Khamis, 5 Mei 2016

Satelit Untuk Mengesan Biomass Menjelang 2021

Biomass satellite yang akan digunakan oleh ESA.

Satu lagi satelit di bawah projek European Space Agency (ESA) yang akan dilancarkan menjelang 2021 adalah untuk mengesan kadar biomass (jumlah hidupan di dalam sesuatu kawasan) di serata dunia. Kaedah ini mungkin dapat membantu untuk mengetahui jumlah biomass bumi dengan lebih tepat serta kadar karbon yang ada di dalam atmosfera.

Satelit yang akan dibina oleh Airbus Defence and Space ini akan menggunakan radar pada jalur P-band; yang pertama seumpamanya digunakan di angkasa. Ini kerana P-band juga digunakan di dalam bidang ketenteraan oleh beberapa negara di dunia. Penggunaan radar ini akan dapat membantu mengesan dengan tepat lokasi biomass bagi kawasan tropika, hutan sederhana dan juga kawasan beriklim 4 musim.

Satelit ini akan menjalankan misi selama 5 tahun dan dijangkakan dapat melihat sekurang-kurangnya 8 pusingan pertumbuhan hutan di dunia. Selama tempoh tersebut satelit Biomass ini akan mengumpulkan data-data tersebut untuk membuat pengukuran perubahan yang berlaku sepanjang tahun.

Biomass di bumi dapat mengimbangi kandungan karbon di udara.

Pelancaran Sentinel-1B, sebahagian daripada projek 'Copernicus Earth observation'.

Satelit yang menelan belanja 229 juta euros (US$260 juta) ini akan dilengkapkan dengan antena radar P-band synthetic-aperture sebagai antara komponen utamanya.  Atena tersebut akan dibina oleh Airbus’s Friedrichshafen, Germany, bersama 12 meter diameter antena ;agi yang dibina oleh Harris Corp. dari Melbourne, Florida. Oleh kerana ia menggunakan gelombang yang digunakan oleh pihak ketenteraan, beberapa kawasan seperti Amerika Utara, Britain, Greenland dan Turkey mungkin tidak akan dapat dilakukan.

Penggunaan satelit ini dapat membantu program-program lain yang dijalankan di permukaan bumi malah turut membantu REDD+ (program oleh UN), selain turut bertukar maklumat bersama untuk program  ‘Copernicus Earth observation’ (yang mengandungi beberapa satelit) yang dimulakan dengan pelancaran Sentinel-1A sejak April 2014 lagi.


Diharap kesemua pelancaran satelit ini dapat membantu kita dalam membentuk penyelesaian bagi masalah pencemaran yang berlaku di bumi. Namun begitu, selain daripada penghantaran satelit tersebut langkah-langkah lebih drastik juga perlu dipergiatkan oleh badan-badan ini seperti pembersihan laut daripada plastik yang dilakukan menggunakan wang yang disumbangkan oleh orang ramai melalui program The Ocean CleanupFree DownloadTiada ulasan:

Catat Ulasan

Arkib Blog