan

Arkib Blog