Ahad, 28 Jun 2020

25 Fakta Menarik Tentang Dunia KPop 1. Selalunya agensi-agensi pengurusan kumpulan kpop di Korea Selatan membuat ujibakat untuk pelatih yang masih sangat muda. Pelatih akan tinggal bersama pelatih-pelatih lain di dalam persekitaran yang terkawal. Mereka menghabiskan masa harian mereka dengan belajar muzik, tarian, bahasa asing dan lain-lain kemahiran sebagai persediaan untuk debut mereka. Sistem latihan ini selalu dikritik oleh media barat kerana mereka mendakwa ia melanggar hak asasi remaja bawah umur. Syarikat label melabur hingga 3 juta Dollar bagi setiap pelatih, mempertaruhkan peluang mereka mendapat keuntungan besar di dalam industri Kpop. 

 2. Rakyat Korea Selatan mempunyai perasaan sayang dan benci kepada Jepun. Ini juga termasuk kepada industri Kpop. Ini berkaitan dengan era zaman penjajahan Jepun suatu ketika dahulu, idola Kpop perlu berhati-hati dengan percakapan mereka. Jika tersilap langkah, karier dan imej mereka akan rosak dan jatuh dengan mudah, tidak kira betapa popularnya mereka pada ketika itu. 

 3. Selalunya untuk sesebuah kumpulan kpop mereka akan diberikan nama lain untuk setiap dan konsep tersendiri untuk setiap single dan album. Kadangkala sub-unit atau kumpulan kecil akan dibentuk dari kalangan ahli kumpulan. Terdapat juga masa di mana sub-unit atau kumpulan kecil ini hanya membuat promosi di luar negara seperti di Jepun atau China. 

 4. PAK atau ‘Perfect All Kill’ merupakan gelaran bagi penyanyi atau kumpulan Kpop yang mendapat tempat pertama pada carta masa sebenar, harian dan mingguan untuk setiap carta lagu yang wujud di Korea Selatan. Terdapat lebih dari 10 carta yang perlu dimenangi untuk mendapat PAK dan hanya sebilangan kecil sahaja yang mampu mendapat PAK. Antara penyanyi solo yang pernah mendapat PAK paling lama adalah IU – Blueming (117 kali), Zico – Any Song (274 kali) dan Lim Chang Jung - There Has Never Been A Day I Haven't Loved You (95 kali), manakala kumpulan Kpop pula adalah iKon – Lov Scenario (204 kali), Gfriend – Rough (66 kali), Twice – Knock Knock (69 kali) dan Blackpink – Ddu Du Ddu Du (92 kali). 

 5. Apabila idola Kpop keluar dengan lagu atau album terbaru perlu dipromosi, mereka akan pergi sehingga 6 rancangan muzik seminggu untuk mempromosikan lagu-lagu mereka. 

 6. Idola Kpop tidak akan mendapat bayaran sehingga hutang mereka dengan syarikat pengurusan pelatih habis dibayar. Sebagai contoh, jika ianya memerlukan 1 juta Dollar untuk melatih ahli-ahli kumpulan sehingga mereka debut, mereka tidak akan dibayar sehingga mereka menjelaskan kesemua hutang 1 juta Dollar tersebut. Sesetengah syarikat seperti SM atau JYP Entertainment, tidak meletakkan syarat tersebut kepada kumpulan yang baru debut di mana mereka tidak perlu membayar hutang mereka. 

 7. Terdapat lebih dari 100 kumpulan Kpop yang wujud di Korea Selatan dan hanya 5 peratus sahaja yang betul-betul berjaya. 

 8. Blackpink Lisa merupakan astis Kpop paling popular di Korea Selatan dan seluruh dunia di mana beliau mempunyai 34.7 juta pengikut Instagram ketika ini. 

 9. Kebanyakkan idola Kpop terutamanya dari syarikat kecil mendapat pendapatan yang kecil walaupun setelah mereka debut dan sesetengah daripada mereka terpaksa membuat kerja sambilan bagi menampung kos kehidupan mereka. 

 10. Artis barat seperti The Chainsmokers, Charli XCX, Steve Aoki, Akon, Kanye West, Desiigner, Ludacris, dan Snoop Dogg, semua pernah muncul di dalam lagu-lagu Kpop. 

 11. Irene dari kumpulan Kpop Red Velvet mengikuti ujibakat di SM Entertainment kerana dia hanya menemani rakannya yang ingin mengambil ujibakat tersebut. Pada mulanya beliau gagal dalam ujibakat tersebut dan kemudiannya dihubungi semula oleh syarikat tersebut dan dijemput untuk menjadi pelatih. 

