Ahad, 15 Mac 2015

Pengagihan Sejuta Mikro Komputer Secara Percuma Oleh BBC

BBC Micro
BBC Micro yang digunakan pada 1980-an.


Hari ini komputer menjadi sebahagian daripada keperluan kehidupan seharian kita. Samada daripda komputer berbentuk Komputer Peribadi (personal computer) di rumah sehinggalah kepada telefon pintar (smart phone) yang digunakan oleh sebahagian besar daripada kita. Ramai yang biasa menggunkan peralatan komputer/berkomputer namun dalam masa yang sama tidak ramai yang boleh menjadikan ianya berfungsi sebagaimana dikehendaki iaitu melalui pemprograman (programming).

Baru-baru ini BBC mengumumkan akan mengagihkan sehingga sejuta unit mikro-komputer untuk kanak-kanak yang berumur 11 tahun di serata UK bagi memastikan mereka mendapat pendedahan kepada dunia pemprograman. Dianggarkan jumlah keperluan pemprogram (programmer) akan terus meningkat di masa-masa akan datang dan jumlah mereka yang berkemampuan untuk tujuan ini semakin berkurangan.

Raspberry Pi
Raspberry Pi, merupakan komputer mini pada kos yang berpatutan.

Ini bukanlah kali pertama BBC melakukan usaha seperti ini malah kali pertama ianya dilakukan adalah padatahun 1980 dengan projek yang dikenali sebagai BBC Computer Literacy Project dengan mewujudkan sebuah rancangan yang dikenali sebagai The Computer Programme. Melalui syarikat Acorn Computers sebuah komputer baru direka dan dinamakan sebagai BBC Micro yang digunakan dari tahun 1981 sehinggalah pada tahun 1994.

Oleh kerana komputer ini mempunyai kelajuan yang amat terhad – sesuai untuk digunkan untuk teknologi perkomputeran pada awal pengenalan komputer, ianya digunakan untuk tujuan pemprograman sahaja. Malah BBC turut mempunyai bahasa pengatucaaran sendiri yang dikenali sebagai BBC Basic. Pada masa tersebut antara bahasa pengatucaraan yang biasa digunakan adalah Microsoft Basic, ISO Pascal, S-Pascal, BCPL, Forth, LISP, Logo, Turtle Graphics, Micro-PROLOG, COMAL, Microfocus CIS COBOL.

Arduino
Arduino untuk fungsi pemprograman mudah.

Berbalik kita kepada projek yang akan dilakukan oleh BBC kali ini agak jauh berbeza. Hari ini komputer mempunyai keupayaan yang lebih tinggi disamping kos penghasilan yang jauh lebih murah. Namun begitu keperluan kepakaran pemprogram (programmer) juga semakin berkurangan untuk mengolah kemampuan komputer/peralatan berkuasa tinggi di masa-masa akan datang.

Kali ini BBC akan bekerjasama dengan lebih banyak organisasi bagi memastikan komputer yang akan dibekalkan nanti mampu berdaya saing untuk keperluan pasaran dalam jangka panjang. Antara organisasi terlibat termasuklah ARM, British Computing Society, Freescale, Google, Microsoft dan Samsung untuk mewujudkan satu lagi revolusi media digital. Bersama-sama dengan organisasi-organisasi ini sebuah peranti baru direka khas yang dikenali sebagai Mirco Bit untuk membantu golongan muda mempelajari coding dan memprogram basics.

Galileo from Intel
Galileo seperti juga Raspberry tetapi lebih mahal.

Walaupun peralatan sebenar masih belum lagi dikeluarkan, namun BBC telah mengumunkan bahawa peralatan tersebut akan lebih menyerupai komputer Pi yang mudah dipadankan dengan peralatan-peralatan lain seperti Arduino, Galileo, Kano dan Raspberry Pi (juga boleh dipadankan dengan Micro Bit yang lain). Ia akan dilancarkan menjelang September ini dan bersesuaian dengan beberapa perisian pemprogramman seperti Touch Develop, Python dan juga C++.

Sejajar dengan ini BBC turut akan mengadakan kursus khas untuk melengkapkan latihan yang akan membantu para pelajar mempelajari pemprograman dengan lebih berkesan melalui pejabatnya di Birmingham dan seterusnya ke seluruh negara.

Itu adalah antara beberapa usaha negara maju seperti UK yang sememangnya sudah terkenal dengan kepesatan teknologi. Manakala negara-negara lain seperti India juga tidak ketinggalan dalam usaha membangunkan tenaga-tenaga pakar masa hadapan mereka termasuk dalam menyediakan komputer dan harga pelan internet yang lebih murah.


Menyedari keperluan ini samada anda ingin mengambil tahu tentang kepentingan pemprograman atau hanya ingin terus menggunakan sahaja peralatan komuter sebagai pengguna merupakan pilihan masing-masing. Namun begitu usaha yang ditunjukkan oleh BBC ini merupakan satu contoh yang patut dicontohi oleh kita yang terlalu bergantung kepada apa yang telah disediakan dan menjadi pengguna sahaja. 


MyRokan adalah sebuah blog yang memaparkan artikel-artikel berbentuk informasi dan mempromosikan produk-produk tempatan. Untuk maklumat lanjut mengenai blog kami boleh mengikutinya dari post Hubungi Kami. Sertai kami juga di laman Facebook kami.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Arkib Blog