Rabu, 4 Mei 2016

Teleskop Angkasa Infra Merah Herschel Space Observatory (HSO)

Antara cerapan yang dilakukan oleh Herschel Space Observatory (HSO).

Jarang sekali kita mendengari mengenai teleskop ini kerana ianya tidak se-popular teleskop Hubble. Malah Herschel Space Observatory juga hanya beroperasi untuk tempoh yang singkat sahaja iaitu 3 tahun, 11 bulan dan 15 hari; berbanding jadual asalnya iaitu 3 tahun sahaja. Ianya diberi nama bersempena dengan Sir William Herschel yang menemui spektrum infra merah dan juga planet Uranus dengan bantuan saudara perempuannya Caroline Herschel.

Teleskop ini mempunyai keistimewaan tersendiri berbanding Hubble selain daripada saiz kaca primernya yang lebih besar iaitu berdiameter sehingga 3.5 meter (11 ft); berbanding kaca primer pada Hubble yang berukuran 2.4 m (7.9 ft). Teleskop ini mempunyai keupayaan cerapan yang istimewa iaitu mengesan spektrum 55 ke 672 ┬Ám (far infrared) yang juga merupakan jarak gelombang yang tidak dapat dikesan oleh teleskop-teleskop biasa.

Teleskop Herschel ini merupakan sebahagina daripada program yang dijalankan oleh European Space Agency (ESA) bersam-sama dengan beberapa program lagi seperti  Rosetta, Planck, dan Gaia. Namun begitu bagi program HSO, penglibatan NASA turut diperlukan untuk memberikan kepakaran dan bantuan peralatan selain menyediakan NASA Herschel Science Center (NHSC) di  ‘Infrared Processing and Analysis Center’ juga ‘Herschel Data Search’ di Infrared Science Archive.

Kerja-kerja pemasangan HSO.

Binaan dan ciri-ciri utama pada HSO.

Antara peralatan penting pada HSO, SPIRE.

Telseskop in dilancarkan pada 14 May 2009 dan di tempatkan di orbit yang dikenali sebagai “second Lagrangian point (L2)”, dengan jarak kira-kira 1,500,000 kilometer (930,000 mi). Ia dilancarkan daripada Guiana Space Centre, French Guiana. Perkhidmatannya ditamatkan pada 17 Jun 2013.

Perkara yang paling menarik mengenai teleksop Herschel adalah keupayaannya untuk memerhatikan angkasa dalam spektrum suhu/haba. Ini bermakna ia boleh mengesan antara objek sejuk dan panas walaupun ia tidak menghasilkan cahaya. Kemampuan ini membolehkan Teleskop Herschel mengesan kehadiran debu-debu dan gas yang membentuk awan yang membentuk bintang, planet dan galaksi.

Oleh kerana keistimewaanya ini, misi pembangunan Teleskop Herschel adalah untuk menjalankan beberapa penyelidikan antaranya;

  • pembentukan galaksi pada awal pembentukan cakrawala dan juga evolusinya.
  • pembentukan bintang dan hubunganya dengan isi cakrawala.
  • kandungan komposisi di dalam cakrawala dan pda permukaan sistem suria termasuk planet, komet dan bulan.
  • kimia molekular di dalam cakrawala.

Perbezaan imej dengan peralatan yang berbeza.

Imej yang dihasilkan HSO menunjukkan lebih banyak komponen yang ada.

Ia merupakan teleskop angkasa pertama yang mampu mengesan keseluruhan spektrum ‘far infrared’ dan jalur gelombang  ‘submillimetre’. Ia juga merupakan kaca yang paling besar dihantar ke angkasa dengan diameter 3.5 meter. Namun begitu ia bukanlah diperbuat daripada kaca (glass) tetapi menggunakan “sintered silicon carbide”. Bagi menghasilkan kaca utamanya ini, ia ditempa oleh Boostec di Tarbes, France; Ia kemudiannya di perkemas dan dikilatkan oleh Opteon Ltd. di Tuorla Observatory, Finland; manakala proses saduran vakum di  Calar Alto Observatory di Spain.


Misi Herschel Space Observatory (HSO) menemukan beberapa jawapan baru memandangkan kebolehan uniknya melalui peralatan-peralatan yang digunakan. Liputan penemuan-penemuan yang dilakukan oleh Teleskop Herschel ini boleh diikuti melalui laman yang dikhaskan oleh ESA. Namun begitu masih terlalu awal untuk kita membuat keputusan muktamat mengenai segala penemuan yang dilakukan oleh Hershcel. Maka ruang untuk penerokaan akan terus terbuka dan banyak lagi teleskop yang lebih canggih akan dihantar untuk masa-masa akan datang.
Free DownloadTiada ulasan:

Catat Ulasan

Arkib Blog