Isnin, 12 Disember 2022

Filem-filem Yang Mengubah Bagaimana Sesebuah Filem Dihasilkan

Sesetengah filem bukan sahaja memberikan kita hiburan, namun sebahagian nya menjadi penanda aras untuk filem-filem berikutnya.

Masih berkisar mengenai kemajuan dalam teknologi perfileman, kali ini kita melihat evolusi bagaimana perubahan dalam kemajuan teknologi menghasilkan filem-filem yang lebih baik dari sebelumnya. Namun begitu, filem-filem bermutu tidak semestinya bergantung kepada teknologi semata, adakalanya jalan cerita dan kaedah pengambaran dapat memberikan hasil kualiti yang lebih berkesan.

Hasil yang menakjubkan ini semestinya terhasil daripada kerja-kerja berterusan penggiat seni yang terdiri daripada pengarah, pelakon, studio rakaman, penghasilan teknologi peralatan perfileman, sekolah-sekolah lakonan, para krew perfileman dan mereka-mereka yang terlibat secara tidak langsung dalam menghasilkan sesebuah filem.

Teknik menghasilkan filem turut mengambilkira segala aspek dalam menghasilkan filem yang lebih realistik dan memberikan kesan yang mendalam kepada penonton. Filem-filem sains fiksyen misalnya mampu mewujudkan perasaan yang seakan-akan wujud di mana ia sebenarnya hanyalah hasil daripada imaginasi yang mengolah pengetahuan manusia setakat yang tercapai oleh pengetahuan kita hari ini bagi mewujudkan pengalaman menonton yang lebih realistik (namun ianya hanyalah sekadar gambaran sahaja). Mutu filem yang mampu menarik penghayatan penonton adalah hasil pemahaman psikologi manusia dan bagaimana kita bertindak balas dengan persekitaran. Justeru itu penggunaan kesan bunyi, pencahayaan, musik, latar belakang filem dapat memberikan kesan yang begitu penting kepada filem-filem moden. Kemajuan teknologi ini juga terus berubah mengikut peredaran masa. 

Berikut adalah beberapa filem yang menjadi penanda aras yang mewujudkan fenomena baru dalam sejarah dunia perfileman. Filem-filem ini mengubah bagaimana filem-filem berikutnya dihasilkan sehingga perubahan baru dihasilkan oleh filem yang juga menjadi penanda aras baru. Namun begitu ini mungkin adalah beberapa contoh yang ketara dan mungkin terdapat filem-filem lain yang tidak disenaraikan.

Star Wars, merupakan filem yang berjaya memberikan gambaran di luar jangkaan imaginasi dan menjadi satu daya saing untuk filem-filem yang dihasilkan selepasnya. 

"Star Wars" (1977) - Filem asal "Star Wars" merevolusikan industri perfileman dengan penggunaan kesan praktikal dan visual yang terhebat pada zamannya, mewujudkan satu standard baharu untuk pembikinan filem fiksyen sains. Ia antara filem terawal yang menggunakan kaedah CGI yang menjadi satu standard baru industri pembikinan filem. Filem Star Wars menginspirasi kepada penghasilan filem-filem lain untuk menghasilkan mutu penggambaran yang lebih baik. Sebahagian daripada kerja-kerja dibelakang tabir boleh disaksikan di sini. Link.

"Blade Runner" (1982) - "Blade Runner" ialah sebuah filem berinovasi dari segi penggunaan reka bentuk futuristik dan kesan khas, mencipta dunia sci-fi yang terperinci dan mengasyikkan. Penggunaan kesan khas di dalam filem ini memberikan hasil yang realistik bagi kehidupan masa depan yang cuba dihasilkan.

"The Terminator" (1984) - "The Terminator" karya James Cameron ialah sebuah filem canggih dari segi penggunaan robotik canggih dan solek prostetik untuk mencipta watak tajuknya. Filem ini turut mempunyai jalan cerita yang menarik dan meneruskan tradisi menjadi standard baru untuk filem-filem seterusnya dari siri filem ini. Berikut adalah kisah belakang tabir pembikinan filem Terminator pada tahun 1984. Link

Jurassic Park antara filem yang membuka mata potensi teknologi komputer di dalam perfileman. Apa yang menarik, filem Jurassic Park 1993 ini masih merupakan yang terbaik berbanding yang dihasilkan selepasnya!

"Jurassic Park" (1993) - "Jurassic Park" ialah filem penting dari segi penggunaan imejan janaan komputer (CGI) dan penciptaan dinosaur digital yang realistik. Walaupun begitu, filem bersejarah ini juga adalah terhasil daripada sebahagian besar penggunaan teknologi animatronix dalam kebanyakan proses penghasilan filem tersebut. Filem Jurassic Park ini kekal menjadi filem yang unik kerana teknik penggambaran dan penyampaiannya. Ia masih diminati ramai berbanding dengan filem-filem berikutnya yang dihasilkan menggunakan teknologi yang lebih canggih.

Penggunaan teknologi komputer sahaja tidak mencukupi untuk menghasilkan satu fenomena baru di dalam filem. Filem The Matrix merupakan filem yang mewujudkan fenomena filem aksi yang tidak terdapat di dalam filem sebelumnya. 

"The Matrix" (1999) - "The Matrix" menetapkan penanda aras dalam pembikinan filem aksi dengan penggunaan VFX terhebat, termasuk kesan "masa peluru" yang terkenal. Filem Matrix adalah terhasil bukan sahaja daripada teknologi perfileman berkomputer yang canggih pada masa penghasilannya, malah teknik penggambaran yang berbeza (yang digunakan di dalam anime-anime Jepun sebelumnya). Namun teknik ini memberikan filem The Matrix sebagai pelopor penggunaannya di dalam filem aksi sebenar dengan jayanya. Anda boleh menonton kisah pembikinan di belakang tabir filem ini melalui link ini. Link.

