Ahad, 7 Februari 2016

Rekod Terbaru Keretapi Maglev Jepun

Keretapi Maglev Jepun terbaru (2015)

Jepun merupakan negara yang tidak asing lagi dengan teknologi keretapinya yang terkenal di seluruh dunia. Namun begitu selain Jepun, negara-negara lain turut memperbaiki teknologi keretapi masing-masing termasuklah China, France, German, UK, Korea, Itali, Spain, Taiwan, Turkey, Finland, Natherland, Russia, Czech, Switzerland, Uzbekistan dan US (Amtrak).

Keretapi tersebut dipunyai oleh Central Japan Railway Company telah menjalankan ujian tersebut di landasan ujian Yamanashi iaitu di kaki Gunung Fuji pada April 2015 dengan mencapai kelajuan 603km/h (375 mph). Kelajuan ini melebihi kelajuan keretapi yang sebelum ini dipegang oleh keretapi maglev China oleh  China Railway Corporation dengan rekod kelajuan 487.3 km/h (302.8 mph). Kelajuan tersebut juga turut melayakkan ia sebagai satu lagi rekod baru di dalam Guinness Book of World Records.

Track yang digunakan di Yamanashi bukanlah satu track yang baru, malah telah digunakan sejak tahun 1997 lagi. Ia kemudiannya dipanjangkan lagi dan ujian sebanyak 1.2 juta km (745,645 miles) telah dijalankan di sini.

Keretapi yang sedang menjalani ujian.

Keretapi Shanghai Maglev, China.

Lagi keretapi Maglev China yang terbaru.

Walaupun ujian ini telah berjaya dijalankan dengan baik, keretapi tersebut hanya akan sedia untuk digunakan untuk orang ramai menjelang 2027. Ia bukanlah satu perkara yang mudah untuk menyediakan sistem yang boleh berjalan dengan baik dan selamat dari segala aspek kepada pengguna.

Walaupun ia merupakan keretapi terpantas setakat ini, teknologi Maglev ini berpotensi untuk menghasilkan keretapi-keretapi berkelajuan tinggi dan China dikatakan dalam usaha menghasilkan keretapi Maglev sehingga berkelajuan 2,900 km/h (1,800 mph) yang dikenali sebagai “super maglev”. Selain daripada keretapi Maglev teknologi lain yang turut dicadangkan adalah Hyperloop oleh Elon Musk dan ET3 yang menggunakan teknologi yang berbeza.

Sekiranya sistem pengangkutan keretapi dapat terus diperbaiki, ia mungkin satu masa nanti dapat menggantikan perkhidmatan pengangkutan udara bagi bandar-bandar yang mempunyai rangkaian hubungan tersebut. Tidak seperti pengangkutan udara, sistem pengangkutan keretapi adalah jauh lebih pantas (sistem pemeriksaan keselamatan dan masa menunggu).

Adalah diharap semoga sistem pengangkutan keretapi di negara kita juga dapat dipertingkatkan dari masa ke semasa. Namun, tanpa sokongan orang ramai dan harga yang berpatutan juga mungkin mengakibatkan ia merupakan angan-angan yang tidak akan berhasil.Free Download1 ulasan:

Arkib Blog