Isnin, 2 Mei 2016

Mengenali Kumpulan Tumbuhan Kekacang (Bean)

Kumpulan kekacang daripada 40,000 jenis beans.

Kekacang dari kumpulan beans (dari family Fabaceae atau Leguminosae) adalah antara kumpulan kekacang yang terbesar dan digunakan oleh manusia sebagai makanan sejak ribuan tahun dahulu. Bukan itu sahaja, kumpulan kekacang ini merupakan tumbuhan yang sesuai digunakan sebagai tanaman silangan untuk mengembalikan kesuburan tanah.

Mengapa penting untuk anda mengenali kumpulan beans ini? Kumpulan ini terdiri daripada lebih 40,000 variasi walaupun kebanyakannya tidak ditanam untuk tujuan komersil. Manakala bagi tujuan tanaman pula, variasi-variasi ini mempunyai tempoh matang yang berbeza yang penting bagi para petani untuk merancang penanaman dan tempoh tuaian yang tepat.

Apa yang menariknya, kumpulan beans ini adalah hanya satu daripada satu kumpulan kekacang yang lebih besar dikenali sebagai legume (Fabaceae) seperti yang diterangkan di dalam artikel sebelum ini. Jadi, pilihan tanaman daripada kumpulan kekacang sahaja adalah begitu luas sekiranya anda dapat mengenal pasti tujuan penanaman dilakukan dan pasarannya pula.

Kacang broad beans Vicia faba.

Kacang buncis lebih dikenali sebagai 'green beans'.

Kumpulan kekacang ini mempunyai perbezaan dari segi penggunaannya seperti kacang panjang dan peas yang digunakan sebagai sayuran, kacang hijau yang disimpan untuk tujuan menghasilkan taugeh, bubur kacang hijau dan kuih-muih, manakala kacang soya yang digunakan di dalam pelbagai kegunaan industri makanan termasuk taufu, susu soya, minyak soya, taugeh dan macam-macam lagi. Apa yang berbeza adalah, ada sesetengah kumpulan beans ini yang hanya digunakan di kawasan tertentu mengikut geography di mana asalnya ia digunakan oleh masyarakat dulu sebagai sumber makanan.

Kebanyakan spesies beans juga merupakan tumbuhan tempoh singkat yang mengambil masa untuk matang dalam tempoh 55 – 60 hari dari tempoh tanaman ke tempoh tuaian. Buah-buah yang telah matang ini akan mengering sendiri dan menghasilkan biji dengan pelbagai warna mengikut spesies masing-masing. Ini mungkin berbeza bagi spesies yang digunakan sebagai sayuran seperti kacang panjang, kacang buncis dan kacang kelisa dimana ia akan dituai sebelum buahnya kering. Manakala pokok dibiarkan terus berbuah sehingga pengeluaran menjadi kurang.

Berikut adalah beberapa jenis bean dimana anda boleh lakukan sedikit pencarian sekiranya ingin mengetahui lebih lanjut mengenainya;

Vicia
- Vicia faba (broad bean atau fava bean)

Phaseolus
- Phaseolus acutifolius (tepary bean)
- Phaseolus coccineus (runner bean)
- Phaseolus lunatus (lima bean)
- Phaseolus vulgaris (kumpulan bean biasa; termasuk pinto bean, kidney bean, black bean, Appaloosa bean termasuk juga kacang panjang, dan lain-lain)
- Phaseolus polyanthus (a.k.a. P. dumosus, dikenali sebagai spesis berbeza pada 1995)

Vigna
- Vigna aconitifolia (moth bean)
- Vigna angularis (adzuki bean)
- Vigna mungo (urad bean)
- Vigna radiata (mung bean)
- Vigna subterranea (Bambara bean atau ground-bean)
- Vigna umbellata (ricebean)
- Vigna unguiculata (cowpea; juga termasuk black-eyed pea, yardlong bean dan lain-lain)

Cicer
- Cicer arietinum (chickpea atau garbanzo bean)

Pisum
- Pisum sativum (pea)

