Selasa, 10 Mei 2016

Berapa Panjangkah Usus Haiwan Terbesar di Dunia?

Paus biru (blue whale) merupakan hidupan terbesar sehingga ke hari ini.

Usus merupakan organ terpenting bagi sistem penghadaman. Ia merupakan satu organ yang panjang bagi membolehkan hidupan menyerap khasiat daripada makanan yang dimakan. Panjang usus sesuatu hidupan bergantung kepada pemakanan mereka. Jadi untuk mengetahui panjang usus haiwan terbesar mari kita lihat sedikit mengenai fakta di bawah.

Untuk mendapat gambaran panjang usus hidupan terbesar iaitu paus biru, sebaliknya ikan ‘sperm whale’, digunakan sebagai perbandingan. Ini kerana kebanyakan spesis paus seperti sperm whale dan juga ikan dolphin panjang usus mereka boleh dikira melalui: (panjang badan 0.762) X 17.02. Jadi panjangnya adalah sekitar 150 meter, manakala untuk spesis ikan paus blue whale pula panjang ususnya boleh mencecah sehingga 220 meter.

Sperm whale juga merupakan antara ikan paus bersaiz besar.

Sperm whale yang terdampar di pantai.

Walaupun panjang usus tersebut kelihatan amat panjang, namun ianya hanyalah sekitar tujuh atau lapan kali ganda daripada panjangnya sahaja. Jauh berbeza dengan haiwan seperti lembu yang mempunyai kepanjangan usus sehingga 20 kali ganda daripada panjang badannya – iaitu 40 meter bagi lembu yang mempunyai panjang badan 2 meter.


Kedudukan usus kecil (small intestine) pada lembu.

Usus lembu sebenar.


Free DownloadTiada ulasan:

Catat Ulasan

Arkib Blog