Ahad, 29 Julai 2012

Ingin Tahu; Makanan Eksotik Masyarakat Filipina


Balut makanan yang popular di Filipina
Hai apa khabar ya, mungkin anda rasa ruangan makanan-makanan eksotik saya ini akan menjadi lebih reda dengan artikel-artikel baru-baru. Hmm, sebaliknya saya bercadang membawakan anda keunikan makanan-makanan eksotik masyarakat dunia sebenar yang kita perlu ketahui. Ya, mungkin dari situ kita boleh belajar yang kita ini dijadikan berbeza rupa, pendapat, kecenderungan, minat, kepandaian dan sebagainya. Jadi seharusnya kita lebih menghargai tentang keunikan masing-masing kerana seperti yang telah saya katakan "Anda mungkin pelik dengan orang lain. dan orang lain juga pelik dengan anda". Mari kita ikuti artikel seterusnya.


Telur Itik

Ya kali ini kita akan melihat makanan yang dikenali sebagai 'balut' atau telur. Apa keistimewaan telur ini adalah ianya perlu melalui beberapa proses sebelum boleh dimasak dan dinikmati. Telur biasanya adalah dari jenis telur itik namun boleh juga dari telur ayam. Apa yang berbeza telur tersebut sudah pun hampir mengeram sebelum ianya dijadikan hidangan. Proses pemilihan telur perlu dilakukan dengan teliti untuk mendapatkan balut yang memenuhi citarasa. Ini kerana ianya menentukan samada embrio yang terbetuk di dalam telur masih kecil atau telah membentuk keseluruhan struktur anak itik.

Balut dikatakan mengandungi khasiat yang tinggi, selain mampu menambah kekuatan seks. Sering dihidangkan dengan arak, namum balut juga turut disediakan dengan pelbagai variasi resepi-resepi yang digubah oleh pakar-pakar pembuat balut.

Tikus Ladang

Tikus ladang begini makanan biasa
Tikus ladang merupakan tikus yang hidup liar di kawasan perladangan. Perbezaannya adalah tikus-tikus ini tidak mendiami longkang-longkang dan pembentungan. Terdapat pelbagai resepi penyediaan bagi tikus ladang ini antaranya turut dimasak dengan santan kelapa atau lebih dikenali sebagai "ginataang daga" atau dengan kunyit sebagai "sinampalukang daga". Lebih mudah lagi, tikus ini juga boleh digaul tepung dan digoreng.

Katak Ladang
Resepi katak boleh dipelbagaikan

Seperti juga tikus ladang tadi penyediaan untuk katak ladang ini juga hampir sama. Ini kerana menurut komen rasa kedua-dua makanan istimewa ini hampir sama dengan rasa ayam (betul ker ni?).. Katak juga boleh disediakan dengan teknik memanggang dan resepi ini dipanggil sebagai "rellenong palaka" - "palaka" bermaksud katak dalam bahasa Filipina. Seperti biasa katak ini juga sesuai disediakan sebagai 'adobo'.

Cengkerik

Cengkerik juga hidangan istimewa

Berbanding dengan makanan yang lain, cengkerik lebih popular di kalangan petani di Filipina. Bagi mereka cengkerik adalah jauh lebih sedap berbanding dengan daging ayam. Cengkerik di tangkap dengan menuang air di kawasan yang dirasakan didiami oleh banyak cengkerik. Kemudian mereka akan menari di atas kawasan tersebut. Ini akan membuatkan cengkerik keluar dan membolehkan ianya ditangkap. Huhu, hebat sungguh cara mereka menangkap cengkerik kan! Dari segi masakan pun terdapat pelbagai variasi untuk hidangan cengkerik.

Belalang

Hidangan belalang

Mungkin anda pernah mendengar tentang sajian belalang. Ya, di negara kita juga pernah saya dengar mengenai makanan daripada belalang terutama masyarakat dahulu. Oleh kerana belalang merupakan makluk perosak yang mengganggu tanaman jadi sebaliknya, para petani menjadikan ianya sebagai hidangan. Hidangan belalang ini popular di bahagian Utara Filipina. Belalang dibuang sayap serta kakinya sebelum dimasak. Rasa belalang ini (bagi pengemar belalang) adalah seperti udang!..

Kelawar

Kelawar sajian enak

Kelawar juga dikatakan mempunyai rasa yang seakan ayam!.. Kelawar dimasak dengan aneka resepi dan rasanya amat enak. Mungkin disebabkan kelawar ini mempuyai daging yang lebih, jadi kelawar lebih mudah dipelbagaikan di dalam masakan. Malah bukan sahaja di Filipina, kelawar ini juga turut dijadikan hidangan oleh masyarakat di serata Asia.

Kumbang dan Larva Kumbang (anak kumbang)

Kumbang digoreng tanpa minyak
Kumbang dan larva kumbang juga merupakan antara makanan yang popular bagi Masyarakat Filipina. Ianya boleh dipanggang, diperap atau di digoreng dengan garam beserta perasa. Antara kumbang yang terkenal dipanggil "salangubang" dan biasanya dipanggang (goreng tanpa minyak) akan menghasilkan bau yang kurang sedap, namun tetap rangup ketika dimakan. Biasanya makanan ini akan dihidangkan bersama-sama minuman keras.


Ular

Ular ini sedia untuk dimasak dengan aneka masakan terutama 'adobo'.
Ular juga termasuk dalam ketegori makanan kegemaran masyarakat di Filipina. Oh, sudah tentu rasanya seperti daging ayam juga - menurut mereka. Seperti biasa hidangan yang popular adalah disediakan dengan kaedah 'adobo', iaitu proses memerap. Jadi ular yang dijadikan hidangan ini termasuklah ular yang berbisa dan juga ular sawa.


Jadi itulah antara makanan eksotik Masyarakat Filipina yang dapat saya kongsi buat kali ini. Mungkin ada di antara makanan tersebut juga menjadi hidangan sebahagian masyakat kita di Malaysia ini ya. Seperti pepatah Orang Melayu "alah bisa tegal biasa", begitulah kita manusia sesuatu yang menjadi kelaziman sudah tentu tidak menjadi keganjilan lagi. Apa nak diherankan, sekiranya sesuatu itu selamat dijadikan hidangan sudah tentu ada penggemarnya melainkan dibatasi oleh sesuatu kepercayaan, adat atau pantang larang sesetengah kaum. Apa yang penting bagi kita memahami antara sesama kita dan orang lain bagi saling menghormati. 


Free DownloadTiada ulasan:

Catat Ulasan

Arkib Blog