Rabu, 29 Jun 2016

Eksperimen Menarik Dengan Cecair

Palbagai rahsia mengenai ceair yang perlu kita ketahui.

Seperti yang pernah ditampilkan sebelum ini beberapa eksperimen menarik untuk anda cuba bersama anak-anak anda mungkin dapat membantu mereka mengenal dunia sains dengan lebih dekat. Bukan itu sahaja, adakalanya ia turut membantu mereka untuk  lebih berminat di dalam pelajaran.

Di dalam video yang disertakan bersama dengan artikel kali ini terdapat beberapa eksperimen melibatkan cecair. Ia menerangkan perbezaan sifat-sifat cecair daripada beberapa jenis bahan yang berbeza dan kesannya kepada ciri-ciri fenomena lain seperi optik, gelombang bunyi, konduksi haba, tekanan, ketumpatan, kelikatan dan sebagainya.


Setiap sifat-sifat cecair dan kesannya ini disampaikan dalam bentuk eksperimen yang menyeronokkan untuk anda cuba bersama-sama anak-anak anda. Mungkin anda juga perlu mencari jawapannya nanti untuk dikongsikan bersama. Jadi diharap ia sedikit sebanyak merapatkan lagi hubungan kekeluargaan. Bagi para guru juga ia merupakan antara aktiviti yang sangat menarik untuk dikongsi di dalam kelas.

Free DownloadTiada ulasan:

Catat Ulasan

Arkib Blog