Lathyrus
- Lathyrus sativus (Indian pea)
- Lathyrus tuberosus (tuberous pea)

Lens
- Lens culinaris (lentil)

Lablab
- Lablab purpureus (hyacinth bean)

Glycine
- Glycine max (kacang soya)

Psophocarpus
- Psophocarpus tetragonolobus (kacang botol/ kelisa)

Cajanus
- Cajanus cajan (pigeon pea)

Mucuna
- Mucuna pruriens (velvet bean)

Cyamopsis
- Cyamopsis tetragonoloba atau (guar)

Canavalia
- Canavalia ensiformis (jack bean)
- Canavalia gladiata (sword bean)

Macrotyloma
- Macrotyloma uniflorum (horse gram)

Lupinus (lupin)
- Lupinus mutabilis (tarwi)
- Lupinus albus (lupini bean)

Arachis
- Arachis hypogaea (peanut)

Mesin perlu digunakan untuk ladang yang luas.

Ladang kekacang di Australia.

Beans yang telah matang dan mulai kering. 

Itu adalah jenis-jenis utama kumpulan bean sahaja, dan dari setiap kumpulan ini terdapat pula variasi yang berbeza. Maka mungkin anda  tidak dapat mengenali kesemuanya dalam masa yang singkat. Bagi tujuan penanaman pula, para petani mungkin akan menanam beberapa jenis sahaja dalam satu-satu masa bergantung kepada keperluan mereka.

Seperti yang dijelaskan sebelum ini, kumpulan kekacang ini telah pun digunakan oleh manusia sebagai sumber makanan sejak ribuan tahun dahulu melalui penemuan di beberapa kawasan termasuk Afghanistan dan juga di kaki pergunungan Himalaya. Ia juga turut ditemui di Thailand yang menunjukkan ia telah digunakan oleh penduduk di situ sejak abad ke-7 sebelum masehi lagi. Penggunaan kekacang ini semakin meluas ke kawasan-kawasan lain seperti Egypt, Aegean, Iberia dan di persekitaran Eropah. Malah kumpulan tumbuhan ini menjadi sumber protein penting bagi penduduk dunia sejak dahulu lagi.

Penyediaan beans mengikut geography.

Antara juadah enak dengan beans.

Namun begitu sesetengah bean ini mungkin mengandungi bahan kimia beracun dikenali sebagai lectin phytohaemagglutinin dan ianya perlu dimasak dengan baik untuk mengelakkan keracunan. Bahan-bahan beracun pada tumbuhan ini bukan sahaja terdapat pada jenis kekacang malah juga tumbuhan lain seperti ubi kayu. Kekacang yang tidak dimasak dengan sempurna mungkin boleh menghasilkan kesan keracunan yang serius. Maka pastikan kekacang yang anda gunakan dikenalpasti terlebih dahulu untuk mengelakkan keadaan ini.

Berikut pula adalah negara-negara utama pengeluar tanaman beans:

Top ten dry bean producers—2013
Country
Production (tonnes)
Footnote
Myanmar
3,800,000
F
India
3,630,000
Brazil
2,936,444
A
People's Republic of China
1,400,000
*
Mexico
1,294,634
Tanzania
1,150,000
F
United States
1,110,668
Kenya
529,265
F
Uganda
461,000
*
Rwanda
438,236
 World
23,139,004
A
No symbol = official figure, P = official figure, F = FAO estimate, * = Unofficial/Semi-official/mirror data, C = Calculated figure A = Aggregate (may include official, semi-official or estimates);
Source: 
UN Food & Agriculture Organisation (FAO)


Begitulah serba sedikit mengenai tumbuhan kekacang dari kumpulan bean yang merupakan antara tanaman terpenting dunia selain beras, gandum, jagung dan tebu. Apa yang membezakan saiz penanaman ini adalah kegunaanya kepada manusia. Jumlah pasaran boleh ditingkatkan apabila adanya keperluan tambahan seperti penggunaan untuk penghasilan biodiesel, ethanol ataupun produk-produk baru.
Free DownloadTiada ulasan:

Catat Ulasan

Arkib Blog