Khamis, 19 Julai 2012

Koleksi Majalah Lama - Barang Lama Tapi Berharga

Saya percaya semua antara kita ada menyimpan benda-benda kegemaran tak kira apa bentuk sekalipun samada barang perhiasan, mungkin peralatan memasak, atau pakaian dan sebagainya. Bagi saya koleksi kegemaran saya adalah dua majalah lama yang saya simpan semenjak dari tahun 1994.

Apa yang istimewa mengenai majalah ini? Hmm, majalah ini adalah terbitan sekali dalam 2 minggu. Jadi saya perlu memastikan untuk mendapatkan satu naskah untuk setiap keluaran (2 keluaran, sebulan). Majalah ini adalah antara terbitan Syarikat Penerbitan Marshall Cavendish Ltd dari England. Sebagai majalah sains antarabangsa, majalah ini turut dilengkapkan dengan pelbagai aktiviti yang membantu pembaca membuat pemerhatian dalam aktiviti-aktiviti eksperimen mudah. Malah terdapat juga aktiviti yang boleh dilakukan bersama-sama dengan ahli keluarga yang lain (hmm, kira memang berpatutan dengan harganya).

i) Majalah Quest;

Majalah ini penuh dengan misteri mengenai dunia sains. Dibahagikan kepada 6 bahagian utama (a - living world, b - planet earth, c - future, d - energy and resources, e - new technology, dan f - space frontiers) di mana kesemua halaman adalah dalam muka surat berwarna. Satu poster akan disertakan dalam setiap keluaran, di mana poster ini juga disediakan dalam bentuk grafik yang menarik.

Saya amat kagum dengan majalah ini pada waktu itu kerana mampu memaparkan berita-berita berkaitan sains dengan begitu menarik sekali. Antara teknologi yang membuka mata saya ketika itu dan hari ini dapat dilihat sendiri dengan jelas antaranya adalah teknology HDTV, spy satellite (seperti dalam Google Maps), IMAX 3D (pertama dibuka di Times Square, kini di Sunway Pyramid), pembangunan perisian pengenalan wajah (face detection) dan pelbagai lagi isu-isu menarik.

ii) Majalah Take Off;


Untuk majalah 'Take Off' ini tidak susah untuk diterangkan mengapa ianya menarik. Ianya adalah sebuah majalah yang menerangkan mengenai perkara-perkara yang berkaitan pesawat daripada pesawat komersial hinggalah kepada pesawat perang. Padat dengan rencana-rencana menarik disamping gambar-gambar pesawat yang menarik.

Padat dengan informasi serta maklumat penuh mengenai sesebuah pesawat, majalah ini juga turut menyediakan aktivit tambahan. Begitu berbeza dengan majalah biasa, majalah-majalah yang diterbitkan Marshall Cavendish ini sangat berkualiti berbanding harganya yang boleh dikatakan murah (berbanding apa yang disediakan). Bagi saya pada masa itu keseronokan ingin tahu semakin bertambah disamping dapat memperbaiki lagi penguasaan Bahasa Inggeris saya (kedua-dua majalah ini adalah dalam versi Inggeris).

Jadi itulah serba sedikit mengenai koleksi majalah kegemaran saya yang telah saya simpan selama 18 tahun (wow, tak sangka begitu lama sekali). Paling tidak saya boleh gunakan majalah ini untuk menggalakkan anak-anak buah saya untuk belajar seperti mana saya dahulu. Bagaimana dengan majalah atau koleksi barangan kesayangan anda?.. mungkin ada sesuatu yang menarik untuk anda ceritakan.


Free DownloadTiada ulasan:

Catat Ulasan

Arkib Blog