Ahad, 29 Mac 2015

Facebook dan Internet Untuk Semua


Facebook Aquila
Pesawat terbang Aquila yang akan memancarkan internet dari udara oleh Facebook.

Facebook bukanlah satu-satunya syarikat yang berusaha untuk menyediakan perkhidmatan internet kepada mereka yang tinggal di kawasan-kawasan yang sukar mendapat liputan internet. Ini kerana internet menyediakan satu kaedah perhubungan penting yang dapat membuka kepada banyak peluang yang baik untuk diterokai.

Sehubungan itu baru-baru ini CEO Facebook iaitu Mark Zukerberg sendiri telah menyesahkan bahawa drones yang dikhaskan untuk memancarkan internet ke kawasan-kawasan di luar liputan telahpun diuji dengan jayanya. Perancangan ini yang pertama kalinya disarankan pada Mac 2014. Sehubungan itu hasrat beliau untuk melihat kawasan-kawasan yang tidak mendapat liputan internet mungkin akan berhasil.

Aquila 2014
Gambaran Aquila pada tahun 2014.

Drones yang dikhaskan sebagai pemancar ini mempunyai keluasan sayap yang melebihi Boeing 737 namun mempunyai berat yang kurang daripada sebuah kereta. Manakala ia akan beroperasi pada ketinggian 60,000 kaki (18,288 meter) dan mampu terbang untuk tempoh selama sebulan untuk satu-satu masa. Pengumuman yang dibuat baru-baru ini di Internet.org adalah untuk mengumumkan percubaan tersebut yang dilakukan di UK.

Drones yang dinamakan Aquila ini mempunyai persamaan dengan Solar Impulse 2 yang melakukan penerbangan mengelilingi dunia (dengan membawa penumpang) baru-baru ini. Kedua-kedua kapal tersebut mempunyai rekabentuk seakan-akan sama dimana panel-panel solarnya memenuhi bahagian sayap kapal tersebut.

Google Loon
Belon Goole untuk Projek 'Loon'.

Sementara itu beberapa syarikat lain juga turut berhasrat menyediakan perkhidmatan yang sama antaranya SkyOrbiter yang dilancarkan oleh Quarkson yang juga akan menggunakan teknik UAV (Unmanned Aeriel Vehicle) dalam memancarkan internet daripada udara. Sebuah lagi syarikat komunikasi gergasi yang tidak ketinggalan adalah Google yang menggunakan belon dengan projek yang dikenali sebagai “Project Loon”. Antara lain Google telah berjaya melancarkan belon-belon tersebut untuk perjalanan sejauh 20,000 km (12,400 mi) dari New Zealand ke Australia – melalui pusingan yang jauh.


Project loon - works
Gambar bagaimana 'Project Loon' berfungsi.

Namun begitu Facebook bukanlah penyedia rangkaian internet. Jadi ia mungkin akan bekerjasama dengan syarikat-syarikat pembekal rangkaian internet yang lain – seperti syarikat-syarikat telekomunikasi tempatan. MyRokan adalah sebuah blog yang memaparkan artikel-artikel berbentuk informasi dan mempromosikan produk-produk tempatan. Untuk maklumat lanjut mengenai blog kami boleh mengikutinya dari post Hubungi Kami. Sertai kami juga di laman Facebook kami.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Arkib Blog