"2001: A Space Odyssey" (1968) - "2001: A Space Odyssey" ialah sebuah filem terhebat pada zaman nya dari segi penggunaan kesan khasnya dan menetapkan standard baharu untuk pembikinan filem fiksyen sains. Space Odyssey memberikan gambaran yang tidak dapat dibayangkan oleh para penonton pada masa tersebut dan memberikan hasil filem yang baik. Link.

Filem Lord of The Rings dihasilkan hampir pada masa yang sama dengan The Matrix, namun kedua filem ini memberikan kesan yang berbeza dengan hasil yang menakjubkan.

Trilogi "The Lord of the Rings" (2001-2003) - Trilogi "The Lord of the Rings" Peter Jackson merupakan mercu tanda dari segi penggunaan CGI dan penciptaan dunia yang terperinci dan mendalam. Ia memberikan satu fenomena baru dalam penghasilan filem yang jauh berbeza, kerana ia mampu memberikan kewujudan alam yang berbeza bagi “Lord of the Rings”. Ia bukanlah semata-mata menggunakan CGI sahaja, malah setiap teknik yang digunakan mampu diadun dengan sempurna untuk menghasilkan mutu penggambaran yang berhasil. Berikut adalah video yang memaparkan bagaimana penghasilan filem Lord of the Rings di belakang tabir: Link.

Filem Avatar merupakan satu lagi filem yang mewujudkan fenomena seperti Star Wars di mana penonton dibawa ke alam yang diwujudkan hanya di dalam filem.

"Avatar" (2009) - "Avatar" James Cameron ialah sebuah filem penuh berinovasi dari segi penggunaan penangkapan prestasi dan sinematografi maya, menetapkan standard baharu untuk apa yang mungkin dalam pembikinan filem. Filem Avatar bukan sahaja menampilkan hasil filem yang jauh berbeza daripada filem-filem sebelumnya, malah ia menjadi satu standard baru perfileman pada tahun pengeluarannya. Penghasilan filem Avatar juga menggunakan hasil gabungan teknologi penggambaran, teknik, penggunaan CGI dan penghasilan satu dimensi baru untuk menghasilkan planet Pandora. Anda boleh melihat proses di belakang tabir penghasilan Avatar di sini. Link.

Filem Inception, mewujudkan lenturan minda yang memberikan hasil yang sehebat filem-filem yang menggunakan teknologi komputer yang lain. Jalan cerita yang menarik menyempurnakan filem ini. 

"Inception" (2010) - "Inception" karya Christopher Nolan ialah filem penanda aras dari segi penggunaan teknik pembikinan filem yang inovatif, termasuk kesan visualnya yang imaginatif dan melenturkan minda. Filem Inception menggunakan teknik-teknik yang berbeza daripada kebanyakan filem moden iaitu kebergantungan kepada CGI yang tinggi. Namun begitu filem ini amat memberi kesan kepada penonton kerana hasilnya yang menakjubkan. Bukan sahaja mutu penggambaran filem ini yang menarik perhatian penonton, malah jalan cerita itu sendiri yang memerlukan imaginasi yang tinggi untuk menafsirkan isi cerita dengan baik. Untuk melihat kerja-kerja di belakagn tabir pembikinan filem Inception, ikuti pautan ini. Link

"Gravity" (2013) - "Gravity" Alfonso CuarĂ³n ialah filem penting dari segi penggunaan VFX untuk mencipta persekitaran graviti sifar yang memberikan impak yang besar kepada penonton. Dalam penghasilan filem apa yang sukar adalah menghasilkan mutu pengambaran yang seolah-olah ianya benar-benar berlaku dan pengambaran yang dilakukan di lokasi sebenar (di dalam filem ini ianya di angkasa). Walaupun filem ini tidak semestinya menyamai keadaan sebenar di angkasa, namun bagi sebuah filem, ia memberikan hasil dan impak yang besar kepada penonton. Video di belakang tabir filem ini boleh ditonton di sini. Link.

Walaupun terdapat filem-filem lain yang juga memberikan pengaruh hebat dalam teknik-teknik penghasilan filem pada masa ianya dihasilkan, apa yang cuba ditampilkan di sini adalah beberapa contoh yang mudah untuk kita lihat bagi mendapatkan gambaran mengenai tajuk kita kali ini.

Seperti yang diketengahkan di dalam artikel sebelum ini, kemajuan industri perfileman bukan sahaja memberikan kebaikan untuk industri hiburan malah turut membantu bidang pendidikan dan kajian untuk bidang-bidang yang lain. Ia juga memberikan peluang kepada penghasil-penghasil filem ini untuk mencuba kaedah baru dalam menghasilkan kualiti penggambaran yang lebih baik.

Walaupun penggunaan komputer telah lama digunakan, namun untuk teknik-teknik perfileman yang akan datang mungkin banyak lagi teknologi baru yang mungkin akan digunakan oleh pengarah-pengarah filem seperti penggunaan AI (Artificial Intelligent), penggunaan format filem yang baru, kaedah pengambaran sendiri dan sebagainya. Apa yang penting, kita perlu sentiasa menyedari bahawa pengubahbaikan sesuatu perkara perlu dilakukan secara berterusan untuk terus mencapai hasil yang terbaik.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Arkib Blog