Ahad, 29 Mac 2015

Pohon Beringin Terbesar (Ficus)


Great Banyan Tree
Great Banyan Tree merupakan pokok yang mempunyai keluasan terbesar di dunia.

Pohon beringin atau juga dikenali sebagai banyan adalah tergolong dalam kumpulan ‘ficus’. Keunikan pokok ini adalah pada awalnya ia akan tumbun di atas pokok-pokok yang lain sehingga akarnya merayap ke permukaan tanah. Sekiranya pokok ini berjaya membesar dengan subur lama kelamaan pokok utama akan mati dan membolehkan pokok ini mengambil alih tempatnya.

Pokok ini amat terkenal di beberapa kawasan di dunia malah ia menjadi lambang kebanggaan bagi beberapa buah negara seperti India dan ia juga terdapat di dalam ‘coat of arms’ bagi negara Indonesia. Keunikan pokok ini bukan sahaja membolehkan ianya hidup dalam jangka masa yang panjang malah ia juga amat mudah untuk diselenggarakan sebagai hiasan taman. Malah bonsai daripada pokok banyan di Taiwan yang mencecah usia 240 tahun yang terdapat di ‘banyan house’ di Tainan.

Great Banyan Tree spread
Dari jauh ia kelihatan seperti rimbunan belukar.
Great Banyan Tree area
Dari bawah pokok ini dapat dilihat dengan jelas bagaimana ia merebak.

Pokok-pokok dari kumpulan ‘ficus’ ini mudah dikenali daripada struktur akar penyokong yang akan keluar dari dahan-dahan kecil dan cuba untuk mencecah ke tanah bagi menambahkan lagi keupayaannya untuk mendapatkan baja dan air. Ia mudah diselenggarakan kerana dapat menyesuaikan diri dengan mudah dengan persekitaran. Selain daripada dahan dan daunnya yang lebat yang menjadikan ianya amat sesuai untuk dibentuk menjadi hiasan.

Ornamental ficus
Pokok ficus amat mudah dibentuk sehingga ke bentuk yang luar biasa bagi pokok yang lain.
Ornamental ficus 2
Selain daripada bentuk, dedaun pokok ficus juga tetap menarik.

Lebih menarik lagi mengenai pokok ini ia merupakan salah satu pokok dengan keluasan yang paling lebar terdapat di India. Dengan usia yang mencecah sehingga 250 tahun, pokok banyan yang terdapat di Acharya Jagadish Chandra Bose Botanical Garden di Kolkata ini mampu mencapai keluasan sehingga 14,500 meter persegi (3.5 h.a) dan hanya berasal daripada sebatang pokok sahaja.

Pokok ini mampu mencapai keluasan teduhan yang dengan bantuan akar-akar penyokong yang menjadi tiang untuk membantu ia terus merebak ke serata kawasan. Oleh kerana ia meliputi kawasan yang begitu luas, terdapat laluan mengelilingi pokok ini yang sehingga kini mencapai 450 meter.


Pokok ini bukan sahaja menjadi tarikan para pengunjung ke taman botani ini. Ia juga merupakan salah satu bahan kajian penting untuk pengemar tumbuh-tumbuhan dan lambang kemegahan taman botani tersebut. Sehingga kini ia merupakan pokok yang mempunyai keluasan paling besar di dunia.
Free DownloadTiada ulasan:

Catat Ulasan

Arkib Blog