Selasa, 17 Mac 2015

Berkenalan Dengan Jutawan Programmer Termuda Dari UK


Nick D'Aloisio with Summly
Nick D'Aloisio bersama Summly semasa berusia 17 tahun.

Nick D’Aloisio bukanlah remaja yang pertama mencipta nama melalaui dunia perkomputeran namun kejayaan beliau merupakan kejayaan terbesar apabila berjaya menjual hasil ciptaan beliau kepada syarikat internet gergasi seperti Yahoo pada harga USD30 juta yang menjadikan beliau jutawan termuda hasil dari titik peluhnya sendiri.

Seperti yang kita sedia maklum mencipta satu kejayaan besar bukanlah mudah. Menjalani satu perjalanan hanya akan terasa manisnya saat tiba ke sesuatu destinasi sehingga susah payah menempuh perjalanan tersebut tidak lagi dirasai. Namun begitu apa yang jelas remaja ini telahpun memilih satu minat yang amat memberikan keberuntungan kepada dirinya sendiri.

Dilahirkan pada 1 November, 1995 di England dari sebuah keluarga yang berasal dari Australia. Dimana mereka kemudian berpindah semula sejurus selepas D’Alosio dilahirkan. Keluarga ini kemudiannya kembali semula ke United Kingdom apabila D’Alosio mencapai umur tujuh tahun. Beliau kemudiannya meneruskan kehidupan dan berpendidikan di sana.

Nick D'Aloisio with Trimit
Nick D'Aloisio berusia 15 tahun bersama Trimit.

Merujuk kepada kejayaan beliau di dalam dunia pemprogramman D’Alosio menjelaskan beliau mempelajari dunia pemprogramman selama 12 tahun. Dengan menjelaskan dirinya sebagai ‘asli internet’ (native internet) iaitu lahir ketika internet telah wujud dan tidak tahu bagaimana dunia tanpa internet. Nick juga menjelaskan – “beliau letih dengan jumlah carian yang terlalu besar di internet, jadi memutuskan mencipta satu algoritma untuk memotong teks yang kemudiannya membawa idea algoritma untuk memadatkan isi berita”. Idea beliau ini kemudiannya mendapat perhatian daripada syarikat gergasi Yahoo.

Kejayaannya bermula apabila dapat menghasilkan Trimit sebuah aplikasi iOS pada Mac 2011, yang menggunakan perkakasan analitikal untuk memadatkan isi kandungan teks kepada 1000, 500, atau 140 – huruf ringkasan teks. Aplikasi ini turut mendapat perhatian Apple yang menyenaraikan Trimit sebagai salah sebuah aplikasi yang perlu diberikan tumpuan di dalam App Store. Malah ia turut menarik minat billionaire terkenal Hong Kong iaitu Li Ka-shing yang menyediakan dana sebanyak USD300,000 sebagai modal teroka (venture capital). Dengan mengambil kira pelbagai komen pendapat daripada aplikasi Trimit ianya kemudian diperbaik pulih, dilancarkan semula pada 2011 sebagai Summly.

Summly App
Aplikasi Summly untuk iOS.

Summly dapat menyelesaikan masalah bagaimana berita dibentangkan di dalam telefon pintar, dengan versi pengenalannya dimuat turun lebih daripada 200,000 pengguna. Sehingga November, 2012 D’Aloisio menerima USD1,000,000 modal teroka (venture funding) baru daripada beberapa celebriti seperti Yoko Ono, Ashton Kucher dan Stephen Fry, sebagai tambahan daripada usahawan Hong Kong, Li Ka-shing. Sehingga pada Mac, 2013 Summly dijual kepada Yahoo pada harga USD30 juta.


Nick D'Aloisio in London
D'Aloisio di Central Hall Westminster, London 2012, .

Itu adalah sedikit sebanyak perkara menarik yang anda ketahui mengenai remaja yang menjadi jutawan pada usia belasan tahun ini hanya dengan pemprogramman komputer. Walaupun secara ringkasnya ia kelihatan bagaikan satu perjalanan mudah, anda perlulah membuat carian sendiri bagaimana D’Aloisio melakukan usaha beliau membangunkan Summly sehingga mendapat perhatian dunia. Terlalu banyak perkara yang perlu diambil kira selain daripada idea yang baik sahaja. 


MyRokan adalah sebuah blog yang memaparkan artikel-artikel berbentuk informasi dan mempromosikan produk-produk tempatan. Untuk maklumat lanjut mengenai blog kami boleh mengikutinya dari post Hubungi Kami. Sertai kami juga di laman Facebook kami.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Arkib Blog