 12. Pada awalnya kumpulan EXID pernah membuat sesi bertemu dengan peminat di taman permainan dan hanya 15 orang sahaja yang hadir. Mereka kemudian membuat sesi tanda tangan dan hanya 3 orang sahaja yang hadir pada ketika itu. Pengurus kumpulan pula pernah tidak dibayar gaji untuk beberapa bulan tetapi masih lagi bersama kumpulan EXID sehingga mereka berjaya. 

 13. Semasa menyanyikan lagu debut pertama mereka Mr. Ambiguous di dalam rancagan Mnet M Countdown, kumpulan Kpop Mamamoo hanya diberi sokongan dan sorakan oleh ahli-ahli keluarga mereka sahaja manakala bagi Wheein, beliau hanya diberi sokongan oleh kawan baik beliau yang hadir ketika itu. Bunyi sorakan tersebut boleh didengar di dalam video oleh saluran Youtube Mnet Official. 

 14. Bagi industri Kpop, berat ideal bagi idola Kpop wanita adalah dari 40kg hingga 49kg. Mempunyai berat 50kg ke atas adalah dikira sebagai gemuk, tidak kira berapa tinggi idola wanita tersebut. Sistem ini juga selalu dikritik oleh peminat-peminat dan juga media antarabangsa.  

 15. Syarikat pengurusan menanggung segala perbelanjaan untuk setiap pelatih-pelatih mereka termasuk makan, minum, pakaian dan tempat tinggal. Jika seseorang pelatih ingin berhenti dari menjadi pelatih, mereka perlu membayar kembali hutang atau kos yang telah dikeluarkan oleh syarikat kepada mereka.  

 16. Pada era 70an, budaya DJ mula menjadi sangat popular di korea Selatan. Banyak kedai-kedai minum dan kafe-kafe mempunyai DJ yang memainkan lagu-lagu kepada pelanggan. 

 17. Pada awal kemunculan budaya Kpop, penyanyi dan kumpulan Kpop tidak digelar sebagai idola dan tidak ada sorakan ‘khas’ daripada peminat-peminat. Gelaran idola dan sorakan khas asalnya adalah dari budaya Jepun. Di Jepun, idola biasanya adalah penyanyi yang wujud khas untuk menghiburkan peminat. Mereka selalunya akan disampingi dengan sorakan ‘khas’ dari peminat-peminat mereka ketika mereka sedang menyanyi. Budaya ini kemudiannya mula masuk ke Korea Selatan dan digunakan oleh peminat-peminat Kpop untuk menyokong idola kegemaran mereka. Ini termasuk lampu khas rasmi yang digunakan oleh peminat-peminat di konsert-konsert Kpop. 

 18. Pelatih-pelatih Kpop menghabiskan 20 jam sehari untuk belajar muzik, menyanyi, tarian dan kemahiran-kemahiran lain bagi persiapan mereka sebelum debut. 

 19. Idola Kpop tidak dibenarkan mempunyai pasangan sehingga berumur 29 tahun. Ini untuk memberikan imej bersih sebagai idola dan juga untuk mengelakkan khabar angin dan skandal yang boleh memberikan kesan buruk kepada idola dan juga syarikat. 

 20. Idola Kpop dijangka untuk masih membuat persembahan walau pun ketika mereka sedang sakit.  Selah satu sebab kenapa anda lihat ada seorang ahli yang sedang duduk dan menyanyi sambil ahli-ahli lain menari sambil menyanyi ketika membuat persembahan. 

 21. Penyanyi dari Girl’s Generation (SNSD) iaitu Taeyeon pada mula benci kepada lagu ‘Gee’ semasa mendengar lagu tersebut untuk pertama kali. Beliau sangat benci kepada lagu tersebut sehingga membuatkan beliau menangis kerana terpaksa menyanyikan lagu tersebut. 

 22. Lisa (Blackpink) dan Bambam (GOT7) adalah kawan sejak kecil. Mereka mempunyai kumpulan tarian yang digelar We Zaa Cool. Kumpulan tarian mereka ada memenangi beberapa pertandingan tarian di Thailand. 

 23. Terdapat pelatih-pelatih yang menjadi pelatih lebih dari 6 tahun tetapi masih tidak berpeluang untuk debut atau menjadi ahli kumpulan Kpop.

 24. Kumpulan-kumpulan Kpop biasanya mempunyai kelab peminat mereka sendiri dan mempunyai nama dan warna rasmi. Sebagai contoh kumpulan Kpop GFRIEND mempunyai kelab peminat yang bernama BUDDY. Manakala warna rasmi pula adalah Cloud Dancer, Scuba Blue, dan Ultraviolet. 

 25. Bagi pelatih-pelatih yang lebih kepada visual, mereka selalunya mendapat peluang muncul di dalam video muzik ataupun di iklan-iklan. Sebagai contoh, Sowon atau nama sebenar Kim So Jung pernah muncul di dalam klip video muzik kumpulan RAINBOW sebelum beliau debut dengan kumpulan GFRIEND.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Arkib Blog