Jumaat, 24 Jun 2016

Mengekalkan Rambut Yang Sihat (Keguguran Rambut)

Masalah keguguran rambut perlu dikesan lebih awal.

Masalah rambut boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, semua peringkat umur oleh beberapa faktor-faktor tertentu. Walaupun pada lewat usia, masalah keguguran rambut kerap berlaku kepada lelaki, ianya juga sering berlaku kepada wanita. Malah, oleh kerana gaya hidupa masa kini, masalah keguguran rambut adakalanya berlaku lebih awal di usia yang masih muda. Apakah yang membantu bagi mengelakkan masalah ini?

Berikut kita ikuti 6 khasiat pemakanan yang boleh membantu memperbaiki masalah keguguran rambut atau menggalakkan lagi pertumbuhan rambut anda.

1. Minyak Ikan

Minyak ikan seperti yang telah kita ketahui sebelum ini kaya dengan pelbagai khasiat dalam membantu kesihatan kulit dan juga rambut. Minyak Omega-3 membantu untuk rambut kekal sihat dan mengelakkan keradangan yang menyebabkan masalah keguguran rambut.

Banyak kajian dilakukan berkaitan dengan khasiat minyak ikan dalam membantu pertumbuhan rambut yang lebih sihat. Walaupun minyak ikan selama ini lebih dikaitkan dengan pertumbuhan otak dan sel saraf, ia juga sebenarnya mempunyai kebaikan untuk kebanyakan fungsi badan yang lain juga.


Zink amat penting untuk kesihatan rambut. Ia telah lama diketahui mampu merawat kebanyakan masalah keguguran rambut kerana zink menguatkan lagi akar rambut (hair follicle). Selain menguatkan ia juga turut membantu memperbaiki akar rambut yang telah rosak, menyebabkan ia turut merawat masalah keguguran rambut.

Zink boleh didapati dari sumber makanan, namun sekiranya anda mengalami masalah pengambilan zink atau kurang pengambilan zink; pengambilan zink melalui pemakanan tambahan mungkin diperlukan. Namun pastikan anda mendapat nasihat pakar perubatan untuk mengelakkan sebarang komplikasi.

3. Vitamin B-komplek (Biotin & B5)

Biotin dan pantothenic acid (vitamin B5) juga merupakan antara bahan yang digunakan dalam merawat masalah keguguran rambut. Biotin berfungsi untuk memperbaiki semula rambut yang telah rosak akibat pelbagai faktor seperti penggunaan syampo, pewarna rambut, pancaran matahari, kekeringan, penggunaan pengering rambut dan macam-macam lagi. Vitamin B5 juga membantu kelenjar adrenal  yang secara tidak langsung meransang pertumbuhan rambut.

4. Vitamin C

Makanan diperkaya Vitamin C daripada tumbuhan dan sayuran.

Vitamin C dapat membantu mengelakkan proses penuaan kesan daripada proses pengoksidaan. Oksigen reaktif atau radikal bebas adalah molekul yang sangat reaktif yang mengakibatkan kerosakan pada struktur sel seperti membrane, lipids, protein dan DNA.

Jumlah penghasilan radikal bebas meningkat dengan dengan proses penuaan bersamaan dengan pengurangan enzim anti-pengoksidaan yang mempertahankan badan menurun, menyebabkan kerosakan pada struktur sel termasuk juga pada rambut. Vitamin C bertindak sebagai anti-oksida menentang pengoksidaan yang menyebabkan rambut beruban dan keguguran rambut.

5. Zat Besi (Iron)

Makanan diperkaya zat besi, dari haiwan dan tumbuhan.

Zat besi juga dikaitkan dengan masalah keguguran rambut melalui kajian yang dijalankan di Tehran University of Medical Sciences di Iran. Melalui kajian ini mendapati, wanita dengan kekurangan zat besi mengalami risiko lebih tinggi mengalami masalah keguguran rambut.
Kekurangan zat besi bagaimanapun boleh diperbaiki dengan memperolehinya daripada sumber makanan seperti bayam, kuning telur, steak, kekacang, kerang dan sebagainya. Pada masa yang sama pengambilan zat besi yang berlebihan juga boleh mendatangkan mudarat kepada badan.

6. Vitamin D

Kekurangan Vitamin D juga boleh menyumbang kepada masalah keguguran rambut. Kekurangan Vitamin D ini menyebabkan masalah penyakit autoimune, juga alopecia areata (sejenis masalah keguguran rambut). Walaubagaimanapun kekurangan Vitamin D boleh diatasi dengan pendedahan kepada cahaya matahari selama 10 – 15 minit sehari. Ia juga boleh didapati daripada sumber makanan daripada ikan dan juga cendawan.

Penggunaan luaran herba seperti Rosemary Essential Oil dan juga jus aloe vera atau gel juga dikatakan dapat membantu melebatkan rambut. Herba-herba ini sekiranya digunakan bersama-sama dengan pengambilan zat-zat pemakanan seperti di atas dapat meningkatkan lagi proses tumbesaran rambut serta melebatkannya.

Minyak rosemary juga baik untuk rambut.

Aloe vera boleh diambil dalam bentuk jus dan gel.

Masalah keguguran rambut boleh disebabkan oleh beberapa faktor, jadi anda perlulah mengenali masalah keguguran rambut anda untuk mengetahui kaedah terbaik rawatannya pula. Antara beberapa faktor tersebut adalah;
 • Kekurangan zat makanan
 • Perubahan hormon
 • Keturunan
 • Pengambilan ubatan
 • Terapi radiasi
 • Mengandung
 • Masalah thyroid
 • Anemia
 • Penyakit autoimmune
 • Polycystic ovary syndrome
 • Masalah kulit (seperti psoriasis dan seborrheic dermatitis)
 • Ketegangan
 • Penurunan berat badan mendadak
 • Trauma fizikal

 
Antara jenis keguguran rambut.

Keguguran rambut berlaku secara perlahan.


Jadi secara ringkasnya anda telah melihat beberapa perkara penting dalam memperbaiki masalah-masalah rambut. Pada masa yang sama ia juga mengingatkan kita kepada, setiap permasalahan tentu ada jalan keluarnya. Jadi sekiranya anda mengalami masalah rambut seperti keguguran rambut yang serius, ambillah usaha untuk memperbaiki keadaan sebelum ianya menjadi bertambah serius.Free DownloadTiada ulasan:

Catat Ulasan

Arkib Blog