Ahad, 29 Mac 2015

Mikro Post; Formula One 2015

Mercedes AMG Petronas F1 car
Kerata yang digunakan oleh Mercedes AMG Petronas F1 bagi tahun 2015.

Formula One merupakan sukan permotoran yang terpaling berprestig di dunia dan disertai oleh nama-nama besar dalam sector teknologi pembuatan kereta. Dikelolakan oleh Fédération Internationale de l'Automobile (FIA) dalam menentukan syarat-syarat tertentu yang perlu dipatuhi oleh setiap peserta yang juga dinamakan sebagai “formula”. Bagi setiap musim perlumbaan setiap pasukan akan menyertai beberapa siri perlumbaan di serata dunia dan mengumpulkan mata kemenangan bagi menentukan pasukan yang akan muncul sebagai juara.

Bagi pengeluar-pengeluar kereta pertandingan Formula One merupakan tempat membuktikan kehebatan teknologi masing-masing, walaupun terdapat banyak faktor yang mempengaruhi kemenangan – namun kemengan di dalam Formula One adalah tidak ternilai. Kemenangan di dalam perlumbaan ini tetap dianggap sebagai salah satu bukti penting kemampuan sesebuah pengeluar kereta (pembina teknologi engin).

Mercedes PU106B Hybrid
Enjin kereta F1 2015 - Mercedes PU106B Hybrid

Kereta Formula One merupakan kereta yang terpaling laju di litar dengan kemampuan mengambil selekoh dalam kelajuan yang tinggi melalui rekabentuk yang aerodynamic yang menghasilkan daya tujahan kebawah (downforce) yang tinggi. Mampu mencapai kelajuan yang tinggi iaitu sehingga 360 km/h (220 mph) dengan engin yang perlu mematuhi syarat tidak melebihi 15,000 RPM (dari tahun 2014).

Bagi tahun 2015 syarat-syarat yang lebih ketat dikenakan berbanding tahun 2014 yang juga mencabar setiap pasukan. Ia merupakan tahun ke-2 kereta Formula One menggunakan engin V6 berbanding dahulunya yang membernarkan kereta-kereta menggunakan V8. Setiap pasukan juga hanya dibernarkan menggunakan sehingga 4 Power Unit untuk keseluruhan musim berbanding 5 bagi tahun 2014. Bagi tahun ini juga berat kereta yang dibenarkan adalah 702kg berbanding pada tahun 2014 iaitu 691kg sahaja.

Walaupun peraturan banyak diberikan kepada rekabentuk enjin dan fizikal kereta, namum peraturan pertandingan juga tidak kurang ketatnya. Disepanjang perlumbaan setiap pasukan perlu memastikan setiap peraturan sentiasa dipatuhi bagi mengelakkan denda – dan ini akan mengurangkan peluang untuk pasukan tersebut muncul juara.

Sepang circuit
Litar Formula One di Sepang, Malaysia.

Bagi pasukan yang muncul pada tahun 2014 iaitu Mercedes AMG Petronas F1 Team dengan pemandunya Lewis Carl Davidson Hamilton diharap dapat mengekalkan sekali lagi kejuaraan tersebut pada tahun ini. Melalui kemenangan pada permulaan di ‘The Australian Grand Prix’ dan berlangsungnya ‘Malaysian Grand Prix’ di Sepang, Malaysia beliau diharap dapat terus mengekalkan lagi prestasi tersebut di 17 litar yang berikutnya.

** video penerangan mengenai peraturan Formula One - 2014.

MyRokan adalah sebuah blog yang memaparkan artikel-artikel berbentuk informasi dan mempromosikan produk-produk tempatan. Untuk maklumat lanjut mengenai blog kami boleh mengikutinya dari post Hubungi Kami. Sertai kami juga di laman Facebook kami.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Arkib Blog