Isnin, 16 Mei 2016

Tasik-Tasik Pembunuh di Afrika

Antara mangsa Tasik Nyos di Cameroon.

Mungkin anda berfikir ianya adalah kisah dogengan semata, namun tasik-tasik ini telah meragut ribuan nyawa manusia dan juga banyak lagi hidupan-hidupan lain yang mendiami persekitran tasik-tasik ini. Para saintis cuba menghuraikan misteri tasik ini dan dalam usaha memperbaiki keadaan. Apakah sebenarnya yang terjadi di tasik-tasik ini dan mengapa ia sangat merbahaya?

Antara tasik-tasik merbahaya ini adalah Tasik Kivu yang terletak di antara Congo dan Rwanda. Selain itu tasik-tasik lain adalah Tasik Nyos dan Tasik Monoun keduanya di Cameroon. Tasik-tasik ini mempunyai sejarah hitam di mana ribuan manusia dan haiwan peliharaan mati secara senyap secara misteri. Antara kejadian yang direkodkan adalah kejadian pada tahun 1934 di Tasik Monoun di mana seramai 37 orang ditemui mati berhampiran jalan. Manakala pada tahun 1986 pula Tasik Nyos meragut 1,700 kematian. Manakala Tasik Kivu adalah tasik dalam ketegori yang sama dengan saiz 2,000 kali ganda lebih besar dari Nyos dengan penduduk hampir 2 juta orang yang tinggal di tepian tasik ini. Walaupun tiada kejadian direkodkan, ia tidak bermakna Tasik Kivu adalah selamat.

Tasik-tasik ini sebenarnya menyimpan kuantiti gas Karbon Dioksida yang besar dan gas ini merupakan punca berlakunya kes-kes kematian misteri tersebut. Kandungan Karbon Dioksida ini adalah disebabkan oleh kesan geologi gunung berapi yang menyebabkan gas Karbon Dioksida terlarut di dalam air. Gas ini lebih berat dari udara dan akan bergerak di permukaan tanah dan melemaskan siapa sahaja yang menghidunya. Sebarang gangguan kepada tasik (seperti tanah runtuh) boleh mengakibatkan ia membebaskan kandungan gas tersebut.


Tasik Nyos dari jauh.

Gas yang dibebaskan dari tasik ini membunuh manusia dan haiwan.

Kejadian-kejadian seperti ini turut berlaku di tempat-tempat lain sebagai perbandingan antaranya adalah di Itali dan juga Yellowstone National Park yang adakalanya menyebabkan kematian beruang-beruang grizzly yang menghampiri lembah yang dikenali sebagai Death Gulch.

Bantuan daripada seluruh dunia dikerahakn ke tasik ini dalam usaha mengenalpasti punca dan usaha untuk mengelakkan kejadian yang sama daripada berlaku. Antaranya adalah  Minoru Kusakabe dari Okayama University yang pada mulanya tidak mengetahui di manakah letaknya negara tersebut. Pakar volcanologists dari Perancis, German, Itali dan para saintis dari Swiss dan Britain; pathologists, geologists dan chemists dari US kesemuanya berkumpul di Nyos untuk tujuan tersebut.

Nyos adalah terbentuk daripada kawah dan aktiviti gunung berapi. Selain daripada mepunyai kedalaman sehingga 682 kaki dan berada di atas runtuhan gunung berapi lama. Karbon Dioksida mungkin tertinggal daripada kesan aktiviti lama gunung berapi tersebut, atau ia juga mungkin terus dihasilkan dengan aktiviti magma di bawah tasik tersebut. Oleh kerana tekanan air yang tinggi, gas tersebut terperangkap di dasar tasik dan mengelakkannya daripada membentuk gelembung udara. Sama seperti sebotol air soda yang mana akan membebaskan tekanan tersebut apabila penutupnya dibuka.


Tasik Kivu di Rwanda, dari angkasa.

Tasik Kivu lebih luas dengan penduduk yang lebih ramai.

Nelayan tasik mencari hasil tangkapan di Tasik Kivu.

Bagi tasik Nyos, keputusan akhirnya dibuat iaitu dengan memasang pancutan air yang akan mengeluarkan gas Karbon Dioksida yang terkandung di dalamnya. Ia adalah proses yang panjang dalam mengurangkan tekanan gas di dasar tasik yang menyerupai proses semulajadi seperti geyser. Sebelum langkah ini diputuskan antara cadangan yang diajukan termasuklah menggunakan bom (agak mahal); memasukkan sejumlah batu kapur ke dalam tasik untuk meneutralkan gas (agak mahal); menggali terowong paip ke dasar tasik untuk mengeluarkan gas (agak mahal).


Walauun masih tiada keputusan yang pasti samada kaedah tersebut dapat mengelakkan daripada bencana berulang, namun ia sedikit sebanyak menambahkan lagi kefahaman mengenai tragedi yang berlaku. Pada masa yang sama para pengkaji masih meneruskan usaha bagi mengelakkan kecelakaan yang lebih besar di Tasik Kivu dalam usaha menyelamatkan hampir 2 juta penduduk yang tinggal di persekitarannya.

Mampukah usaha ini mengelakkan bencana berikutnya.Free DownloadTiada ulasan:

Catat Ulasan

Arkib Blog