Rabu, 18 Mac 2015

PC ‘Open Source’, Murah dan Mudah Dipelbagaikan

Raspberry Pi Board
Raspberry Pi, komputer 'Open Souce' yang terpaling murah.

Komputer peribadi atau lebih dikenali sebagai Personal Computer atau PC mungkin menjadi sebahagian keperluan kebanyakan kita untuk menjalankan urusan harian mahupun keperluan hiburan. Kepesatan dunia penghasilan chip pada kos yang lebih murah membolehkan PC dihasilkan pada kos yang lebih murah berbading dahulunya.

PC ‘Open Source’, iaitu komputer peribadi yang dihasilkan tanpa sebarang ‘operating system’ seperti Microsoft Windows ataupun Mac. Jadi ia boleh digunakan untuk sebarang ‘operating system’ mengikut pilihan pengguna untuk menyempurnakan pelbagai keperluan termasuk menjalankan mesin mahupun mereka bentuk produk baru.

PC – PC ini bukan sahaja murah malah ia amat sesuai untuk digunakan bagi tujuan pendidikan, malah ia digunakan untuk tujuan mempelajari teknik-teknik pemprogramman komputer di negara seperti United Kingdom yang terkenal dengan Raspberry Pi. Terdapat banyak projek-projek yang dikongsi oleh pengemar-pengemar hobi ini di laman web. Bagi mengenali PC-PC ‘Open Source’ ini, berikut adalah beberapa jenis model yang boleh didapati secara online.

Raspberry Pi

Merupakan antara PC yang paling popular kerana harganya yang paling murah dan mudah dikendalikan. Bersesuaian untuk mengendlikan Android ia biasa digunakan oleh programmer bagi menguji aplikasi untuk telefon pintar dan tablet. Banyak projek yang boleh dihasilkan menggunakan Raspberry Pi termasuklah ‘jukeboxes’, kamera digital, media station, mesin kopi, mini robot dan sebagainya.

Raspberry Pi diperkenalkan dengan 2 model iaitu model A berharga USD25 dan Model B USD35. Perkakasan utamanya termasuklah chip CPU Broadcom dengan kelajuan 700MHz berdasarkan rekaan ARM11. Pemprosesan videonya mampu mengendalikan kandungan multimedia sehingga 1080p dan dilengkapi dengan port HDMI menjadikan ianya amat sesuai sebagai server media.
Papan utama Raspberry Pi ini turut menyediakan ‘slot’ Secure Digital dan MultimediaCard untuk tambahan ruang simpanan. Perbezaan ketara adalah Model A mempunyai RAM bersaiz 256MB dan satu port USB, manakala Model B mempunyai 512MB RAM, port ethernet dan dua port USB.

BeagleBoard

BeagleBoard
BeagleBoard lebih kuat berbanding Raspberry Pi.

Sekiranya anda ingin memilih PC yang mempunyai keupayaan yang lebih tinggi berbanding Raspberry Pi, BeagleBoard menyediakan rangkaian yang bermula dengan harga USD45. Selain daripada boleh dikendalikan menggunakan Android, BeagleBoard dan BeagleBone turut mengendalikan variasi Linux seperti Ubuntu, ArchMobile, Gentoo and Angstrom.

BeagleBoard juga boleh digunakan mengikut kesesuaian kreativiti pengguna dan boleh digunakan untuk jam penggera radio Wi-Fi, kereta kawalan berkuasa solar, komputer di dalam kereta dan sebagainya. Sama juga dengan komputer-komputer ‘Open Source’ yang lain senarai projek ini biasanya terdapat banyak disedikan di laman web kelab PC-PC tersebut.

Sesuai dengan harganya, BeagleBoard menggunakan ARM Cortex-A8 processor daripada Texas Instrument, 3D graphics accelerator dan port USB. Lain-lain perkakasan termasuklah 512MB RAM DDR3 beserta 2GB memori dan soket HDMI dan juga ethernet. Harga BeagleBoard terpaling mahal adalah USD149 iaitu BeagleBoard-XM menyediakan lebih kuasa dengan 1GHz Cortex-A8 processor dengan lebih soket USB iaitu 4, soket ethernet dan juga slot MMC/SD.

PandaBoard ES

PandaBoard ES
PandaBoard ES menyediakan lebih ciri-ciri tambahan.

Merupakan antara PC ‘Open Source’ yang terpantas setakat ini dengan dilengkapi oleh processor daripada Texas Instrument ‘dual-core’ OMAP4460 dengan 1.2GHz ARM Cortex-A9 CPU. Walaupun mempunyai harga yang agak mahal iaitu USD182, ia turut menyediakan pelbagai kelebihan yang tidak terdapat pada PC-PC ‘Open Source’ yang lain.

Antara ciri yang membuatkan PandaBoard lebih istimewa adalah ‘Imagination Technologies’ PowerVR SGX540 pemprosesan graphic yang digunakan untuk menghasilkan gambar 1080p pada telefon pintar dan juga tablet. Ia juga turut dilengkapi dengan Wi-Fi dan Bluetooth selain menyediakan 1GB DDR2 DRAM, komponen sisipan kamera, dan soket-soket SD, USB dan HDMI.

MinnowBoard

MinnowBoard
MinnowBoard yang menggunakan chip Intel x86.

MinnowBoard merupakan PC ‘Open Source’ pertama yang dilengkapi dengan Intel x86 processor. Namun begitu pada harga USD200 ia masih agak mahal berbanding PC-PC lain yang menggunakan CPU ARM.

Walaubagaimanapun MinnowBoard dengan pemprosesan 1GHz Intel Atom E640 menyediakan lebih kuasa berbanding ARM processor. Selain daripada dilengkapi dengan soket Gigabit ethernet dan SATA untuk menyokong keupayaan penyimpanan yang lebih tinggi. Ia juga dilengkapi dengan soket HDMI dan micro-SD untuk penambahan simpanan.

Untuk mengetahui dengan lebih lanjut mengenai MinnowBoard ini pengguna perlulah mencari lebih maklumat mengenainya kerana MinnowBoard mempunyai ciri-ciri tersendiri yang membezakan ianya daripada PC-PC ‘Open Source’ yang lain.


Bagi anda yang mahu berjinak-jinak dengan dunia PC ‘Open Source’ ini adalah digalakkan untuk mencuba Raspberry Pi kerana ianya jauh lebih murah dan mudah untuk diselenggarakan. Sekiranya dimanfaatkan dengan betul, ia mungkin dapat membantu anda untuk menyediakan sendiri sebuah PC yang boleh digunakan untuk melayari internet dan menikmati hiburan pada harga yang jauh lebih murah berbanding sebuah telefon pintar berjenama. 


MyRokan adalah sebuah blog yang memaparkan artikel-artikel berbentuk informasi dan mempromosikan produk-produk tempatan. Untuk maklumat lanjut mengenai blog kami boleh mengikutinya dari post Hubungi Kami. Sertai kami juga di laman Facebook kami.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Arkib Blog