Ahad, 8 Julai 2012

Rumput Carpet Sentiasa Cantik Idaman Semua

Rumput Carpet atau lebih dikenali dengan nama Bermuda Grass sentiasa menjadi pilihan halaman rumah bagi ramai penduduk. Ini kerana rumput ini tidak berkemuncup seperti rumput biasa dan tumbesaran yang agak perlahan. Namun tahukah anda sekiranya rumput ini bermasalah!

Ya bila rumput karpet anda bermasalah mungkin sukar untuk mencari jalan penyelesaian sehingga jalan yang paling mudah adalah dengan menukar rumput baru. Jadi sebelum kita bincangkan mengenai langkah-langkah penyelesaian rumput ini adalah lebih baik diingatkan supaya sentiasa anda menjaga rumput ini bagi sesiapa sahaja yang telah menanamnya di halaman masing-masing.

Masalah utama yang dihadapi bagi rumput ini adalah serangan rumpai (apa-apa sahaja rumput atau tumbuhan lain yang tumbuh di dalam kawasan rumput ini). Sekiranya rumput karpet anda berada dalam keadaan sihat dan terurus adalah sukar untuk rumpai lain tumbuh. Biasanya rumpai tumbuh apabila rumput anda mula bermasalah. Lakukan langkah-langkah segera sebaik sahaja anda melihat rumpai mula tumbuh.

Pertama: Pastikan rumput anda sentiasa pendek. Ini dapat mengawal pengairan yang sempurna untuk rumput anda.

Kedua: Lakukan 'detached', proses ini amat penting di mana ia membuang semua daun-daun rumput mati yang menghalang air dari meresap ke dalam tanah. Ianya merupakan punca utama biasanya yang menyebabkan rumput mula bermasalah. Caranya gunakan sesikat rumput dan sikat rumput anda sehingga semua daun-daun rumput yang mati dikeluarkan.

Ketiga: Proses 'airing' bagi memastikan udara dan air dapat meresap dengan baik ke dalam tanah. Proses ini dilakukan dengan membuat lubang-lubang kecil pada tanah dengan menggunakan besi tajam atau garfu tanah.

Keempat: Pastikan rumput sentiasa pendek dan bajai rumput sekiranya perlu.

Itulah antara langkah-langkah penjagaan rumput yang dapat mengelakkan rumput anda bermasalah. Namun begitu sekiranya penjagaan ini dilakukan dengan baik, rumput anda mungkin boleh bertahan lebih lama. Jadi untuk jangka panjang ianya juga menjimatkan. Selamat mencuba.

Penjagaan agak rumit bila rumput mula bermasalah

* Anda mungkin berminat untuk mengetahui bagaimana membuat baja kompos sendiri di rumah


Free DownloadTiada ulasan:

Catat Ulasan

Arkib Blog