Khamis, 25 Februari 2016

Penyimpan Data Terbesar 5D di Dalam Disk Kecil 360TB

5D disc, yang dihasilkan oleh ORC, University of Southampton.

Sebuah disk simpanan terkecil telah dihasilkan yang mampu menyimpan data bukan sahaja berkapasiti 360 TB, malah mampu bertahan sehingga 13.8 billion tahun. Disk yang dihasilkan oleh para pengkaji dari University of Southampton itu bersaiz 5D (five-dimensional) di dalam bentuk kaca yang bersamaan dengan 10 juta disk Blu-ray. Ia bakal mejadi satu lagi “Rosetta Stone”, yang akan ditinggalkan untuk rujukan generasi akan datang.

Menggunakan kaca yang dibentuk secara nano (nanostructured), bahagian  Optoelectronics Research Centre (ORC) di universiti tresebut berjaya merakam dan mencapai semula data tersebut melalui penulisan laser sepantas fempto saat (femtosecond): 10−15 atau 1/1,000,000,000,000,000 saat.

Selain daripada berkemampuan untuk menyimpan sehingga 360 TB data, ia juga mampu bertahan sehingga suhu yang tinggi iaitu 1,000°C – manakala pada suhu biasa ia akan mampu bertahan untuk jangka waktu yang lebih lama (13.8 billion tahun pada 190°C ).

Jadi bagaimana nama 5D diberikan kepada disk ini? Ia adalah kerana susunan tiga-dimensi setiap titik di dalam lapisan, manakala selebihnya adalah berdasarkan kepada saiz dan orentasi titik tersebut. Struktur nano ini boleh dibaca menggunakan mikroskop optik seiring dengan polarizer (penapis yang direka untuk menapis polarisasi cahaya).


5D disc yang menyimpan data UDHR.

"Memeory crystal" yang digunakan di dalam filem Superman.

Proses menulis data pada disk (lihat video).

Teknologi ini amat membantu bagi institusi-institusi besar yang memerlukan simpanan yang besar dan tahan lama seperti arkib negara, muzium, perpustakaan, pusat simpanan data, dan juga syarikat-syarikat yang meyimpan data dalam saiz besar seperti Google, Apple dan Facebook.

Teknologi ini telah mula diuji pada tahun 2013, apabila 300 kb maklumat fail teks digital berjaya disimpan di dalam 5D.

Buat masa ini beberapa teks penting dalam sejarah manusia telah berjaya disimpan di dalam disk ini termasuklah Universal Declaration of Human Rights (UDHR), Newton’s Opticks, Magna Carta dan juga Kings James Bible. Salinan file UDHR yang disimpan di dalam 5D ini kemudiannya telahpun diserahkan kepada UNESSCO oleh ORC pada majlis International Year of Light (IYL) yang diadakan di Mexico.

Diberi gelaran sebagai ‘Superman memory crystal’, bersempena dengan “memory crystals” yang digunakan di dalam cerita Superman, data disimpan secara ‘self-assembled’ di dalam struktur nano dibina di dalam penyatuan quartz.


Ia di dalam proses mencari rakan industri dalam usaha mengkormersilkan teknologi ini untuk digunakan dengan lebih meluas. Sama-sama kita nantikan.


Free DownloadTiada ulasan:

Catat Ulasan

Arkib Blog